Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Er siste ordet sagt?

Det har nylig vært avholdt folkeavstemning i flere av landets kommuner, også her i Sola.

Tekst:

Publisert:

BLOGG: Det har nylig vært avholdt folkeavstemning i flere av landets kommuner, også her i Sola. Flertallet her i kommunen har gitt et uttrykk for et klart og tydelig nei til å gå sammen om en ny kommune med Stavanger og Sandnes, både gjennom innbyggerundersøkelsen som ble gjennomført like før jul, men aller tydeligst ved at 85 prosent stemte nei ved folkeavstemningen nå i slutten av mai. Flertallet i den rådgivende folkeavstemningen var så overveldende at et samstemt kommunestyre tidligere denne måneden stemte et enstemmig nei til å gå inn i nye Nord-Jæren kommune.

Likevel kan det se ut til at siste stemme ennå ikke er sagt, til frustrasjon for de mange som trodde deres stemme skulle bli hørt gjennom den inntil nylig så demokratiske prosessen. Innen 1. juli skal kommunene ha fattet sine vedtak og meldt dette inn til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og i løpet av høsten skal også statens representanter rundt om i fylkene - fylkesmennene, ha kommet med sine innspill. Et eksempel på allerede oppstått uenighet her finnes i Buskerud, hvor flere kommuner har sagt nei til sammenslåing, mens fylkesmannen sier at hun vil kjempe for å redusere antall kommuner i fylket fra 21 til 6.

Hvor fylkesmannens (som på ingen måte er folkevalgt) mandat til å trumfe befolkningens vilje finnes, er for mange uforståelig. Det er det derimot ikke for kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, som leder arbeidet mot den nye kommunereformen som etter planen skal iverksettes 1. januar 2020. Statsråden melder at han vil ta i mot alle innspill fra kommunene og fylkesmennene, for at dette så skal bli fremlagt for Stortinget neste vår.

Personlig er jeg ikke mer beskjeden enn at jeg ber Stortingspolitikerne vennligst se til Sola kommunestyre i sin håndtering av denne saken, hvor det i forkant av valgprosessen var stor splid blant politikernes meninger - men der samtlige representanter likevel backet folkets vilje fullt og helt da saken endelig skulle vedtas i kommunestyret. Det er ikke ofte folkeavstemninger i Norge gjennomføres, og når dette gjøres så er det som oftest på grunnlag av at beslutninger som folk har sterke meninger om og følelser knyttet til, skal vedtas. Å gjennomføre en folkeavstemning, for så å gi blanke i resultatet og vedta det stikk motsatte av majoritetens vilje, bryter jo med hele prinsippet rundt folkestyret - på gammelgresk kalt demokratiet.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!