Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Kall storkommunen Stavanger

Jeg er helt imot en kommunesammenslåing, men blir det ja, bør den hete Stavanger.

Tekst:

Publisert:

Den kommende folkeavstemningen angående kommunesammenslåing på Nord-Jæren nærmer seg, og om rundt en måned vil tusenvis av solabuer, siddiser og gauker gå til valgurnene for å stemme ja eller nei til det som kanskje blir «Nord-Jæren kommune». Det kan se ut til at vårt distrikt ikke på langt nær er det eneste som er under lupen og i sonen for å bli homogenisert med en eller flere naboer, men at dette langt på vei er en tendens over hele landet. Til og med fylkene ønsker regjeringen å slå sammen, slik at vi sitter igjen med rundt 10 regioner som en erstatning for dagens ordning.

Selv mener jeg Sola med sine rundt 26.000 innbyggere klarer seg utmerket slik den er i dag, og at vi som bor i denne kommunen bare har å tape på å inngå ekteskap med våre naboer. Stavanger er svært på offensiven, de ønsker helt klart mer plass - og har til og med gått så langt til å foreslå avskaffelse av Stavanger som kommunenavn og foreslått gauke-hovedstaden som nytt maktsentrum for den nye kommunens politiske elite. Det er også nevnt at eiendomsskatten skal fjernes om det nye partnerskapet fullbyrdes.

Jeg på min side mener at det rett og slett blir for dumt med dette nye «innpaknings-navnet» og at det er feigt ikke å kalle en spade for en spade. Nord-Jæren kommune er intet mindre enn en del av en slags oppmyknings-propaganda Stavanger-politikere med areal-komplekser i egen kommune bruker for myke opp gauke-sjela. Selv er jeg innbitt motstander av at Sola bør slå seg sammen med sine naboer i nord og øst, men skal vi først slå oss sammen så kan navnet like godt bli Stavanger nå først som sist. Min teori er at det sannsynligvis ikke vil gå mer enn et par år i den nye kommunen før navnet endres til Stavanger uansett - det er da som Stavanger regionen er kjent som.

Jeg stiller meg også kritisk til denne merkelige formen for intern distrikspolitikk som skal utvises mot Sandnes for at de skal få beholde noe av sin stolthet. Stavanger er i dag og vil sannsynligvis også de kommende årene være regionens sentrum for både kultur, kommunikasjon, transport og politikk uansett. Jeg ser heller ikke at denne fjerningen av eiendomsskatt har noen garantier for å forbli borte, for de som gjerne vil denne avgiften til livs, da dette fort kan bli noe av det første som vil bli innført når den nye kommunen sliter økonomisk.

Uansett hvordan utfallet av folkeavstemningen blir, så håper jeg den neste og siste månedens debatter går i en retning av mindre innpakking av navn og begreper, og at en tør å kalle en spade for en spade. Så håper jeg til slutt at jeg skal få slippe å måtte fly fra Nord-Jæren eller Sandnes lufthavn Sola de neste årene.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!