Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Geirr går historien i sømmene

Publisert:

Når han ikke er på jobb i Statoil, jobber Geirr Harr fra Hålandsmarka med å samle krigshistorie mellom to permer. Nå er han aktuell med både bok og dokumentarfilm om Altmark-affæren.

 
PBY «Catalina» - Den flyvende båten

Publisert: - Oppdatert: 16.01.2017 kl 13:52

Consolidated PBY «Catalina» er den flyvende båten som bidro til å holde Atlanterhavet trygt for alliert skipstrafikk under andre verdenskrig. Flyet var i aksjon både i Atlanterhavet og i Stillehavet, og var et av aksemaktenes ubåtkapteiners verste mareritt.

 
En oppsummering

Publisert: - Oppdatert: 03.01.2017 kl 14:11

Kun arkivmaterialet og noen få tidsvitner kan i dag si noe om driften, hverdagen og dramatikken ved Rogaland Samlefengsel på Sande. I dag er alle fysiske spor slettet fra sletta på Sande.

 
– Et arkeologisk eldorado

Publisert:

En bonde på Ølberg s
amlet i flere år på 
gjenstander han fant på jordene sine. Nå er flere esker med forhistoriske gjenstander havnet på bordet hos arkeologene ved arkeologisk museum.

 
 
Rogaland Samlefengsel legges ned

Publisert: - Oppdatert: 26.12.2016 kl 19:38

Rogaland Samlefengsel fikk ikke eksistere lenge før ryktene om nedleggelse begynte å florere. I 1948 ble det derimot klart at det var hold i ryktene. Samlefengselet skulle legges ned og fjernes fullstendig.

 
Tyskernes grusomheter

Publisert: - Oppdatert: 26.12.2016 kl 19:37

De ble stuet sammen som kveg og sendt fra østfronten til Norge hvor umenneskelige forhold ventet dem. På Sande skulle mange av de sovjetrussiske krigsfangene møte sitt endelikt.

 
Smugling, illegale radioer og psykisk tortur

Publisert:

2. oktober 1947. En delegasjon bestående av politibetjenter fra flere politikontor ankommer 
Rogaland Samlefengsel for å følge opp bekymringsmeldinger gitt av en fange i avhør. Fangen, vi kaller ham «Andersen», ønsker å flyttes til et annet fengsel fordi han mener noen er ute etter å ta ham.

 
«Andersen» i avhør

Publisert:

Fangen vi har valgt å kalle «Andersen» føler seg truet av medfangene på Sande. På bakgrunn av dette kaller politiet Andersen inn til avhør 1. oktober 1947. Opplysningene som kommer frem i avhøret skal danne grunnlag for en storstilt razzia i leiren to dager senere. Andersen selv ber om å bli overfly...

 
Livet i «Skadbergleiren»

Publisert: - Oppdatert: 21.12.2016 kl 10:31

Livet i Rogaland Samlefengsel på Sande var ulikt dagens fengselsinstitusjon. I tillegg til bevæpnede vakter, piggtråd og lyskastere ble fangene sendt ut på arbeidskommandoer som billig arbeidskraft. Fangene, alle mistenkt eller dømt for landssvik, sto lavt i kurs hos sine landsmenn.

 
 
Fangene ba om nåde for Holger Tou

Publisert: - Oppdatert: 21.12.2016 kl 10:22

Menneskene som satt fengslet i leiren på Sande var arrestert for ulike årsaker og med ulik alvorsgrad. Vaktene selv var av den oppfatning at samtlige fanger holdt fast ved den nazistiske ideologi.

 
Utvalgte solahistorier fra historielaget

Publisert:

Dødssvingen på Joa, samleleiren på Sande, flygelederen Arne Helvik, jordmor Berta Sømme og folkeopprør i sør er noe av innholdet i Sola Historielags aller første årbok.

 
Samlefengselet på Sande

Publisert: - Oppdatert: 21.12.2016 kl 10:34

Hvorfor velger Solabladet å skrive om Rogaland Samlefengsel for landssvikere? I en ny artikkelserie vil vi fortelle historien om fangeleiren på Sande som ble til fengsel etter krigen.

 
Historien om landssvikerleiren på Sande

Publisert: - Oppdatert: 21.12.2016 kl 10:36

8. mai 1945 vaier norske flagg i gatene for første gang på fem år, etter like mange års okkupasjon av nazi-Tyskland. Selv om freden er et faktum for de fleste, er krigen langt fra over for alle. De neste årene skal preges av rettsoppgjøret etter den mest omfattende krigen i moderne historie.

 
En gang var torv viktigere enn olje

Publisert: - Oppdatert: 02.12.2016 kl 09:48

Mange solabuer har minner om torvskjæring og bruken av torv. Arbeidet med torv var hardt, og kunne være farlig. Men det var også sosialt, og sikret energien og dermed livsgrunnlaget for samfunnet her.

 
De livsviktige myrene i Sola

Publisert: - Oppdatert: 02.12.2016 kl 09:49

En gang var myrene i Sola blant verdens viktigste. Men i dag er bare to av dem vernet.

 
F-84G «Thunderjet» - Ulykkesfuglen

Publisert: - Oppdatert: 02.12.2016 kl 09:35

«Thunderjet» har i norsk tjeneste krevd uhyggelig mange liv, og står i norsk luftmilitær historie igjen som et av de mest ulykkesutsatte flyene vi har hatt. Samtidig er det også flytypen vi har hatt flest av.

 
Maleren i ruinkirka

Publisert: - Oppdatert: 02.12.2016 kl 09:36

Han gikk under tilnavnet «maleren i kjerkå». Han kom til Sola i 1871 og kjøpte da restene av den gamle kirken, som ble bygd omkring 1150. «Gamlekirken» ble brukt frem til 1842.

 
Liv og død på Håland kommunegård

Publisert: - Oppdatert: 02.12.2016 kl 09:46

Håland kommunegård var i årtier den mest kjente, og kanskje også den eneste kommunale omsorgsinstitusjonen i Sola.

 
Da første verdenskrig nådde Hafrsfjord

Publisert: - Oppdatert: 02.12.2016 kl 09:38

3. mai var det 100 år siden den tyske Zeppelineren L-20 kom strykende innover rogalandskysten, etter et bombetokt over de britiske øyer. Hos Flyhistorisk Museum Sola markeres begivenheten.

 
100 år siden Zeppeliner-havariet

Publisert: - Oppdatert: 02.12.2016 kl 09:38

3. mai er det nøyaktig 100 år siden den tyske Zeppelineren «L-20» dumpet ned i Hafrsfjord til stor forundring og begeistring fra nysgjerrige solabuer. Hos Flyhistorisk Museum Sola skal den historiske hendelsen markeres.

 
En innflytterfamilie til Sola tidlig på 1900-tallet

Publisert: - Oppdatert: 02.12.2016 kl 10:30

Det var en gang... Ja, slik starter vel alle historier. Jeg har, som de aller fleste alltid hatt interesse for den nærmeste familie, men hva med interesse for historien til mine besteforeldre – den var ikke så stor. Min interesse ble vekket da jeg ble et aktivt medlem av Sola Historielag. Eller kans...

 
Slik skulle Sola vernes mot invasjon

Publisert: - Oppdatert: 02.12.2016 kl 09:38

Allerede kort tid etter okkupasjonen av Norge startet arbeidet med utbygging av «Festung Norwegen», et nettverk av kystartilleri og vaktposter som skulle strekke seg langs hele norskekysten. Særlig Rogaland og Sola skulle bli nøkkelpunkter i denne strategien.

 
Byttet tobakk mot sykler og nye sko

Publisert: - Oppdatert: 02.12.2016 kl 10:30

– Vi kunne bytte til oss nesten hva som helst mot tobakken vi dyrket på Haga, forteller Gunvor Runestad (86).

 
Vår farlige kyst

Publisert: - Oppdatert: 02.12.2016 kl 10:30

De fleste av oss kjenner kun enkelte bruddstykker av hva sjøfolkene våre opplevde under krigen. Våre foreldre eller besteforeldre som opplevde krigen, kjente heller ikke så mye til hva som egentlig foregikk. Derfor har Militærhistorisk Forening Rogaland nå gitt ut boka «Farlig kyst».

 
Fylkeshistorien i nytt tobindsverk

Publisert: - Oppdatert: 02.12.2016 kl 10:31

Passordet var sendt fra regjeringen i London sammen med annen instruks om hvordan oppryddingen i stat og kommune skulle foregå etter at nazistyret i Norge var kastet.

 

Nyheter fra andre aviser

Jærbladet

Strandbuen

Sandnesposten

Bygdebladet

Gjesdalbuen

Dalane Tidende

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!