Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kokken Christine

Kokken Christine

Christine Bjørkås trives godt på kjøkkenet på Sola ferdigmat. Hun angrer ikke på at hun valgte å utdanne seg som kokk. FOTO: Kathinka Skott Hansen

Christine Bjørkås er utdannet institusjonskokk og trives godt som det. Hun skulle bare ønske hun fikk lage varmmat litt oftere enn én gang i uken.

Tekst:

Publisert:

– Hei, sier en smilende jente til meg. Hun er kledd i kokkeklær og begynner å legge kjøttkaker, poteter, ertestuing og saus på en tallerken.

– Jeg skal bare levere dette til kunden, fortsetter hun.

24 år gamle Christine Bjørkås valgte å gå restaurant- og matfag da hun begynte på videregående skole. Hun tok fagbrev som institusjonskokk, og nå er hun utdannet til å lage mat for de som bor på forskjellige institusjoner, som gamle- og sykehjem, og for de som har behov for spesialkost.

– Spesialkost er mat som er uten for eksempel gluten eller laktose, om noen skulle være allergisk mot det, forklarer hun.

Se bildet større

Bjørkås danderer rettene pent før hun gir de til kundene. Hun skulle bare ønske hun kunne dandere varmmat litt oftere enn én gang i uken. FOTO: Kathinka Skott Hansen

Angrer ikke på yrkesvalg

Hun begynte å jobbe på Sola Storkjøkken, men når det ikke var behov for henne der lenger måtte hun skifte arbeidsplass.

– Da begynte jeg her på Sola ferdigmat på Sola kulturhus. Det er nå to år siden, sier Bjørkås.

Den unge kokka, som for øvrig er fra Tjelta, valgte å gå en retning innen restaurant fordi hun alltid har elsket å lage mat, og fordi hun fant ut at hun ville gjøre karriere ut av hobbyen sin.

– Å lage mat og utforske nye oppskrifter synes jeg er veldig kjekt, forteller hun.

Ved siden av jobben sin har hun drevet en blogg i et halvt år, hvor hun kaller seg Kokken Christine. Den ble startet fordi hun ønsket å samle alle oppskriftene hun har på ett sted.

– Mamma ønsket også å ha tilgang til oppskriftene, og da var det lettere å starte en blogg enn å sende oppskriftene på mail til henne. På denne måten kan jo resten av familien, og andre, følge med også.

Lesertallet bryr hun seg ikke så mye om. Hun er bare glad noen ønsker å lese bloggen.

– Jeg har ikke så mange lesere, men det er kjekt at noen gjør det i hvert fall. Det hender jeg får spørsmål som handler om allergier, og om man kan lage en kake uten egg for eksempel, forteller Bjørkås.

Bloggen inneholder mange oppskrifter på retter som "alle" kan klare å lage. Alt fra tradisjonsrike retter som kjøttkaker til deilige nachos, og forskjellige sjokoladekaker og makroner med fyll.

Se bildet større

Hver torsdag kan du få servert kjøttkaker og komler med tilbehør på Sola ferdigmat. FOTO: Kathinka Skott Hansen

Liker best å bake

Bjørkås er glad i å lage enkel mat, og det er kaker og desserter som er favorittene.

– Surmelkskake er den største favoritten, sier hun. – Den er så enkel og grei å lage. Og, så god.

Er du sikker på at du ikke burde vært konditor i stedet?

– Jeg har tenkt på det faktisk, men jeg er ikke så glad i å pynte kakene. Eller å lage mange kaker. Det er veldig kjekt å gjøre det hjemme for da lager jeg bare én, sier hun og ler.

Bjørkås forteller a hun ikke har tålmodighet til å pynte kakene, spesielt hvis de ikke blir som hun har forestilt seg.

– Da gir jeg rett og slett opp, sier hun.

Kokka er snar med å komme med svar da hun blir spurt om hva hun ikke er så glad i å lage.

– Å rense fisk og lage scampi er jeg ikke så glad i. Det er faktisk det verste jeg vet. Men, om jeg må gjøre det, så gjør jeg det selvfølgelig, sier hun og smiler.

24-åringen er fornøyd med plassen hun jobber på. Kollegene er hyggelige, og gjestene er gjerne gamle kjenninger. Spesielt de faste som kommer hver torsdag. Da serverer Sola ferdigmat komle og kjøttkaker med tilbehør.

– Jeg synes det er synd vi ikke serverer varmmat mer enn én gang i uken. Jeg tror kanskje det gjør at vi taper litt kunder, for det kommer stadig noen innom og lurer på om ikke det er noe middag å få, sier hun.

Krevende yrke

Enn så lenge har hun ingen planer om å bytte arbeidsplass, men dersom hun gjør det en gang i fremtiden, håper hun at hun kommer til et sted der det serveres varm mat flere ganger i uken. Gjerne hver dag.

– Selv om jeg får nok av utfordringer her, så synes jeg det er kjekkere å lage middager enn å smøre baguetter, sier hun.

Men, selv det kan være utrolig slitsomt til tider. Sola ferdigmat får ofte bestillinger på mat til mange hundre. Forrige uke måtte Bjørkås blant annet smøre snitter og rundstykker til 450 personer.

– På de mest hektiske dagene er vi oppe i 24 000 skritt, og det kjenner man godt i beina, sier hun og ler.

Nyheter fra andre aviser

Jærbladet

Strandbuen

Sandnesposten

Bygdebladet

Gjesdalbuen

Dalane Tidende

Send inn tips

Nyhetstips? Skjer det noe?

Vi er takknemlige for alle slags tips. tips@solabladet.no eller tipstelefon 906 14 444.

Nyheter på mobilen

Få de siste nyhetene på mobilen!

Dersom du åpner solabladet.no fra en iPhone eller annen smarttelefon vil du få opp en tilpasset utgave tilpasset små skjermer.

Delta i debatten

Vil du kommentere sakene på Solabladet.no?

Solabladet.no benytter Facebook Comments som verktøy for diskusjon og debatt. Er du pålogget Facebook kan du enkelt kommentere utvalgte saker uten ekstra pålogging eller verifisering. Les debattreglene våre.