Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avdukingen av Erling Skjalgsson-bautaen

Avdukingen av Erling Skjalgsson-bautaen

Chr. Sole holder tale under avdukingen av Erling Skjalgsson-bautaen på Sola.

Slik foregikk avdukingen av Astrids mann, Erling Skjalgsson.

Tekst:

Publisert:

28. desember i 1928 var det 900 år siden Erling Skjalgsson ble lurt i bakhold av kong Olav Haraldsson ved Boknasundet og drept. I september 1928 foreslo skoleinspektør R. Tveterås at det skulle reises en minnestein for Erling Skjalgsson, men dette ble det ikke noe av. Solafolket jobbet videre med idéen, men den rant liksom ut i sanden ettersom jubileet allerede var passert helt til Chr. Sole tok dette opp igjen.

Tok saken

Chr. Sole (han brukte bare forkortelsen) var født på Sola 13. november 1896 på bruk 25 (Mattisvodl og Mælhaug) og tok examen artium da han var 18 år. Han studerte på Menighetsfakultetet hvor han ble uteksaminert som prest i 1923. I Klepp hadde de ikke hatt prest på en stund og som eneste søker fikk han jobben. Han fungerte som prest i Klepp i hele sitt liv. Selv om han bodde i presteboligen der så var han ofte hjemme på Sola. Han hadde jo sin tilhørighet her og var blant annet grunneier av området i Ølbergskogen, hvor Domsteinene nå er.

Han var stolt av å være solabu og syntes det var synd at ingen hadde klart å reise et minnesmerke over Erling Skjalgsson. Folk hadde jo prøvd lenge, men det var først da han selv tok over, at innsamlingen og prosjektet skjøt fart. Han var visst svært god til å overtale folk.

Kongelig avduking

Bautaen var klar til avduking i 1934. Da han fikk nyss om at kong Haakon skulle til Stavanger, skrev han til Slottet. Han fikk ordnet det slik at kongen avduket bautaen.

Se bildet større

Kong Haakon var til stede under avdukingen i 1934.

Det var kaos på Solahøyden og cirka 3000 mennesker var kommet for å se avdukingen. Vi skal huske at den gangen var det bare smale grusveger med høye steingjerder. Faktisk var det så mye trafikkaos helt fra Stavanger at kongen, som kjent for å være presis, kom et kvarter for sent.

Sole holdt selv hovedtalen før avdukingen. Arrangørene hadde ikke regnet ikke med så mange så de hadde ikke ordnet med høyttaler anlegg. Så det var nok ikke mange som hørte talen.

Se bildet større

Rundt 3000 mennesker samlet seg på Sola under avdukingen av Skjalgsson-bautaen i 1934.

Mediedekning

Følgende var referert i avisen om avdukingen:

«Avdukinga av Erling Skjalgsson bautaen skjedde 1. juli 1934. Det var ein fin dag og mykje folk var samla. Det var musikk og korsong og god stemning.

Då songen var stilna, steig Sole på talarstolen og ynskte velkommen. Han retta orda sine til Kongen, til bygdefolket og til alle gjester fra Jæren og heile fylket.

Det var kanskje noko freidig å be Kongen koma til Sola og vera med på avdukinga av denne minnesteinen, men han som steinen er reist for bar og kongsnamn, og hans makt var sa stor at då han var fallen, sa Kong Olav til Erlings banemann: No hogg du Noreg or mine hender.

Erling har sjølv reist seg eit minne som aldri kan døy, og steinen hans skal ikkje berre handla om den gamle tida, men den kan mana ungdommen i dag til a fylgja denne gjæve høvdingen til arbeid for fridom og truskap.

Og så bed eg deg Herre Konge om å avduke denne steinen».

Nøkkelord

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!