Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kjøkkenskriveren

Kjøttkaker

Kjøttkaker

Ikke så vakkert, men veldig godt. FOTO: Anne Buckle

MAT: Kjøttkaker er en av grunnsteinene i hverdagsmaten, og lett å lage som bare det, til tross for hva reklamene forteller deg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.01.2015 kl 10:59

Ingredienser:

Kjøttkaker:

800 g kjøttdeig

2 egg

3 ss potetmel

2 ts pepper

1-2 ts hvitløkspulver (ikke salt)

1 ts nyrevet muskattnøtt

Brun saus:

3-4 ss smør

3-4 ss mel/jyttemel

1 l kokende vann

Bujongterning uten smaksforsterker

Salt og pepper etter smak

1-2 ss soyasaus


Jeg lager mine av karbonadedeig, og slenger heller litt ekstra smør i sausen. Ikke vær redd for smør. Smør lager en smak og fylde som sauseprodusentene må lage med tilsetningsstoffer, sukker og salt.

Begynn med å lage farsen. Ha kjøttdeig, egg, krydder og potetmel i en skål. Jeg liker å bruke hel muskattnøtt og raspe den inni, det gir mer smak. Hvitløkspulver gir ikke den skarpe rå-smaken, men pass på at det ikke er hvitløkssalt. Det er nok salt i kjøttdeigen fra før av. Jeg bruker kjøkkenmaskin og blander alt sammen med en eltekrok. Alternativt kan en bruke hender eller en sleiv. Da er førstnevnte enklere.

Ha smøret i en gryte/panne i jern med litt kant på. Ikke bare steker en kjøttkakene i det, men det er begynnelsen på sausen. Dypp en spiseskje i smøret og form kjøttkakene med skjeen i hånden i omtrent eggestørrelse. Kjøttkaker trekkes ferdig i sausen, så ha varmen på middels til høy. Smøret kan godt bli brunt, men ikke brent. Brun kjøttkakene på to til tre sider og ta ut i en skål.

I bunnen av gryta di har du nå deilig brunt smør med masse smak. Dryss melet ditt i bunn. Jyttemel er glutenfritt for dem som vil ha det. Bruk en visp og kok ut melet i smøret. Det brunes fort til en karamellfarge. Pass på så det ikke brenner. Jeg har vannkokeren min klar med nyoppkokt vann som jeg tilsetter panna og tilsetter mye på en gang mens jeg visper kraftig. Tilsett vann til du får en litt tynnere konsistens enn du vil ha på tallerkenen. Den koker seg litt inn når kjøttkakene trekker.

Smak til sausen med en kjøttbuljongterning. Jeg bruker de økologiske, for de inneholder ikke smaksforsterker. Smak deg til med salt og pepper, men også muskattnøtt og hvitløkspulver. Det speiler smakene i kjøttkakene. Trikset: Bruk en til to ss med soyasaus i sausen. Det gir en fin farge, og gir også en fin dybde til sausen.

Tilsett kjøttkakene, og la de trekke i sausen mens potetene koker. Cirka 15 minutter. De gir god kjøttsmak i sausen.

Sett grytene på bordet og server med potetene, ertestuing (oppskrift på Solabladet.no) og tyttebærsyltetøy.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!