Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Behold Sola storkjøkken

– Behold Sola storkjøkken

Beboerne på Sola sjukeheim spiser i dag god dagfersk mat fra eget kjøkken. – Ikke legg ned Sola storkjøkken, advarer Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet i dette innlegget. FOTO: Arkivfoto

Ved å gå for konkurranseutsetting av Sola storkjøkken velger kommunepolitikerne gårsdagens løsninger på morgendagens utfordringer.

Tekst:

Publisert:

LESERBREV: Ingenting vekker sterkere følelser enn spørsmål som dreier seg om de grunnleggende tingene i livet, som behovet for mat. Behovet for mat følger oss fra vugge til grav. Svikter det her, ja, da dør vi. Dette gjenspeiler seg med bedrøvelig synlighet i underernæringsstatistikken. Tall fra Helsedirektoratet viser at opp mot 60 prosent av eldre på sykehjem lider av eller er i risikosonen for å utvikle lidelsen. Å forebygge underernæring er samfunnsøkonomisk mer fornuftig enn å behandle det. Å forebygge er billig. Å behandle er dyrt, ressurskrevende og tar lang tid.

Appetitt på livet

Det var med dette som bakteppe at Forbrukerrådet og Kost- og ernæringsforbundet tidligere i år lagde rapporten Appetitt på livet, som tok for seg utfordringene rundt matserveringen på norske sykehjem. Rapporten konkluderte at alle kommuner bør ha en gjennomtenkt mat- og måltidspolitikk.

20 organisasjoner innen helse og seniorpolitikk støttet dette i et nasjonalt opprop i september. Den nasjonale juryen i Landbruk- og matdepartementets konkurranse Gylne måltidsøyeblikk fremhevet Blidensol sykehjem i Stavanger som et forbilde for norske sykehjem, og presiserte verdien av å ha kjøkken på stedet.

Ikke et enkelt regnestykke

I Sola er fokus imidlertid på kalde penger og kjølig effektivisering. Sola Storkjøkken vurderes nedlagt, for å se om man kan spare noen kroner. «Effektivisering handler ikke bare om å sette ting ut på anbud. Det er lett å legge ned et kjøkken på et sykehjem og spare noen kroner, men regningen på den andre siden blir kanskje større.» Utsagnet bør interessere Sola KrF. Det stammer fra partiets helsepolitiske talskvinne, Olaug Bollestad, som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Hun har rett.

Det er mange måter å lage regnestykker på. Ser man utelukkende på matutgiftene kan det godt være at det blir færre utgifter ved å legge ned et kjøkken, og kjøpe fra eksterne aktører. Men fjerner man kjøkkenet får man tilleggsutgifter knyttet til transport og emballasje, man trenger eget utstyr på postkjøkkenene for å varme opp maten, og noen er nødt til å fysisk gjøre det. Mange sykehjem blir overrasket over at maten faktisk ikke lager seg selv, selv om den kommer ferdig i poser. Sykehjemmet mister dessuten fleksibiliteten, evnen til å snu seg rundt om det skjer noe uventet, om det plutselig blir behov for spesialkost eller ønskekost.

Umoderne

Sola kommune er i ferd med å velge gårsdagens løsning på morgendagens utfordring. Våre naboland ligger foran Norge når det gjelder trender og samfunnsutvikling. Danmark og Sverige var igjennom denne runden for noen år siden. Kjøkkener på sykehjem ble stengt, og det ble utelukkende satset på eksterne kjøkkener og kok-kjøl. Trivselen og matlukten i gangene forsvant. Nå har pendelen snudd. I de skandinaviske nabolandene åpner de nå opp kjøkkenene igjen. Nye sykehjem bygges med kjøkken, fordi de ser verdien av at maten lages på stedet. Saksene som ble brukt til å klippe posene med kok-kjøl-mat er byttet ut med nykvessede kniver som kutter ferske grønnsaker.

KrF og Venstres snuoperasjon forundrer meg. Omsorgspartiet KrFs grep harmonerer ikke med partiets offisielle syn. «KrF vil ha slutt på den ferdigproduserte maten til eldre på sykehjem. Hvert sykehjem bør ha sitt eget kjøkken. Oppvarmet mat ikke er det samme som å få nylaget varm mat.» (Olaug Bollestad, NRK 2. juli) At miljøpartiet Venstre på sin side ønsker en løsning som innebærer mer forurensende transport på veiene og betydelig høyere forbruk av engangsemballasje virker også lite gjennomtenkt.

Ansvar for hverandre?

Ansvar for hverandre. Dette er visjonen til Sola kommune. Det høres fint ut. Jeg tviler ikke på at politikerne i Sola skjønner hva som står, men skjønner de hva det betyr? Å ta ansvar for hverandre dreier seg blant annet om god matomsorg. Det dreier seg ikke bare om selve maten, men også om trivsel blant beboerne og en positiv ramme rundt måltidet. Om knappe to uker er det jul. Varme, omsorg og god mat regnes som en viktig del av høytiden. Kost- og ernæringsforbundet oppfordrer Solas politikere til å se på saken én gang til.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!