Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En politisk korrekt julegave

– Kan vi ønske oss en miljøvennlig jul?

Tekst:

Publisert:

BLOGG: Når du blir spurt om hva du ønsker deg til jul, hva er da mer politisk korrekt enn å svare det klassiske «fred på jord», eller «en bedre verden»?

Endelig kan det kanskje se ut til at vi denne jula kanskje kan åpne noe av papiret til en slik gave. Siden saker ved samfunnet så ofte kritiseres i spalter som dette, er kanskje nettopp privilegiet av å få komme på trykk på selveste julaften en god anledning til å heller snakke opp noe av det vi får til. Det såkalte COP 21 som i midten av denne måneden gikk av stabelen i kjærlighetens by, Paris, kan faktisk se ut som noe vi kan glede oss over på slutten av året.

Selv husker jeg godt COP 15 i København som mange hadde store forhåpninger til i 2009, like etter at jeg startet å engasjere meg partipolitisk. Det var stort engasjement hos miljøvernorganisasjonene, og flere hundre demostranter ble til og med arrestert for ordensforstyrrelse etter at Danmark la frem et klima-forslag som favoriserte de rike landene. De senere COP-møtene har ikke hatt helt den samme oppmerksomheten, med unntak av årets møte.

For å oppsummere hva som gikk så bra denne gangen, og hva som kan kritiseres, er at de deltakende land har satt konkrete mål om hvor mye en faktisk skal slippe ut, og at arbeidet med reduserte utslipp er fånyttes om ikke alle bidrar.

Selv om det endelige målet ikke er å heve gjennomsnitts-temperaturen mer enn 1,5 grader, er en blitt enige om at det med stor sannsynlighet vil være uunngåelig å ikke først se en verden økt med to grader. Hvert femte år skal landene evalueres, og en ekspertkomité skal sørge for at de enkelte landenes mål gjennomføres. De rikere landene skal heller ikke denne gangen slippe billigere unna enn de fattigere, men snarere være forpliktet til å hjelpe de landene som ikke har de samme forutsetningene for å senke utslippene alene.

Dessverre er det ikke for miljøet som i dydsetikken, bare tanken som teller. I miljø-spørsmål som dette kommer selvsagt intensjoner og internasjonale avtaler først, men så er det viktig å følge opp. For hver avtale eller konvensjon som lages, men ikke blir opprettholdt og fulgt opp, så kan dette ofte gå på bekostning av seriøsiteten og integriteten over senere avtaler.

Eksempelvis skal ikke ekspertkomitéen være såkalt straffende eller fiendtlig, men i større grad være en rettleder for land som sklir utenfor sine oppsatte mål. Om de fattige landene får den oppfølgingen som er blitt lovet gjenstår selvsagt å se, men uten å ha troen på at det skal fungere, vil det sannsynligvis i hvert fall bare gå en vei. Derfor ser jeg med fremtids-optimisme på det som har skjedd i Paris denne måneden, og håper virkelig at vi denne gangen kan se klare positive resultater av et klimatoppmøte.

Med dette sagt, er det vel bare å ønske en riktig god (og kanskje hvit, om effektene av COP 21 allerede er iverksatt) jul!

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!