Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

LESERINNLEGG:

Er et stort asylmottak på Sola sjø en god idé?

Er et stort asylmottak på Sola sjø en god idé?

 

Selvfølgelig bør Sola ta sin del av jobben med å ta i mot og integrere flyktninger i lokalmiljøet, men gjør det på en gjennomtenkt og skikkelig måte, skriver Jan Magne Sola.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.01.2016 kl 21:10

Ved å benytte seg av det klassiske trikset med å sende nabovarsel like før jul ble det avholdt informasjonsmøte om etablering av et ordinært asylmottak på Sola sjø den 21. desember. Dette samlet et fåtall naboer, politikere, frivillige, kommuneadministrasjon samt noen andre spesielt interesserte.

Mens Høyre-ordfører Ole Ueland var opptatt med sin presentasjon, begynte tankene å gå. Er dette det beste Sola kommune klarer å få til?

Gammeldags

Sola kommune ønsker å opprette et stort permanent asylmottak for 200 personer etter god gammeldags «institusjons»-modell som de fleste, om ikke alle andre kommuner på Nord-Jæren er gått bort i fra. Disse benytter seg nå heller i stedet av mindre mottak i leiligheter og eneboliger. Der hvor folk bor. Det er en klar tanke bak dette.

Har Sola kommune sett noe de andre ikke ser? Med all respekt for administrasjon og lokalpolitikere er det vel neppe mange som vil bli overrasket dersom svaret på dette er nei. Hvorfor velger andre kommuner en annen løsning? Integrering og inkludering er viktige nøkkelord her.

Desentralisert gir integrering

I forbindelse med at Sandnes kommune desentraliserte asylmottaket på Dale kunne en i Stavanger Aftenblad i oktober 2012 lese en artikkel med tittelen «Bra at Dale-beboere flyttes ut». Hele artikkelen er god lesning og et eneste stort argument for at det ikke er så smart med store avsidesliggende asylmottak. Sandnes ordfører og politi uttaler her blant annet følgende;

«Desentraliserte asylmottak kan senke konfliktnivået mellom beboere med ulik kulturbakgrunn, mener politiet. Ordføreren i Sandnes er enig. Jeg tror trivselen blant beboerne kan øke. Vi ser at det ofte er vantrivselen som fører til voldsepisoder og andre kriminelle handlinger, sier lederen av etterforskningsseksjonen ved Sandnes politistasjon, politioverbetjent Magnar Hetland».

Også ordfører Stanley Wirak tror nedbygging av mottaket på Dale og flyktningboliger i bydelene vil være positivt med tanke på integrering. «- Det er dette som er skikkelig integrering, sier Sandnes-ordføreren».

Må lære å bo som nordmenn

Politioverbetjent Hetland siteres også på at «Han legger ikke skjul på at sandnespolitiet flere ganger har pågrepet Dale-beboere for bruk, oppbevaring og salg av narkotika».

I en relatert artikkel i aftenbladet med tittelen «Vi lærer å bo som nordmenn, og vi stortrives» uttaler en av de som flyttet ut fra Dale til enebolig på Figgjo seg om sine erfaringer. Tittelen taler for seg selv.

Symptomene på for store mottak kom også til syne nå søndag 3. januar når politiet måtte rykke ut til bråk på tre ulike akuttmottak i Rogaland. Her sier Helene Strand, operasjonsleder i Stavanger i Sørvest politidistrikt til NRK at «– Fellesnevneren er at det er mange nasjonaliteter, store språkproblemer og kulturulikheter. Noen starter bråket og så kommer gjerne flere til».

Er det smart?

Hvor smart er det å ignorere dette? Selvfølgelig bør Sola ta sin del av jobben med å ta i mot og integrere flyktninger i lokalmiljøet, men gjør det på en gjennomtenkt og skikkelig måte. Etter min oppfatning er det dermed for mye som taler i mot å etablere et stort asylmottak på Sola sjø;

Utenom det åpenbare problemet med størrelsen, ligger det planlagte asylmottaket på Sola sjø bortgjemt og avsides til. Det er ikke noen fasiliteter eller reelle muligheter for fritidsaktiviteter i nærområdet. Bilen brukes til alt. Det er blant annet ca 2,5 kilometer til nærmeste matbutikk.

Anlegget er plassert klokkerent innenfor rød støysone der andre som hovedregel ikke får bygge og der det kreves innglasset terrasse for å kunne oppholde seg utendørs. Her skal barn leke og voksne hente seg inn igjen etter flukt fra krigsområder? Hvordan vil det være med søvnproblemer og konsekvensene av det? Området har i tillegg en klar militær karakter. Ett av nabobyggene har et jagerfly stående utenfor. Hvordan påvirker det noen som har flyktet fra krig?

Det er også nokså beskrivende at området tidligere har blitt foreslått for boliger til rusmisbrukere. Rusmisbrukerne syntes heller ikke at dette var en god idé og uttalte senest i september 2015 til Solabladet at de ikke ønsket å bo her, men heller ville «bo blant folk». Sola sjø er blitt et symbol for politikernes dårlig samvittighet.

Bruk mer tid

Så, kjære folkevalgte. Vær smarte. Bort med manuset. Ikke ta sjanser. Bruk mer tid på å tenke igjennom konsekvensene av alternativet Sola sjø. Vis at dere virkelig mener noe med det å ville være med på «dugnaden» for å håndtere flyktningkrisen. Store institusjoner av denne typen hører fortiden til. Store mottak samler et for stort antall personer som har for mye forskjellig “bagasje”. Ingen er tjent med en bortgjemt ghetto på Sola sjø.

Vurder et alternativ med å la profesjonelle drive mindre mottak på mer sentrale steder i Sola. Der hvor det faktisk bor folk. Der hvor det er mulig å slå av en prat med naboen over gjerdet, leke med ungene i gata eller spasere til matbutikken. Inkludering. Integrering. Selvstendighet. Etter modell fra våre nabokommuner. Til det beste for alle.

Sola kommune kan bedre enn dette.

Det er ingen god idé å etablere et stort bortgjemt asylmottak på Sola sjø.

Kilder:

«Bra at Dale-beboere flyttes ut», Stavanger Aftenblad oktober 2012.

«Vi lærer å bo som nordmenn, og vi stortrives», Stavanger Aftenblad oktober 2012.

«Politikerne kunne brukt mer penger på oss», Solabladet september 2015.

«Utrykninger til bråk på tre ulike asylmottak søndag kveld», NRK januar 2016.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!