Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Leder:

Kirke og storkjøkken henger sammen

Både nedleggelsen av Sola storkjøkken og saken om ny kirke i Sola sentrum ble behandlet i formann-skapet denne uken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.09.2016 kl 11:22

LEDER: Både nedleggelsen av Sola storkjøkken og saken om ny kirke i Sola sentrum ble behandlet i formann-skapet denne uken. Begge sakene har satt i gang et stort folkelig engasjement, og begge sakene er blitt til underskriftskampanjer som ligger på Kommunal- og moderniseringsdepartementets nettside minsak.no. Begge sakene handler om penger, men det politiske flertallet bestående av Høyre, KrF og Venstre misliker at mindretallet - og folk flest - setter dem opp mot hverandre. Det er vanskelig å la være.

Skattesvikt

Ikke før de tre posisjonspartiene stadfestet sin avgjørelse med å legge ned Sola storkjøkken - og dermed si nei til å rehabilitere Sola storkjøkken for 10-20 millioner kroner, sier de samme partiene ja til en ny kirke i sentrum til 91 millioner kroner, som de håper å få prutet litt ned.

Mellom behandlingen av de to sakene holdt økonomisjef i kommunen, Sabina Leto, en grundig redegjørelse for utfordringene i kommuneøkonomien neste år. Cirka 30 millioner kroner taper kommunen på grunn av ytre forutsetninger. I tillegg er skatteinntektene til kommunen betydelig svekket.

Gjeldsgraden til kommunen er høy, og fortsatt er det store investeringer i kø, slik som nytt rådhus, nytt sykehjem, rehabiliteringer og utvidelser av skoler, ny skole på Jåsund - og ny kirke.

Kritisk gjennomgang av investeringer

Det er helt nødvendig at man nå stiller spørsmål om hvilke investeringer det i dagens økonomiske situasjon er forsvarlig å si ja til. Det politiske mindretallet mener at ny kirke står lavere på prioriterings-listen enn skoler og sykehjem, selv om også mindretallet i utgangspunktet ønsker ny kirke. Det politiske flertallet har inngått et budsjettvedtak om å sette av cirka 87 millioner kroner til ny kirke i sentrum. Da er det ikke rart at det ikke er vilje til å bruke penger til å rehabilitere Sola storkjøkken. Men selv om det politiske flertallet misliker det, henger storkjøkkenet og kirken sammen. De handler begge om økonomi og hva man velger å bruke penger på.

Rådmannen påstår at en eventuell rehabilitering av Sola storkjøkken må skje innen tre år. Kirken, som ikke har en slik hastedato hengende over seg, er likevel prioritert foran. Kanskje skulle det vært bevilget penger til begge, kanskje til ingen av dem - foreløpig. Men de folkevalgte plikter - i både gode og dårlige tider - å løpende revurdere investeringene de sier ja til.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!