Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Møt opp, eller havn utenfor!

– Er det virkelig så ille med litt fravær på skolen?

Tekst:

Publisert:

BLOGG: Siste nytt av endringer på vgs-fronten, er Kunnskapsdepartementets nye fraværsgrense. Det har i årevis vært en debatt rundt om det bør være en satt grense i det hele tatt, om den skal ligge på 20 prosent slik den gjorde for noen år siden, eller om grensen skal være skjønnsmessig. Fra august av blir det imidlertid andre boller, og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen får endelig innført fraværsgrensen på 10 prosent som ble vedtatt i fjor.

Jeg husker selv fra min tid ved Sola videregående skole, at rektor der benyttet omtrent hver anledning hvor hun snakket for en større forsamling elever, til å svartmale fraværet med at «fravær er roten til alt ondt». Men er det virkelig SÅ ille da?

Elever som begynner i videregående skole er som regel cirka 16 år, og har ti år med skole bak seg. En god del synes ikke det er det aller mest spennende å ta fatt på tre nye år (hvis du går studieforberedende fagretninger), og mange vil nok minst en gang i løpet av perioden på videregående føle seg skolelei. Et naturlig resultat for noen, er da å la være å møte opp på skolen, og således ikke få med seg all den undervisningen de ideelt sett burde fått.

En og annen time utgjør kanskje ikke en så stor forskjell, men er en ikke til stede over lengre tid så vil dette selvsagt kunne gå ut over læringsutbyttet. Men hvorfor skal vi straffe alle elever, fordi noen betegnes som «notoriske» skulkere? Så lenge vi ikke har mappevurdering av elever i Norge, så vil det da vel ikke utgjøre noen større forskjell så lenge eleven bare består eksamen?

Hva er poenget med å straffe en som er blitt syk, ved å si at om du ikke møter opp i dagens gymtime, så er du faktisk bare én time fra å ikke få vurdering i faget (ja du trenger bare å være borte fra to gymtimer ila. et halvt år). Hvordan forsvares det at kjøretimer kan føre til ikke-vurdering, samtidig som det verken finnes videregående skoler eller et tilstrekkelig kollektivtilbud når du passerer Rege på vei sørover. Hvorfor er ikke det viktigste at elevene kan pensum, og får en viss grad av frihet til å styre selv hvordan de ønsker å tilegne seg dette - fraværet vil uansett stå på vitnemålet.

Det kan da umulig være til nytte for samfunnet at vi snart får en stor gruppe unge voksne som istedenfor å arbeide eller ta høyere utdanning etter videregående, blir nødt til å ta opp en rekke fag fra videregående og i verste fall havner på trygd før fylte 23 år. Vi risikerer også her å få et digert klasseskille mellom dem som har penger til å ta opp igjen fag, og de som ikke har det.

Kort oppsummert så ønsker jeg derfor snu den svart-hvitt oppfatningen mange har av fravær som «roten til alt ondt», til å heller danne seg et mer nyansert på dette. Selvsagt er det ønskelig at de unge er mest mulig på skolen, men nok en faktor som ligner pisk langt mer enn gulrot, mener jeg er det siste «generasjon prestasjon» trenger.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!