Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Nei til søndagsåpent

– Nei til søndagsåpent

 

– Hva er galt med en kjøpefri dag i uken?

Tekst:

Publisert:

BLOGG: Regjeringen vil ha søndagsåpne butikker, brorparten av folket vil ikke. Hvorfor er vi da i ferd med å få en kraftig liberalisering i loven som omhandler butikkers mulighet til å ha søndagsåpent?

En undersøkelse Sentio på vegne av Klassekampen gjennomførte for ikke lenge siden, viste at 64 prosent av de som ble spurt sier nei til søndagsåpne butikker, mens beskjedne 34 prosent ønsker dette. I tillegg skal til og med regjeringen slite med å få flertall på Stortinget for forslaget. Ikke bare vil søndagsåpne butikker gjøre slik at folk mister den ene faste fridagen som finnes i uka, men i følge en forskningsrapport fra forskningsstiftelsen Fafo vil det heller ikke lønne seg for butikkene å ha åpent denne dagen. Det koster mer å ha folk på jobb en ekstra dag, spesielt når det er en såkalt «rød dag», samtidig som det svekker omsetningen de andre dagene. Det eneste det kommer til å føre til, er at det er vi som kundene som da må betale enda mer for maten vi skal kjøpe.

Det blir sagt at det er frivillig å ha åpent på søndager, men det er da en ganske klar sak at så snart en butikk har åpent på søndag, så kommer de andre til å ha det også – slik er jo konkurranse. Selv om en liberal tankegang er en fin ting, er det viktig å ha enkelte regler i saker som nettopp dette for å kunne hindre dette frislippet av handelsmuligheter ukas ene rolige dag nå står i fare for å få.

For ikke bare å nevne økonomi og arbeidsrettigheter, så mener jeg søndagsåpne butikker er en uting med tanke på den generelle holdningen i samfunnet vi lever i. I dag er søndag en dag for å treffe familie, bekjente, gå en tur eller gjøre andre aktiviteter vi ellers ikke alltid tar oss tid til. Jeg tror det er bra for oss å ha en slik «annerledesdag». I det vestlige forbrukersamfunnet som vi i dag lever i, er jeg ikke i tvil om at vi ikke vil ha vondt av en dag i uka som er litt fri for det voldsomme kjøpe- og konsumpresset rundt oss.

Om det virkelig blir en liberalisering, der for eksempel ansvaret for å bestemme om butikkene skal ha åpent eller ikke blir lagt på kommunene og ikke Stortinget, kan jeg ikke annet enn å håpe at både Sola og kommunene i området har fornuft nok til ikke å gi et frislipp her. I dag har vi jo til og med en ordning der butikker på opptil 100 kvm skal kunne ha åpent, noe som burde fungere mer enn godt nok – en får jo så godt som alltid tak i det man har glemt til søndagsmiddagen, selv med dagens «rigide» regelverk.

Nei til søndagsåpne butikker!

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!