Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Blogg:

Redsel for «skarp demo» av verdier vi liker å like

– Det må være lov å ta en debatt også på 17. mai.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.05.2015 kl 14:38

BLOGG: Selv om det begynner å nærme seg to uker siden 17. mai, synes jeg likevel det ikke er for sent å ta debatten om den mye omdiskuterte talen Jakob Amundsen holdt i Tønsberg på nasjonaldagen. Selv om dette ikke akkurat er noen lokal sak, velger jeg likevel la dette bli månedens tema, da jeg tror reaksjoner som ble vekket under talen, ikke er unikt for Vestfold-byen.

I dagens Norge liker de fleste av oss å definere oss selv som åpne personer, med bred aksept for blant annet ytringsfrihet, forskjellige former for religion, legning og synet på likestilling. Det er ikke veldig mange som (om de så til og med er uenige) går ut offentlig og ytrer motstand mot slike «allment aksepterte» ulikheter som vi finner i dagens samfunn. Likevel fikk man dessverre i Tønsberg denne dagen, under det man i Forsvaret ville kalt en «Skarp demonstrasjon» – (se hvordan folk reagerer når de blir utsatt for noe uventet i det virkelige livet), se at befolkningen der kanskje ikke var så sterk i meningen sin om ytringsfrihet som det skulle vært ønskelig.

Amundsen starter talen sin med å fortelle at han heter Jakob og er feminist, ateist og homofil. Personlig kan jeg vel si at jeg ikke ligner Amundsen på disse punktene, men jeg synes det da er desto tøffere at han velger å stå frem som dette og fronte hva han står for. Videre taler han om ytringsfrihet, det norske demokratiet etc – noe tilnærmet likt andre 17. mai taler, men med dette som en slags rød tråd for å skille denne talen litt fra de utallige andre 17. mai talene.

Selv om 17. mai kanskje ikke er dagen for å ta de store politiske debattene, er det ingen tvil om at vi feirer dagen som en hyllest for Grunnloven som førte med seg ytringsfrihet, større likhet blant folket og demokrati. Jeg mener da at å starte en tale på den måten Amundsen gjorde, ikke egentlig er en sær måte å gjøre det på, men en bra måte å understreke et syn på hvor viktig det er med et åpent og demokratisk samfunn. Ikke minst gjør det seg viktig når en ser reaksjonene han mottok under talen. Ord som «Det er barnas dag» og «Få ham av scenen», skal ha kommet fra tilskuerne under appellen. Dette viser at Norge på ingen måte er kommet dit hen som vi ønsker å fremstå, men at det derimot trengs en god porsjon voksenopplæring angående hvordan man behandler medmennesker. Lite sannsynlig er det vel at det egentlig var barna som under talen synes det vAr fælt å høre Amundsens proklamasjoner, snarere tvert i mot da det som oftest er de som er litt «oppe i årene» som har størst aversjon mot slike meninger.

Skal vi ha et åpent og inkluderende samfunn så hjelper det ikke med pene ord om hvor inkluderende vi er, og at vi hver høst deler ut Nobels fredspris fordi vi er så snille og greie. Vi må faktisk kunne bevise, både overfor oss selv og andre, at vi tør å ta debatten, tør å slippe til de som faktisk våger og drive demokratiet videre, selv på 17. mai!

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!