Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sms-prat

Sms er en fantastisk enkel og praktisk måte å kommunisere på.

Tekst:

Publisert:

SMÅTANKER: Men sms har sine begrensninger, og det kreves litt av skribenten for å få ut budskapet utvetydig.

Sms kan ikke sidestilles med en samtale ansikt til ansikt. Man mangler blikkontakten, kroppspråket og de mange tingene som underbygger det man sier.

Her er mottakeren nødt til utelukkende å forholde seg til rene ord, og da gjelder det å velge dem med omhu. Selv er jeg blitt veldig nøye på sms-språket mitt, blant annet fordi jeg har brent meg på å sende utydelige meldinger som blitt misforstått.

Joda, jeg har kranglet med min mann per sms, og jeg vil ikke anbefale det. De negative følelsene som man kjenner under en uenighet varer lenger når man ikke får ordnet opp gjennom en kontinuerlig samtale ansikt til ansikt. Når mannen min var i ferd med å sende en «unnskyld-sms», ødela jeg hele greia ved å like før trykke send på en ilter «hvorfor svarer du meg ikke-sms».

Sms-språket er egentlig en kunst. Å skrive en melding er en ypperlig trening i å skrive kort, konsist og å bruke de riktigste verbene og de mest korrekte adjektivene. Alternativet er de stupide forkortelsene som verserte som en farsott da mobilen var i sin barndom. Snxs, lol og andre radbrekkinger av språket, både det norske og det engelske, forekommer ennå, selv om det er ingen grunn til det. De fleste har smarttelefoner og har ingen tegnbegrensninger på meldingene sine.

Selv om jeg misliker forkortelser og det meste som herjer med språket vårt, har jeg ikke noe imot smileyer. Så lenge de ikke overdrives, vel og merke. Min mann og jeg kan derimot av og til kommunisere utelukkende via emotikoner, som er bilder som viser ulike ansiktsuttrykk. Smil, blunking, sinne, smerte, frykt, latter og så videre.

Når jeg mottar en melding fra en jeg ikke kjenner gjør jeg en foreløpig bedømming av vedkommende basert på sms-språket hans/hennes. Er det fullt av forkortelser og dårlig setningsbygning, blir jeg skuffet. Det samme gjør jeg om meldingene er tvetydige. Det er plagsomt å sende sms-er frem og tilbake for å klargjøre en avtale. Får jeg derimot en sms som er grammatisk korrekt, tydelig og uten visvas blir jeg imponert og tenker at dette sikkert både er en velutdannet og veloppdragen person.

Det samme gjelder Twitter-språket, og her er det enda mer om å gjøre å være kort og konsis. I dag tvitrer både politikere, næringslivstopper, kjendiser og rikssynsere. Dårlig formulerte tweets fra dem gjør noe med respekten jeg kjenner for disse, fordi jeg forventer at toppfolk kan ordlegge seg ordentlig.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!