Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

LESERINNLEGG:

– Vaktmesterne er viktige for skolens «liv»

– Vaktmesterne er viktige for skolens «liv»

– Jeg deler det som rektor Tanum sier, han målbærer sunne synspunkt, skriver Eyvin Amdal i et leserinnlegg. FOTO: Line Viste

«Jeg leser med undring og bekymring saken om foreslåtte endringer i vaktmestertjenestene ved skolene», skriver Eyvin Amdal i et leserinnlegg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.05.2015 kl 13:39

Min bakgrunn for å mene noe om dette er: Jeg har vært rektor i solaskolen i 16 år (nesten). 5,5 år på Stangeland skole og godt over ni år på Sande. Før dette var jeg rektor i Stavanger i tre år. På bakgrunn av disse årene i fagfeltet, anser jeg meg meningsberettiget.

Skolens vaktmestere er meget viktige faktorer for skolens indre liv, og dermed også for elevenes læring og holdninger til egen «arbeidsplass».

Vaktmesteren deltar i strukturer og systemer på arbeidsplassen på en utfyllende og praktisk måte. Han er med på å sette standarden for hvorledes vi skal ha det rundt oss. Et godt eksempel på dette er Sande skole. Etter 16 år er skolebygningen like fin ute som inne. Den betydningen dette har for elevers og de voksnes trivsel, må ikke undervurderes. Jeg våger å påstå at de aller fleste som har tilhørighet til skolen, vil mene dette.

Skolebygningen er med på å sette standard for hvordan det bør være sosialt og læremessig- ryddig og ordentlig.

Sola kommune har vært flinke til å ta vare på sine offentlige bygg- i hvert fall skolene.

Min erfaring fra Stavanger er motsatt. Grunnen til dette er en dårlig fungerende vaktmesterordning, mener jeg. «Det er ikke så farlig om jeg skribler på veggene, kaster boss og roter det til rundt meg». Disse holdningene bar skolen preg av. I neste omgang fører det til økte vedlikeholdsutgifter.

Slike holdninger ønsker vel ingen hos den oppvoksende slekt, heller ikke eiendomssjefen, går jeg ut fra?

Etter min oppfatning fremmer en dårlig fungerende vaktmesterordning slike holdninger. Elevene ser rundt seg hvilke standarder voksne setter. Det nytter lite å fortelle dem om orden og struktur når det «flyter rundt dem» og når ting bærer preg av forfall.

Jeg synes at politikerne bør lytte til politikerne Roar Johannesen og Kari Tengesdal Wold. De har begge erfaring fra feltet.

Jeg deler det som rektor Tanum sier, han målbærer sunne synspunkt.

Vaktmesterens egen trivsel bør også telle med i vurderingen av saken. Hvordan skape tilhørighet til et system han bare er delvis i?

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!