Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vellykket disco for barn med ASD

Vellykket disco for barn med ASD

Diskoteket for unge med ASD ble en suksess. Nå vil arrangørene ha flere diskotek-kvelder til høsten. FOTO: Privat

Til høsten blir det igjen diskotek for unge med ASD

Tekst:

Publisert:

LESERBREV: Fredag 5. juni ble det arrangert et diskotek i Sola kommune. Sola Røde Kors arrangerer hver siste fredag i måneden et diskotek for alle i 4. – 7. klasse. Denne gang ville Sola Røde Kors prøve å tilby et diskotek for unge med autismespekter diagnoser. (ASD)

Dette var blant annet gjort kjent i en artikkel i Solabladet tidligere. For å kartlegge behovet for dette tilbudet, ble det utarbeidet et påmeldingsskjema. Siden det ikke er nok personer med ASD innen hver kommune til å ha et slikt tilbud kommunalt, var tanken å tilby dette utover kommunegrensene.

Sin egen disco

Sola Røde Kors hadde forhåpninger om at dette skulle bli noe som kunne gi unge med ASD en arena der de kunne være seg selv, møte andre, knytte vennskap for fremtiden, øve seg på å gå på et «ordinært» diskotek, handle i kiosken, hygge seg, og ikke minst å ha noe å fortelle om etter helgen; noe de har vært med på! Vi håpet på 10-15 personer, og det kom 22 personer i alderen 8-18 år. De representerte hele sju kommuner; Stavanger, Randaberg, Sandnes, Klepp, Time, Hå og Sola. Vi er veldig ydmyke over at de ville gi oss en sjanse.

Jeg har flere års erfaring med personer som har ASD, og basert på mine erfaringer ble det gjort en del tiltak for å gjøre dette så forutsigbart som mulig. Personer med ASD liker forutsigbarhet, de kan være usikre når det er noe nytt de skal gjøre, nye steder de skal være på, vare for lyder og sansene deres er mer ømfintlige enn mange andres. Dette er noen av de felles utfordringene en person med ASD har, ellers er det veldig personavhengig av hva de synes er vanskelig.

Sosial mestring

På grunnlag av disse kunnskapene ble det derfor sendt ut påmelding slik at vi visste hvem som kom og at vi kunne holde dem oppdaterte og informerte om det vi tenkte å gjøre på diskoteket. Et par dager før diskoteket fikk alle en mail der de fikk se bilder av huset vi skulle være i, samt rommene og beskrivelser av hva som skulle skje der. Dette fordi det kunne være noen som hadde behov for å se først, sånn at de kunne kjenne seg igjen når de kom til diskoteket. I tillegg hadde vi sendt ut anmodning om at alle som skulle komme, kunne sende inn sine ønsker til sanger, slik at flest mulig fikk sanger de kjente til og likte.

Forhåpningene med tilbudet var som beskrevet over, men også en trening i sosial mestring, og alle måtte ha med en ledsager for at deltakerne skulle ha en trygg ramme rundt opplegget dersom noe ble ukomfortabelt.

Laserstråler og bobler

Da alle hadde kommet og meldt sin ankomst i døra, betalt inngangspenger og fått stempel på hånda, møttes vi nede i kjelleren i Røde Kors huset på Sola. Der hadde vi en liten introduksjon om hva som skulle skje, sikkerhetsrutiner, toaletter etc, informasjon om kiosken og ikke minst diskotekets funksjoner. (Ting som andre mennesker får med seg som en selvfølge og ser etter skilt, trenger ofte en person med ASD å få litt mer nøyere forklart). Ved å informere godt på forhånd til alle, blir rammene tryggere for de som trenger ekstra informasjon, og de ser at de ikke er alene om å ha behov for slik informasjon.

Vår DJ informerte om musikk, lyd og effekter han hadde til rådighet der. Han hadde god hjelp av to unge jenter som styrte musikk og effekter for de unge deltakerne.

Før alt startet, tok vi en test inne i selve dansesalen, der testet vi lyden til lydnivået var på et greit nivå for de unge og at lyseffektene kunne virke.

Det var full aktivitet på dansegulvet fra start og helt til slutt. De elsket laserstrålene, boblene og musikken. Vi var ikke helt sikre på hvor lenge de orket å holde ut med musikken, og ble positivt overrasket over at de klarte så lenge. Tror også mange gledet seg særdeles stort over de lysende armbåndene de fikk utdelt.

Kan være seg selv

Diskoteket denne kvelden ble kjørt som om det var vanlig diskotek, lyden litt lavere, men ellers som vanlig. Ellers er forskjellen er at det ikke er 140 personer som vrimler rundt, men et greit og oversiktelig antall som ikke ga så høy stressfaktor.

I tillegg til at det kan være vanskelig nok å ha en ASD diagnose, kan det være helt ok å delta på et arrangement som en organisasjon som Røde Kors arrangerer, da har man ikke et «stempel» på at man er inn under en organisasjon for en eller annen diagnose. Her på dette diskoteket kunne de bare være helt seg selv, de kunne treffe andre som har samme diagnose/-er, og de har ofte samme interesser. Da er det kjekt å diskutere med dem om det man er oppslukt av.

En person med ASD har ofte interesser langt utover det mange andre har kapasitet til å følge med på. De er utrolig intelligente på flere felt, de har noen utrolige styrker i mange tekniske og vitenskapelige tema. Noe av det som derimot kan være utfordrende og vanskelig for dem er en del sosiale settinger.

Vellykket!

Gode hjelpere blant frivillige fra Sola Røde Kors, samt foreldre/ledsagere gjorde at dette ble et veldig vellykket arrangement, og det var med glede og forventning flere spurte om når dette skulle være neste gang! Vi tenker å arrangere diskotek igjen 18. september og 4. desember, men det kan komme endringer. Sjekk derfor nettsiden til Sola Røde Kors.

Noen utvekslet telefonnummer og andre kjente hverandre fra før, og det var både rørende og herlig å se alle som var til stede glede seg over å få være på et skikkelig diskotek.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!