Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Leserbrev fra Sola KrF om sykehjemsmaten:

— Vi vil det beste for den enkelte

Saken om Sola Storkjøkken og overgang til kok-kjøl-mat engasjerer. Ingen tvil om at dette er en stor og viktig sak, det gjelder mange av våre syke og eldre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.09.2016 kl 20:57

LESERBREV: Saken om Sola Storkjøkken og overgang til kok-kjøl-mat engasjerer. Ingen tvil om at dette er en stor og viktig sak, det gjelder mange av våre syke og eldre.

Det er ingen tvil om at vi alle, uansett standpunkt, vil at beboerne på våre sykehjem og institusjoner skal ha mat av beste kvalitet, og ha trivsel rundt måltidene. Vi vil det beste for den enkelte. De fleste er også enige om at det vil være god mat ved begge metoder.

Det er viktig å si at dette ikke handler om «å tråkke på de svake», slik Solabladet referer i forrige nummer fra behandlingen i eldre og funksjonshemmedes råd. Samtidig vi enig med lederen i rådet, at begrepene økonomi og lønnsomhet kan oppleves uverdig når det handler om mat til våre beboere på sykehjem. Økonomi er en del av bildet, men bare en del av det. Det er menneskene som er viktigst.

— Det er viktig å si at dette ikke handler om «å tråkke på de svake».

Vi vil tro at det brukerne er mest opptatt av er selve produktet og serveringen, ikke prosessen og hvilken metode maten lages på. Det som er viktig er at maten har høy kvalitet, og at den tilberedes og serveres på beste vis. Uansett syn på dette bør en slutte med å snakke om posemat. Det er vel kvaliteten på innholdet, tilberedningen, fleksibiliteten og opplevelsen av måltidet som teller? Og ingen skal få maten servert i poser!

Les også: Flertallet legger ned Sola storkjøkken

Hvis man kan oppnå mat av like god kvalitet med like bra ernæringsinnhold, og større fleksibilitet for både betjening og beboere, og i tillegg gjøre det rimeligere slik at det kan komme beboerne til det gode på andre måter, kan ikke det være negativt.

— Anbud er heller ikke negativt hvis kriteriene og forutsetningene er klare.

Vi ser ikke et svart-hvitt bilde her, men vi må gjøre en totalvurdering og få flest mulig opplysninger på bordet i saken. Derfor ba blant annet KrF om en nærmere utredning i formannskapet i november. Vi stilte flere viktige spørsmål i behandlingen av saken i levekår forrige onsdag, og det ble enstemmig vedtatt at svar på disse skal utdypes fram til behandling i formannskapet. Sola KrF har sagt ja til overgang til kok-kjøl ut fra en helhetsvurdering, men vi ønsker å følge prosessen nøye slik at beboerne er sikret best kvalitet, god fleksibilitet i menyvalg, og optimal glede av måltidene. Samtidig må de økonomiske forhold være tilstrekkelig belyst, og de ansatte må tas vare på.

Les også: — Man tar ikke ansvar for hverandre ved å tråkke på de svake

Anbud er heller ikke negativt hvis kriteriene og forutsetningene er klare, og maten leveres av seriøse leverandører til best mulig pris og tilberedes på best mulig måte ved sykehjemmene og ut til hjemmeboende. Kvalitetssikring er viktig, og vi må ikke kompromisse på kvalitet for å få billig pris.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!