Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Jordbruksoppgjøret:

770 millioner i forskjell på krav og tilbud

770 millioner i forskjell på krav og tilbud

Det er stort sprik mellom krav og tilbud i årets jordbruksoppjør. FOTO: Arkivfoto

Bøndene krevde 860 millioner i årets jordbruksoppgjør, men tilbudet fra staten, som kom i dag, er bare på 90 millioner kroner.

Tekst:

Publisert:

Bondeorganisasjonene la frem sitt forslag 25. april. De krevde da en inntektsøkning på 20.800 kroner per årsverk noe som innebærer at rammen for jordbruksoppgjøret må økes med 860 millioner kroner. I dag la staten frem sitt tilbud. De vil ha en ramme på 90 millioner kroner. Landbruksdepartementet sier at deres forslag gir grunnlag for en inntekstvekst på 1,5 prosent. De mener tilbudet tar hensyn til den økonomiske situasjonen, budsjett­utfordringer som følge av økt arbeidsledighet, flyktningsitua­sjonen og behovet for lavere lønnsvekst, som har preget årets lønnsoppgjør.

– Den økonomiske situasjonen er vanskeligere i år enn i fjor, og lave råvarepriser i Europa gjør at en mer moderat lønns- og kostnadsutvikling er nødvendig for å opprettholde konkurransekraften og øke produksjonen, slik regjeringen har mål om. Samtidig har jordbruket hatt en god utvikling og meget god inntektsvekst de to siste årene, sier statens forhandlingsleder, departementsråd Leif Forsell på departementets hjemmesider.

– For høyt krav

Staten vil øke mål­pris­ene med 125 millioner kroner, mens budsjett­støtten foreslås redusert med 70 millioner kroner. Økningen i målpriser vil utgjøre 50 kroner per år for en gjennomsnitts­hus­holdning, eller 25 kroner per person. Staten sikter på økt matproduksjon og vil blant annet øke kornprisen for å få dette til. De vil også øke investeringstilskuddet siden det er store investeringsbehov i melkeproduksjonen.

– Jordbruket har lagt fram et høyt krav som er omtrent identisk med fjorårets krav. De har ikke har tatt innover seg at rammene og forutsetningene for norsk økonomi har endret seg mye det siste året, der forhandlingene for frontfagene i år har gitt et tilnærmet 0-oppgjør, sa Forsell etter at tilbudet ble lagt frem.

Vil ta vare på små bruk

Kravet fra bondeorganisasjonene innebærer at 577 millioner kroner må komme fra staten, mens resten kommer gjennom økte priser. Norges Bondelag mener at tilbudet fra staten viser at mindre og mellomstore gårdsbruk ikke skal være en del av framtidens landbruk i Norge.

Bondelaget mener man er avhengige av disse for å kunne bruke norsk jord til matproduksjon og at tilbudet ikke viser vilje til å redusere inntekstavstanden mellom jordbruket og andre grupper i samfunnet. De tror det blir krevende forhandlinger.

Jordbruksoppgjøret skal være ferdig fredag den 13. mai. Stortinget behandler jordbruksavtalen i juni.

Nøkkelord

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!