Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Politiet advarer:

Aggressive arbeidere går dør til dør

Aggressive arbeidere går dør til dør

– Sjekk alltid at arbeidere har gyldig dokumentasjon, er rådet fra politiet. FOTO: Illustrasjonsfoto/arkiv

Politiet går nå ut med en advarsel mot utenlandske arbeidere som tilbyr vaske- og malearbeid. De ber særlig eldre være på vakt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.03.2015 kl 13:41

Rogaland politidistrikt har den siste tiden fått flere tips om personer som er utsatt for svindel og press til å kjøpe vaske- og malearbeid av utenlandske arbeidere.

Underveis i arbeidet stiger prisen mange ganger.

- Firmaene går rundt med flyers i postkassene til folk, der de gir lave tilbud på maling og vasking av tak. Underveis i oppdragene blir prisen høyere og kundene blir lurt til å betale ut store beløp. Vi har eksempler på at prisen har gått fra 5000 til 35.000 kroner, sier Ketil Remman, fungerende driftsenhetsleder på Felles utlendings og forvaltningsenhet i Rogaland politidistrikt, i en pressemelding.

De britiske arbeiderne vil at beløpene skal betales kontant eller overføres til en konto i utlandet.

- Vi anbefaler at folk ikke kjøper tjenester av disse. Spesielt eldre personer må være oppmerksomme, fordi det kan synes som om de spesielt er ute etter eldre, sier Remman.

Ble skeptisk

Toril Meling i Tananger opplevde fredag ettermiddag at en britisk mann ringte på døren hennes og spurte om hun trengte hjelp til å fikse oppkjørselen til våren. Mannen virket hyggelig da han presenterte seg.

Meling ante imidlertid ugler i mosen, da hun hadde snakket med naboer som hadde sagt ja til dette, for deretter å oppleve at arbeiderne ble aggressive og krevde kontanter på stedet. Hun understreker at hun selv avviste arbeideren, og at hun derfor ikke kan si hvordan de oppfører seg videre, foruten det hun har hørt fra andre naboer.

– De har gått rundt og ringt på i nabolaget. Jeg synes det er ubehagelig, og mener at folk som kanskje ikke er kjent med metodene bør være obs. Det er helt sikkert svart arbeid, sier Meling.

Rogaland politidistrikt har fått flere tips om personer som er utsatt for svindel og press til å kjøpe vaske- og malearbeid av utenlandske arbeidere.

- Kjøp tjenester hvitt

Omreisende steinleggere fra Storbritannia og England har vært et problem over hele landet i en årrekke. Politiet har advart mot disse arbeiderne, da de gjør dårlig arbeid, opptrer truende, og forbrukerne kan selv bli økonomisk ansvarlig hvis håndverkerne ikke betaler moms. I 2008 var de særlig synlige her i området , og en gruppe av dem campet ved Coop Mega Sola. Politiet aksjonerte da mot dem.

Arbeidstilsynet, Skatteetaten og politiet trappet i 2013 og 2014 opp innsatsen mot useriøse steinleggere, og mange av dem forlot da landet. Nå ser det ut til at denne type plattenslagere er på ferde igjen.

Mandag 16. mars åpnet Rogaland politidistrikt, Arbeidstilsynet, Skatteetaten, NAV og Kemneren i Stavanger et samlokalisert senter i Statens Hus i Stavanger. Etatene samles under samme tak for å jobbe enda tettere sammen i kampen mot arbeidslivkriminalitet.

Ketil Remman, håper rådene om å handle hvitt kan være til hjelp.

- Hvis alle følger rådene kan vi sammen forhindre at mennesker blir utnyttet i arbeidslivet og at store verdier blir unndratt fra fellesskapet, sier han.

– Ville spylt selv

Lensmann Trygve Tjora sier at politiet her på Sola ikke har hatt noen henvendelser om dette den siste tiden. Han advarer likevel folk mot å takke ja til denne type forespørsler.

– Ikke gi dere ut på slikt. Det er vanligvis snakk om svart arbeid, og det kan også være menneskehandel inne i bildet. Hvis de er aggressive og krever kontantbetaling, ville jeg heller spylt selv, sier Tjora.

Lensmannen legger til at det selvsagt kan finnes seriøse firma som også henvender seg på dørene, men understreker at folk da må sørge for å få dokumentasjon på det.

Hvis man har mistanke om useriøse aktører og organisert svart arbeid, vil politiet gjerne vite om det. Tips kan sendes inn til tips-rogaland@politiet.no.

Råd fra Arbeidstilsynet:

 • Sjekk at arbeiderne har identitetskort som viser hvem de er og hvem de jobber for. Alle ansatte i bygg- og anleggsbransjen i Norge skal ha et ID-kort merket med utstedelse fra Arbeidstilsynet.
 • Ikke betal kontant
 • Mange huseiere har fått tilleggskostnader pga. at steinleggerfirmaet de benyttet ikke betalte moms eller andre avgifter. For beløp over 10.000 kroner blir da kjøper ansvarlig, med mindre det finnes en skriftlig kontrakt som viser at kjøper har handlet i ‘god tro’. Dette innebærer at dersom du betaler over 10 000 kr kontant så kan du også bli medansvarlig for steinleggernes skatteunndragelser – det gjelder også om du deler opp beløpet.
 • Utenlandske steinleggere har truet steinleverandører. Det er også eksempler på tilfeller der kjøpere har blitt truet.

http://www.arbeidstilsynet.no/nyhet.html?tid=246320

Når du handler hvitt unngår du:

 • Problemer med garantier og reklamasjonsrett
 • Å bidra til skatteunndragelser, skattesvindel og sosial dumping
 • Å få problemer hvis du en dag skal selge huset ditt og arbeidet ikke er dokumentert
 • Solidaransvar/medansvar for skatter og avgifter
 • Å undergrave velferdsgoder som drift av barnehager, skoler, sykehus og eldreomsorg
 • At seriøse aktører ikke taper i konkurransen med svarte aktører og går konkurs
 • Å bidra til konkurransevridning og ødelegge for dem som følger reglene

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!