Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Folkets «nei»:

Får Sola være egen kommune?

Får Sola være egen kommune?

Er saken om sammenslåing avgjort selv om solabuen har sagt klart og tydelig «nei»? FOTO: Arkiv

Folkeavstemningen er opp og avgjort; solabuen vil ikke ha en storkommune. Men selv om solabuen sier «nei», er det flere som uttrykker bekymring for at kampen for Sola kommune såvidt har startet. Solabladet har snakket med ordfører, Fylkesmannen og kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.06.2016 kl 14:06

Forrige ukes folkeavstemning levnet liten tvil om hva flertallet av Solas befolkning mener om en storkommune med Stavanger og Sandnes. Mens flertallet av innbyggerne i både Sola og Sandnes ga et rungende «nei», var det et flertall i Stavanger som ønsket at «Nord-Jæren kommune» skulle bli en realitet. I kjølvannet av forrige mandags folkeavstemning har Stavanger sett nordover for å utvide kommunegrensene. I Sola har mange slått seg til ro med spørsmålet om sammenslåing, mens andre fremdeles er bekymret for tiden som kommer.

Valgdagen tok Solabladet en ringerunde til lokalpolitikerne i Sola for å høre hvordan de kommer til å stemme i kommunestyret neste torsdag. Mens Venstre skal møtes mandag for å diskutere spørsmålet innad i partiet, er andre mer sikre på at folkets røst vil veie tyngst. Ap-politiker Siv-Len Strandskog uttalte til Solabladet at hun følte seg moralsk pliktet til å følge folkets stemme, enten resultatet ble «ja» eller «nei».

Høyre-mann John Sigve Tjelta var klar i talen, folkets avgjørelse er bindende.

– Vi har sagt hele veien at vi følger det folket vil. Hvis ikke ser jeg ikke vitsen i folkeavstemning, uttalte han til Solabladet valgdagen.

For Tom Henning Slethei (Frp) var valgdeltagelsen viktigst for hvordan hans stemme blir i kommunestyret. Han var derimot klar på at det skulle mye til for at han ikke skulle stemme i henhold til folkemeningen.

Føler seg trygg på kommunestyret

Sola-ordfører Ole Ueland (H) mente at resultatet etter folkeavstemningen er et resultat vi i Sola kan leve godt med. Han uttrykket samtidig at han var fornøyd med valgdeltakelsen på nesten 46 prosent.

- Jeg føler meg trygg på at kommunestyret vil stemme i tråd med folkets mening, sier Ueland til Solabladet onsdag.

Etter at saken er behandlet i kommunestyret, vil saken sendes frem til vurdering hos Fylkesmannen. Arnfinn Rosnes, prosessveileder hos Fylkesmannen, forklarer at det tas hensyn til folkeavstemningen.

- Vi tar hensyn til folkemeningen i vår vurdering, sammen med andre momenter. Kommunestyrets vedtak, og særlig begrunnelsen for dette, er viktigste grunnlag for vår vurdering, sier han.

Rosnes legger til at både Stavanger og Sandnes er involvert i flere alternativer enn bare «Nord-Jæren kommune».

Fylkesmannen vil utarbeide et eget dokument som skal fremsendes sentrale myndigheter etter at vurdering er tatt.

- Vi skal som kjent gjøre en faglig vurdering blant annet med hensyn til helheten i regionen. Vi avventer nå vedtakene fra kommunene før vi tar de videre vurderinger, samtidig som vi har startet arbeidet med et dokument som beskriver utfordringsbildet i regionen, med utgangspunkt i de kriterier som er gitt fra regjeringen, forklarer Rosnes.

Stortinget med siste ord i saken

Tilbakemeldingen fra Stortinget er ikke like klar som fra kommune og Fylkeskommune. Stortingsrepresentant og leder for kommunal- og forvaltningskomiteen, Helge André Njåstad, forklarer at det først og fremst er lokalpolitikeren som har hovedrollen denne våren.

- Denne våren er det lokalpolitikerne som har hovedrollen, så jeg ønsker ikke å si noe om enkeltkommuner eller regioner. Stortinget kommer først på banen neste vår etter at regjeringen, fylkesmenn og kommunestyrene har sagt sitt, forteller han.

Han forklarer at Stortinget fremdeles har muligheten til å gripe inn, men at det samtidig skal tas hensyn til folkemeningen i størst mulig grad.

- Tiden som kommer blir spennende. Frem til 1. juli er det kommunestyrene som har hovedrollen, deretter Fylkesmannen frem til 1. oktober, og først om et år vil Stortinget få siste ord i saken. Det er intet nytt om Stortingets rolle siden 2014. Stortinget har forbeholdt seg retten til å skjære gjennom, men har samtidig sagt at reformen baserer seg på lokale prosesser der disse i hovedsak skal respekteres, avslutter han.

Erna med stikk til de minste

Statsminister Erna Solberg uttalte nylig under en statsministerduell med Ap-leder Jonas Gahr Støre at hun håper at Ap vil stille seg bak forslaget om å kunne benytte tvang som et middel for å få gjennomført kommunereformen. I hovedsak er det snakk om tvang dersom mindre kommuner alene er et hinder for å få gjennomført en sammenslåing. Klassekampen, venstresidens avis, var først ute med saken.

Statsministeren var også klar på at det kan bli aktuelt å flytte oppgaver fra kommunen og oppover, dersom kommunen blir stående alene. Det er fristende å anta at Sola ikke er i målgruppen for å kunne bli tvunget inn i en storkommune, da folkeavstemningen om «Nord-Jæren kommune» resulterte i at både Sola og Sandnes stemte for et fortsatt selvstyre, og det med et knusende flertall.

Hva som vil bli aktuelt eller ikke skal altså vurderes og avgjøres av Stortinget om et års tid.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!