Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store flak i sjøen ved Våganes

Store flak i sjøen ved Våganes

Flakene lå som en tynn hinne i vannskorpen. FOTO: Leserbilde

I forrige uke var det store flak i sjøen ved Våganes båtforening.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.04.2016 kl 15:37

En tipser sendte inn bilder av forurensning i sjøen ved Våganes båtforening i Grannesvågen forrige torsdag. Da Solabladet tok kontakt med seksjonsleder i kommunalteknikk i Sola kommune, Egil Haga, reiste han selv ut for å se på tilfellet.

– Jeg kunne ikke se noe i sjøen, men slikt fordamper raskt og blander seg med sjømassene. Ut i fra bildene ser det ut som om flaket er tynt, og da kan det se mer omfattende ut enn det egentlig er, sier Haga.

Gammel søppelfylling

Formann i Våganes båtforening, Kjetil Søreide, mener synderen er den gamle søppelfyllingen som ligger i tilknytning til båthavna.

– Kilden til denne forurensingen er den gamle søppelfyllingen som ligger under grusplassen ved havna og under fotballbanene. Det har lekket ut slik forurensning i flere år, og avsivningen fra søppelfyllingen er ekstra tydelig i perioder med tørt vær etter regnfylte perioder, sier Søreide.

Se bildet større

Her siver oljesølet opp fra et kumlokk. FOTO: Leserbilde

– Den søppelplassen som lå der er rundt 50 år gammel, og det kan ikke utelukkes at det nå skjer forbrenningsprosesser der. Jeg vet ikke hva som har blitt kastet der, og kan derfor ikke uttale meg om hva som eventuelt siver ut i sjøen, sier Haga.

Søreide forteller at oljeflakene skaper problemer for båteierne i havna.

– Flakene som oppstår legger seg rundt båtene og bryggene, og har man hvitt bunnstoff på båtene blir det gult etter fire dager. Dette må skrubbes og renses, og medfører mye ekstraarbeid når båtene tas opp for vinteren, sier han.

Asfaltrester langs sjøkanten

En tipser sendte også inn bilder av asfaltrester som lå langs sjøkanten i samme båthavn. Også dette tok Haga en nærmere titt på.

– Asfaltbitene er noe som har ligget i fyllmassene fra den gang området ble anlagt med turvei og småbåthavn, og som gjennom årene er blitt utvasket og ligger synlig tilbake i strandkanten. Den er såpass gammel at den mest sannsynlig har blitt dumpet ved anlegget her før regelen om gjenbruk av asfalt kom. Nå skal nemlig gammel asfalt knuses opp og brukes i ny masse, sier Haga.

Se bildet større

Langs sjøkanten ligger blokker med gammel asfalt. FOTO: Leserbilde

Vil ha inn tips

Haga forteller at de er veldig nøye med at det skal være rent og pent i både natur og havner rundt om i kommunen, og at de vil ha inn tips for å kunne lokalisere problemene.

– Vi ser veldig alvorlig på slike tilfeller av forurensing og setter pris på at folk tipser oss. Tiden er viktig i slike tilfeller, slik at vi klarer å spore opp hvor sølet kommer fra, sier Haga.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!