Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flydagen Sola arrangeres til helgen:

Varmet opp med tur til Stord

Lørdag 11. juni arrangeres Flydagen Sola for tredje gang ved Sola Flystasjon. Helgen i forveien var arrangøren Sola Flystasjon Flyklubb invitert til Stord for et tilsvarende arrangement. Solabladet fikk være med på turen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.06.2016 kl 08:29

Å stroppe seg ned i passasjersetet på en Saab Safir, byr på en helt annen opplevelse enn å klemme seg forbi medpassasjerene ombord i en Boeing 737. Her er ingen flyvertinne med sikkerhetsinstrukser. Her må man ikke sitte med ansiktet klistret mot det runde vinduet for å se ut. Her føles det som om man har stroppet vingene til kroppen.

Solen steiker mot cockpit-glasset denne lørdagsmorgenen. Hjelmen klemmer mot ørene, samtidig som den presser håret i all slags retninger, og sørger for sår hodebunn. Men alt er fort glemt idet pilot Erik Andreas Øglænd gir full gass bortetter rullebanen for så å dra stikka mot seg, slik at kroppen blir trykket godt ned i setet. Det kriblende suget i magen ved «take-off» vedvarer til han svinger nordover, og flyet flater ut i marsjhøyde. I vest ligger Solastranden, hvor sjøen glitrer i det varme sommerværet. Østover skimtes Sola sentrum. Etter få minutter er vi over Tananger, hvor Tanangerdagene er i ferd med å starte.

Se bildet større

Erik Andreas Øglænd flyr Saab Safiren som skal opp til Stord for å delta på «Spitfiredag på Sørstokken». Til helgen er det luftrommet over Sola som blir Safirens lekegrind. FOTO: Geir Arne Løland

Etter en halvtimes tid skimtes Sørstokken flyplass på Stord i horisonten. Pilot Øglænd ber tårnet om å få gjennomføre en «lowpass» over stripa. Det får han lov til. Vi svinger brått og kommer i stor fart innover rullebanen. Der har publikum samlet seg for å få med seg begivenheten. Jeg som har vært fast inventar på flystevner på Sola siden jeg var liten guttunge, er denne lørdagen blitt en del av showet. Jeg sitter og ser ned på alle kameraene og de forventningsfulle barna, de som nærmest hopper av glede slik også jeg gjorde da jeg var med på flyshow i barndommen.

Til Stord har flere fly tatt turen fra Sola. I tillegg til Saab Safir, har blant annet T-6 Texan / Harvard tatt turen. Harvarden er riktignok ikke et fly stasjonert på Sola, men det er piloten. Espen Tjetland sitter bak spakene på Harvard, flyet med den karakteristiske knitringen idet den fyker forbi. I Safiren sitter 25 år gamle Erik Andreas Øglænd, piloten med lengre fartstid i luften enn han har på veiene. Han var nemlig 17 år da han fikk flysertifikatet, opplyses det om av «speaker». I dag skal han fly «acro» med Saab Safir.

Se bildet større

Øyvind Øglænd (t.v.), Espen Tjetland og Harald Hagen fra Sola Flystasjon Flyklubb er noen av klubbens medlemmer som tok turen til Stord lørdag. Her står de ved T-6 Texan / Harvard, like før Tjetland skal fly med en 75-åring som har kjøpt seg baksete-tur. FOTO: Geir Arne Løland

Formasjon på hjemturen

Etter en innholdsrik og adrenalinfylt dag på Sørstokken, blir det klart at vi på tilbakeveien skal fly formasjon inn til Sola. Først skal Saab Safir og Harvard fly formasjon fra Stord og hjem. Så får vi vite at også Biltemas Spitfire med svenske Pär Cederqvist i pilotsetet skal være med. Spitfire blir stående igjen på Stord en stund til, mens Safir og Harvard tar av og flyr i retning Sola. Over Tungeneset fyr sirkler vi mens vi venter på at det britiske jager-ikonet skal hente oss inn. Over sambandet hører jeg at Spitfire ber om å få tilslutte seg formasjonen. Så får jeg øye på den.

Med havet som glitrer av sollyset i bakgrunnen, får jeg øye på det grasiøse jagerflyet idet det glir silkemykt gjennom luften i retning formasjonen. Det legger seg på siden av Harvard, og sammen flyr vi over Stavanger og inn mot Sola. Over flyplassen skilles formasjonen, og hvert fly legger seg i kø for landing. Det vil si, Spitfire er ikke riktig klar for landing enda. Mens hjulene på Safiren nærmer seg asfalten, kommer Spitfire susende over oss med bare en skygge som eneste varsku. Den tar ruller og looper, til det som med rimelighet kan antas å være vill begeistring fra fremmøtte «spottere».

Vi parkerer flyet, og jeg må innrømme overfor pilot Øglænd at dagens tur med formasjonsflyvning med Spitfire er noe av det råeste jeg noensinne har vært med på. Øglænd som forøvrig er like gammel som meg selv, sier seg enig.

Du kan lese mer om Sola Flystasjon Flyklubb, turen til Stord og Flydagen Sola i Solabladets sommerutgave.

Se bildet større

Grand finale: Spitfire har tatt igjen formasjonen, og sammen flyr vi inn til Sola. Samtlige fly i bildet skal delta under Flydagen Sola neste helg. FOTO: Geir Arne Løland

Flydagen Sola og Hafrsfjorddagen:

  • Arrangeres for tredje år på rad, og skal bli en årlig tradisjon i Sola.
  • Arrangementet arrangeres av Sola Flystasjon Flyklubb, med støtte fra Sola kommune og «Norwegian Spitfire Foundation».
  • Arrangeres lørdag 11. juni ved Sola Flystasjon.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!