Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Alle kan utvikle en sjette sans

– Alle kan utvikle en sjette sans

Per Kaupang sier at han kan få opp bilder i hodet, eller «syn» ved å berøre enkelte gjenstander. FOTO: Linn Iren Erevik Nilsen

Til vanlig jobber han som psykiatrisk sykepleier, men på fritiden er Per Kaupang opptatt av healing og klarsynthet.

Tekst:

Publisert:

– Jeg ser bilder, uten at jeg ser det. Jeg ser dem ikke med øynene, men i hodet. Noen ganger er det enkelte gjenstander jeg tar i, som gir meg bildene. Andre ganger kommer de helt av seg selv. Det finnes ingen enkel forklaring på det, sier Per Kaupang (56).

Han prøver å beskrive hvordan det føles å få et «syn». Til vanlig jobber tanangerbuen som psykiatrisk sykepleier på Sola. I tillegg kaller han seg klarsynt og driver med ulike typer for healing.

Følte et kall

Per Kaupang er født og oppvokst på Geilo i Buskerud. Han har alltid følt en sterk tilknytning til naturen og likte seg på fjellet som barn. Da Per var 12 år gammel tok faren hans sitt eget liv. Sønnen fikk først vite årsaken til dødsfallet åtte år senere.

– Jeg vet fortsatt ikke nok om hva denne opplevelsen gjorde med meg, sier Per.

Som ung tok han fagbrev som servitør, men fant hotell- og restaurant bransjen lite givende. Senere fant han ut at det heller var sykepleier han ville bli.

– Jeg merket et behov for å hjelpe andre, sier Per.

Han begynte på sykepleien og spesialiserte seg i psykiatri. Det var skolemedisin som gjaldt for den nyutdannede sykepleieren, men for 19 år siden fikk han øynene opp for det «alternative».

– Jeg var på jobb i psykiatrien på Østlandet og satt i en sofa. Plutselig så jeg auraen til en bruker. Etter noen måneder skjedde det igjen med den samme personen. Denne gangen var fargene mye lysere, noe som passet bra med at han hadde blitt bedre den siste tiden. Jeg hadde aldri sett aura før, og har heller aldri gjort det siden, men jeg tok opplevelsen som et tegn, forteller han.

Deltok i TV-konkurranse

Sykepleieren begynte å lese om både klarsynthet og ulike metoder for healing. I 2008 meldte han seg på TVNorge-programmet «Jakten på den 6. sans». Blant over to hundre søkere ble han plukket ut som én av ti deltakere. Programmet gikk ut på å teste deltakernes evner til å løse oppgaver ved å benytte en sjette sans.

– I en av oppgavene var vi på Tusenfryd. Der skulle vi finne ei jente i 10-årsalderen som hadde «gått seg bort». Jeg fikk låne en bamse som tilhørte jenta, og skulle finne henne ved hjelp av den. Jeg merket med en gang at den dro meg mot jenta, og jeg var den første til å finne henne. Jeg følte en veldig sterk kraft i bamsen, sier Per.

Kirkebrann

En annen gang ble deltakerne kjørt ut i en båt på elven Glomma, nær Grue i Hedmark. De fikk beskjed om at det hadde hendt noe alvorlig på dette stedet tidligere. Oppgaven var å finne ut hva.

– Jeg ble veldig urolig i kroppen da vi kjørte ut med båten, sier han.

Flere av de andre deltakerne trodde at hendelsen hadde med drukning å gjøre, men Per var av en annen oppfatning.

– Bevegelsene jeg følte i beina kjentes ikke ut som svømmetak, men som løping, sier han.

Etter litt fikk deltakerne utdelt en konvolutt.

– Jeg kjente en sterk varme da jeg tok på den og fikk bilder i hodet av menn som løp, sier han.

Oppi konvolutten lå det et fotografi av et sverd.

– Jeg fikk opp et nytt bilde i hodet av et stort hus. Det lignet på en kirke. Jeg så at den hadde snø på taket og at det kom ut røyk av den. Jeg fikk også opp bilder av damer i finstasen.

Etter at Per og de andre deltakerne hadde fortalt om opplevelsene sine, fikk de vite at den mest alvorlige brannen i Norges historie hadde funnet sted akkurat her. 26. mai 1822 tok det nemlig fyr i Grue Kirke, som var bygd i tre. Av de rundt 600 personene som var til stede på gudstjeneste denne dagen, brant 113 personer inne. En årsak til at så mange døde var at kirkedørene vendte innover. Panikken og den store trengselen med folk førte til at dørene ikke kunne åpnes. Det var nesten bare kvinner og barn som omkom, fordi mange av mennene klarte å klatre ut av vinduene.

– Det viste seg at sverdet på bildet i konvolutten tilhørte en offiser som omkom i brannen. Jeg føler at jeg traff godt med bildene som dukket opp i hodet og følelsene jeg fikk, sier Per.

Jobbet som klarsynt

Tanangerbuen endte til slutt på en 2. plass i TV-programmet, og er veldig glad for at han meldte seg på.

– Det var en helt fantastisk opplevelse å være med. Jeg var helt amatør da jeg søkte, men lærte veldig mye underveis, blant annet om hvordan jeg skal tolke bildene jeg ser, sier han.

Da serien ble vist på fjernsyn i 2009 jobbet Per på en psykiatrisk avdeling på sykehuset. Han var spent på hvordan TV-opptredenen hans kom til å bli mottatt blant kolleger og pasienter.

– Jeg tenkte at «nå tar jeg en sjanse». Heldigvis gikk det bra. Flere av pasientene så serien, og de aller fleste var positive.

På samme tid begynte han å jobbe som klarsynt for en teletorgtjeneste. Mange av de som ringte ville at han skulle spå fremtiden deres, eller få svar på andre ting.

– Jeg hadde en del interessante oppdrag, men fant ut at dette ikke var stedet for meg. Det hele ble for kommersielt. Jeg vil aldri finne på ting for å behage folk, sier han.

Viktig intuisjon

I dag har Per en egen nettside hvor han tilbyr ulike typer healing, klarsynthet og tankefeltsterapi. I tillegg jobber han fortsatt som psykiatrisk sykepleier. Han er også medlem i LEVE, som er en organisasjon for etterlatte ved selvmord. Der har han også vært fylkesleder tidligere.

– Jeg har opplevd mye. Derfor tror jeg at jeg har mye å komme med og kan hjelpe andre, sier Per.

Han tror også at alle har mulighet til å trene opp en sjette sans, dersom de begynner å lytte til intuisjonen sin.

– Det er noe du lærer. Jeg tror mange barn har evner til å se ting, men slutter med det når de begynner på skolen og blir fortalt hvordan ting skal være, sier Per.

– Hvordan er det å jobbe med tradisjonell skolemedisin på jobb, og alternativ behandling på si?

– I hovedsak handler begge deler om det menneskelige, og om å prøve å hjelpe noen. Jeg velger ikke å fokusere på pillene. For noen kan det være bedre å ta piller enn å leve uten, fordi de ellers kan komme til å havne i unødvendige vansker, sier han.

Skepsis

– Mange tror verken på healing, klarsynthet eller andre alternative metoder. Hva tenker du om det?

– Det er helt naturlig at folk er skeptiske, men de må ikke være så raske med å avvise alt. Jeg har vært i mange diskusjoner, og synes det blir for dumt når folk er skråsikre på at klarsynthet er tull. Når nyutdannede leger hevder at akupunktur ikke har noen effekt, blir det også for dumt. Dette er en behandlingsform kineserne har drevet med i tusenvis av år.

Han understreker at han ikke er ute etter å provosere noen, men vil hjelpe de som selv ønsker det. Å ta betalt for alternativ behandling synes han også er greit.

– Det handler om at vi utveksler verdier, derfor synes jeg det er greit å ta betaling. Jeg må også tjene penger til livets opphold. Det vil likevel kunne hende at jeg avstår fra å ta betaling i visse situasjoner, sier han.

– Greit å kontakte de døde

56-åringen mener også at han har evnen til å kontakte avdøde personer.

– Dette er et kontroversielt tema. Synes du det er greit å prøve å ta kontakt med de døde?

– Ja, jeg synes det er greit og tror ikke at det er noe vondt i det. Noen forbinder dette med djevelen, men jeg tror ikke at det finnes noen djevel og vet ikke hvor det kommer fra, sier Per, og legger til at han på forhånd aldri kan love at han klarer å få kontakt med en avdød.

– Er du kristen?

– Jeg tror på Gud, men ikke alltid på kirken. Religion kan så lett bli misbrukt. For meg er Gud bare kjærlighet. Kjærlighet er kort og godt det største som finnes.

Vil lete etter savnede

Nå er drømmen til Per å drive med healing på fulltid. Han er særlig spent på en nyere healingform, Reconnective Healing, og er i samtaler med Sola Helsefarm om et samarbeid for å tilby dette.

– Jeg har et stort ønske om å hjelpe og tror jeg har mye å komme med. Jeg har selv opplevd mange motbakker, og har lang erfaring med å jobbe med mennesker.

Han vil også gjerne være med på å lete etter savnede personer, ved å bruke «evnene» sine.

– Hvis jeg kan bidra til at noen blir funnet, hadde det vært fantastisk, sier han.

Se bildet større

Per Kaupang tror at mange mennesker har en sjette sans. Han mener selv at han har det, og ønsker å hjelpe andre. FOTO: Linn Iren Erevik Nilsen

Klarsynthet og healing

Klarsyn, synskhet eller clairvoyance er en påstått evne til å se mer enn det som er alminnelig ved bruk av vanlige menneskelige sanser.

Klarsynte hevder at de ser for eksempel fremtidige hendelser, men dog også fortid og andre typer informasjon man ikke egentlig kunne vært i besittelse av.

Noen klarsynte arbeider som medium og kommuniserer angivelig med vesener i andre dimensjoner.Healing (engelsk, å hele, helbrede) er en alternativ behandlingsmetode, der man gjennom påstått «overnaturlige» evner og metoder behandler sykdommer.

Begrepet brukes også av enkelte kristne grupper som hevder at sykdommer kan helbredes gjennom bønn og håndspåleggelse.

Healing utføres ofte gjennom at healeren holder hendene på eller nær den som skal helbredes. Noen mener også at healing kan utføres på avstand.

Kilde: Wikipedia

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!