Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Anstein vil helst ha kona boende hjemme

Anstein vil helst ha kona boende hjemme

Anstein Bakken liker best å ha kona Turid Synnøve boende hjemme, selv om det betyr at han må trå til som hjemmehjelp. – Jeg synes bare det kjekt å hjelpe henne, sier han. FOTO: Trine Barka Højmark

Da kona fikk slag var ikke Anstein i tvil. Hun skulle hjem, selv om det betydde at han måtte gjøre en stor jobb. – Jeg har jo lovet å være sammen med henne i gode og onde dager, sier han.

Tekst:

Publisert:

– For meg er det helt flott å kunne hjelpe konen min. Jeg synes ikke det er noe stress arbeid. Det er mange som sier at det er tøft gjort. Men jeg tenker ikke slik. Jeg sa jo ja til både de vonde og de gode dagene. Nå har vi hatt veldig mange gode dager og så kommer de mindre gode, sier Anstein (74) og legger til at det fortsatt er mange gode dager.

For ni år siden fikk kona hans Turid Synnøve (71) fem slag på rad. Anstein var ute og handlet og da han kom hjem fant han kona på gulvet. Hun ble sendt til sykehuset og i løpet av oppholdet der fikk hun nye slag. Turid var bare 62 år den gang. Dette resulterte i at hun ikke lenger var like god til bens eller husket like godt som før. Hun sliter med balansen og angst.

Ville ha henne hjem

Allerede da Turid var på sykehuset hadde Anstein bestemt seg. Kona skulle hjem, hun skulle ikke bo på sykehjem. Turid ble flyttet over til opptrening og fikk etter hvert komme hjem. Selv om hun trengte mye hjelp ser ikke Anstein på det som en utfordring.

– Jeg er jo en salgs hjemmehjelp og alt er jo snudd på hodet. Men jeg må bare innse at det er sånn det har blitt, sier Anstein.

Han peker samtidig på at for noen vil det være mye arbeid. Turid trenger hjelp til mye, som å reise seg og kunne bade. Hun var også den som tok seg av det meste i huset før i tiden. Hun laget mat og betalt også alle regningene. Anstein hadde ikke lært seg å bruke data ennå.

– Jeg anbefaler at begge setter seg inn i slike ting, i tilfelle noe skulle skje, sier han og legger til at han ikke ønsker sin verste fiende å få en syk kone.

– Dette går jo utover hele familien, men det er godt å ha gode barn og venner i denne tiden, sier Anstein.

Imponert over kommunen

Anstein får nå omsorgslønn for å være hjemme med kona.

– Vi har det veldig godt, så for oss betyr ikke denne lønna så mye, men for andre som sliter økonomisk betyr det nok mye, sier Anstein.

De har begge pensjoner og hadde derfor ikke et behov for å få omsorgslønn, men pengene kommer jo alltid godt med. Anstein får rundt 7.000 kroner i måneden.

– Jeg synes likevel det er viktig å ha denne støtten, sier han, som synes bestillerkontoret er flinke til å informere om de tilbudene som er, når noe skjer.

Han er svært imponert over all hjelp han har fått fra kommunen etter at Turid fikk slag. Omsorgslønnen fikk han uten å søke og bestillerkontoret i Sola kommune har hjulpet ham med alt mulig som han aldri hadde tenkt på. Ekteparet har fått hjelp til alt fra informasjon om hvilke ordninger som finnes til å bli meldt på treningstimer. De spør alltid om han trenger hjelp til noe.

– De på kommunen tenker like mye på meg som på henne, sier Anstein.

– Det er bra at det passer på han også, slik at de ikke får to pasienter, sier Turid og ler.

Se bildet større

– Det er mange som sier at det er tøft gjort. Men jeg tenker ikke slik. Jeg sa jo ja til både de vonde og de gode dagene, sier Anstein Bakken om at han hjelper kona Turid. FOTO: Trine Barka Højmark

– Må gi han litt fri

Nå har Turid også vært på avlastning på sykehjemmet to ganger. Hun har vært der i fjorten dager og så hatt en måned hjemme. Nå vurderer Anstein å gjøre dette til en permanent ordning.

– For meg går det helt greit å være på sykehjemmet og jeg vet jo at jeg avlaster ham, det er derfor jeg gjør det. Da får han litt fri. Det er enormt mye bedre å bo hjemme og det betyr mye, sier Turid.

Paret haren veldig god tone, som ikke er vanskelig å oppdage, selv på et kort besøk. Det er mye smil og tull og tøys mellom dem.

– Hun har beholdt humøret og jeg tror det kommer av at hun bor hjemme. Det er viktig med humor og vi er ikke redde for å si noe til hverandre, sier Anstein.

De to møttes som tenåringer og har vært gift i 54 år.

Ordner alt selv

Anstein er glad for at han slipper å reise og besøke kona på sykehjemmet, men får ha henne hjemme.

– Jeg er glad for at vi kan være hjemme og klare oss uten hjelp. Det er ingen som kommer hit, vi ordner alt selv. Det er veldig greit, sier Anstein.

Paret får ingen hjelp av hjemmehjelpen og Turid har kun en trening i uken hun går på. Ellers gjør de alt selv. De første årene etter Turid fikk slag, bodde barna like i nærheten og de hjalp mye til. Området de bodde i var eid av familien til Turid. Anstein kjøpte huset de bor i av svigerfamilien og da barna deres ble voksne, bygde de hus i «hagen» til foreldrene.

– Vi hadde en park med familien her, sier Anstein.

Men, så kom planene om Solasplitten, og boligene deres lå i veien for den nye vegen. Barna ble tvangsflyttet og måtte finne seg noen andre boliger i Sola.

– Det var tungt. Det var så godt å ha familien i nærheten, men vi har blitt vant til det nå, sier Anstein.

I utgangspunktet skulle også Anstein og Turid flyttet, men de nektet og fikk bli boende.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!