Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avviser interpellasjon om reservasjonsretten

Avviser interpellasjon om reservasjonsretten

 

Ordfører Ole Ueland vil ikke behandle fastlegenes rett til å nekte å henvise til abort som en interpellasjonssak.

Tekst:

Publisert:

Torsdag kveld behandlet kommunestyret en interpellasjonssak som Sola Venstre fremmet angående lovforslaget om å gi fastleger mulighet til å reservere som mot å henvise til abort. Partiet ønsker at kommunestyret vedtar å nekte fastleger å reservere seg.

Størst forventninger var det nok til svaret som ordfører Ole Ueland ville gi. Ordføreren har til nå nektet å uttale seg offentlig om hva han mener om regjeringsforslaget som nå er sendt til kommunene på høring.

– Min personlige mening har mange vært opptatt av, og det er vel ulike meninger om hvor avgjørende den er. Jeg vil påpeke at hensikten med lovforslaget er å rydde opp og klargjøre dagens regler. Det er ikke snakk om en innstramming av abortloven. Jeg har ikke prinsipielle problemer med reservasjonsretten, og jeg mener det kan være rom for å ta hensyn til legenes etiske meninger. Men jeg har ikke satt meg inn i hele forslaget, og jeg har ikke et godt nok grunnlag til å ta stilling etter en halv sides skriftlig interpellasjon, sier ordføreren.

Avvist

Han foreslo å avvise interpellasjonen og i stedet behandle saken på vanlig vis først i utvalg for levekår, siden formannskapet og kommunestyret.

– Jeg foreslår at denne saken behandles på vanlig måte etter en utredning fra administrasjonen og dernest en grundig behandling politisk. Høringsfristen er ikke før 30. april, så det blir rikelig med tid til å behandle dette skikkelig, sier Ueland.

Dette forslaget får flertall.

Sterke følelser

Følelsene er sterke blant politikere, og debattinnleggene ble mange i kommunestyret. Gruppeleder i Sola Venstre, Anja Berggård Endresen, appellerte for å få kommunestyret til å vedta at Sola skal være en reservasjonsfri kommune.

– Det handler om menneskerettigheter og kvinnenes ubestridte rett til å bestemme over sin egen kropp. De skal ikke måtte møte en fastlege når de er i en så sårbar situasjon som legger enda en stein til byrden, sier hun.

Hun får støtte fra flere, blant andre Ap, Tanangerlisten og den uavhengige representanten Ine Marit Torsvik Bertelsen.

– Ingen jenter i denne kommunen skal møte en lege som reserverer seg. Abort er lovlig, det er selvbestemt, ikke legebestemt, sier Ellinor Gitlesen (Ap).

– En lege er pålagt å hjelpe den verste kriminelle i verden om denne skulle trenge medisinsk behandling. Skal legen nekte å hjelpe en kvinne som er blitt voldtatt og ønsker abort, spør Bjarte Kristiansen fra Tanangerlisten.

– Jeg er helt stum. Står vi virkelig her i 2014 og kjemper for kvinners rettigheter, spør Ine Marit Torsvik Bertlesen (uavhengig).

Samvittighetsfrihet

KrF bedyrer at saken ikke handler om abortloven, men om samvittighetsfrihet for leger.

– Vi diskuterer ikke endringer i abortloven, men at leger må ha samvittighetsfrihet. Det skal ikke pågå propaganda på legekontorene, og kvinner skal møtes med all mulig respekt uansett hva slags medisinsk hjelp de ønsker, sier Arnfinn Clementsen (KrF).

Han mener likevel at helse- og omsorgsminister Bent Høie har skapt mye strid og uro ved å sende lovforslaget ut til kommunene.

Også Sola Venstre mener at dette burde vært avgjort på nasjonalt nivå.

– Men vi er ikke enig med KrF at det ikke vil føre til propaganda på legekontorene hos leger som reserverer seg. Det vil det bli i det øyeblikk en lege reserverer seg. Det er en menneskerett for kvinner å bestemme over sin egen kropp, men det er ingen menneskerett å bli lege, påpeker Anja Berggård Endresen.

– Men det er kanskje en menneskerett å ha samvittighetsfrihet, bemerker Clementsen.

Interpellasjonen blir likevel avvist, da flertallet i kommunestyret ønsker en skikkelig utredet sak behandlet i tre politiske organ. Det skal skje innen høringsfristen 30. april.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!