Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ber om hjelp til å fakke hummertyvene

Ber om hjelp til å fakke hummertyvene

Fiskerparet Alice Roseth Eik og Kurt Inge Helleberg ble frastjålet 200 hummere i natt. De håper folk kan hjelpe dem med å finne ut av hvem som står bak ugjerningen. FOTO: Trine Barka Højmark

Uvedkommende har stjålet hele 200 levende hummere fra Alice Roseth Eik og Kurt Inge Helleberg i løpet av natten. Nå ber de alle være obs på private som selger hummer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.11.2015 kl 17:01

Kurt Inge Helleberg oppbevarte de 200 levende hummerne i to kister like ved båten sin i Ølberg havn. I løpet av natten har den ene kisten og alle hummerne forsvunnet. Dette var det siste partiet med hummere for sesongen og de hadde allerede lovet dem bort til flere kunder. Nå har de tapt 54.000 kroner.

– Det er ikke noe kjekt. Vi hadde låst dem fast i flytebryggen og noen har klippet av kjettingen for å komme til. Tyvene har trolig flyttet hummerne over i en kiste og tatt med den ene kisten. De har tatt seg god tid til å gjøre dette og det er ikke en klo igjen. Vi vet ikke om de har kommet hit via båt eller bil, men tror de har hatt bil, sier Alice Roseth Eik.

Se bildet større

Denne hummerkisten har Kurt Inge Helleberg bygget selv, og den likner på den som tyvene stakk av med. Ser du en slik bør du være obs. FOTO: Trine Barka Højmark

Ber folk være obs

Fiskerparet lever av fiske og 200 hummere er mye penger for den lille familiebedriften. De kan ikke få disse pengene igjen på noen forsikring og det vil bare være et tap om de ikke får hummerne tilbake. Hummerne kan leve i noen døgn etter at de er tatt opp fra sjøen, men siden tyvene tok med seg hele hummerkisten kan det hende at de har plassert den ut i sjøen et annet sted.

– Denne kisten er unik. Det er Kurt Inge som har laget den, så hvis noen ser en slik kiste så er det garantert vår, sier hun og ber folk være obs.

Paret har allerede kontaktet politiet som ber folk om å ringe 02800 om de har tips i saken. De har også tatt kontakt med restauranter og fiskemottak i området og bedt dem være obs om det er noen som prøver å selge dem hummer.

– Det har vært et dårlig hummerfiske i år, så det er ikke mulig at en privatperson kan ha fisket så mange hummere. Så hvis noen sier at de har mange hummer til salgs, så bør folk tenke seg om, sier Helleberg.

Se bildet større

Alice Roseth Eik og Kurt Inge Helleberg tør ikke å oppbevare hummerne i Ølberg havn neste sesong. FOTO: Trine Barka Højmark

Ulovlig å selge

Paret tror at noen har fulgt med dem og at de har stjålet hummerne for å selge dem og tjene på det.

– Det må det være. Det kan ikke være en privatperson som har tatt 200 hummere til eget bruk, sier Eik.

Det er heller ingen enkel sak å selge hummer privat. Helleberg har lisens som hummerfisker og må merke alle hummerne han selger med et unikt nummer. Hummer som ikke er merket er ulovlige å selge og kjøpe. Hummerne som lå i kisten var umerket.

– De bør ha et problem med å få solgt disse hummerne, men det virker jo som det er et bestillingsoppdrag så det kan jo være de allerede har noen kjøpere, sier Eik.

Paret har selv et fiskeutsalg på Ølberg og forteller at de trenger en måned på å selge så mye hummer, til tross for at de har stor pågang.

– Så det er vanskelig å få solgt dette raskt, sier hun.

Se bildet større

Hummerne som tyvene stakk av med var umerket, men hummere som blir solgt skal merkes med disse stripsene. FOTO: Trine Barka Højmark

Redd for gjentakelse

Paret er de eneste som er blitt frastjålet i havnen, men det er nå usikkerhet blant fiskerne i havnen på hvor sikkert det er å oppbevare ting i Ølberg havn.

– Vi burde fått kamera her. Vi tør ikke å oppbevare hummeren her neste år, men hva vi skal gjøre vet jeg ikke, sier Helleberg, som har fisket og oppbevart hummer i Ølberg havn i mange år uten noen tyverier.

De håper at noen har sett noe og at de kan finne ut hvem som har gjort dette.

– Vi har jobbet og slitt for å fiske disse hummerne og har hatt mye utgifter med det. Dette er ikke noe kjekt. Vi har også tatt opp teinene for sesongen nå, så vi kan ikke fiske flere hummere i år, sier Eik.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!