Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Publikum strømmet til:

Ber publikum holde avstand fra hvalen

Ber publikum holde avstand fra hvalen

Sola kommune fraråder publikum å gjøre som disse - nemlig å ta på hvalen og være i nærheten av den. FOTO: Charlotte Mæland

Trafikale problemer, folk i hopetall, en død hval - politiet og kommunen har hatt mye å stri med søndag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.10.2015 kl 18:42

På Bybergstranden ligger hvalen bare et par meter ut fra stranden og publikum strømmet naturligvis til for å se. Mens de fleste holdt seg på stranden var det flere som ønsket å ta turen ut i vannet for å få en nærmere titt på hvalen og de mest vågale ønsket også å få kjenne på den døde hvalen.

Men Sola kommune fraråder publikum å ta turen ut i hvalen.

– Publikum som er i området oppfordres til å ikke gå nær hvalen. Bølger kan bidra til at hvalen flytter seg, og det kan derfor være farlig å være i nærheten av hvalen., skriver kommunen på deres hjemmesider.

Første hval siden 2001

Fra meldingen om den strandede hvalen kom til flere timer etterpå var det flere skuelystne som tok turen. Parkeringsforholdene var dårlige, og det oppstod også et par nestenulykker samt en ulykke der en mopedist og en syklist var involvert i en større ulykke. Begge ble lettere skadet og ble tatt med i ambulanse.

Men for dem som kom seg til stranden fikk de se hval på Sola for første gang siden 2001. Noen av dem som ville få med seg dette var familien Sandanger. Marius (13) og Lisa (7) hadde tatt turen sammen med foreldrene.

– Vi ville se hvalen, for det er første gang vi får gjort dette, forteller Marius.

De syntes alle hvalen så veldig stor ut og var fornøyde med å ta søndagsturen til Hellestøstranden og Bybergstranden for å få med seg dette. Men ingen av dem hadde planer om å bevege seg ut i sjøen.

– Nei, det går helt greit å bare stå her og se den, sier Marius.

Ingen avklaring rundt havlen

Leder for kommunikasjon i Sola kommune, Marthe Berge, forteller til Solabladet at det fortsatt ikke er tatt en avgjørelse rundt hva de skal gjøre med hvalen.

– De har ikke landet på noen konkrete planer enda. De vil vurdere forholdene videre og ta en beslutning utover morgendagen, sier Berge.

Derfor oppfordrer hun publikum til å vente litt med å dra ut til Hellestø. Det vil nemlig være mulig å få en titt på hvalen både utover søndags kveld, men også mandags morgen for dem som ønsker.

– Beskjedene jeg har fått er at den blir liggende til i morgen, så ser de da om de velger å la den ligge eller om de tar den med ut på havet.

– Kom senere

Viltnemda er koblet inn i saken, men det er kommunen og kommunalteknisk som nå har oppgaven med å ta en beslutning rundt hvalen.

– De må ta hensyn til hvalen, plassering og forholdene rundt, så det er mange ting som må vurderes i denne saken, forklarer Berge.

Kommunen har ikke fått bekreftet hvilken type hva det er, og Berge forklarer at akkurat nå er de mest opptatt av sikkerheten for publikum.

– Vi har folk ute og passer på i området for publikums del. Jeg har og fått inn meldinger om at det er trafikkaos der ute, og derfor er det viktig å få poengtert flere ganger at hvalen blir liggende og at folk kan vente før de reiser ut for å se.

Bildeserie

Strandet hval

 Foto: Charlotte Mæland
 Foto: Charlotte Mæland
 Foto: Charlotte Mæland
 Foto: Charlotte Mæland
 Foto: Charlotte Mæland
 Foto: Charlotte Mæland
 Foto: Charlotte Mæland
 Foto: Charlotte Mæland

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!