Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Høyre gikk frem med to prosent

Blå jubel i Sola

Blå jubel i Sola

Partileder Janne Stangeland Rege og ordfører Ole Ueland (H) jubler over et brakvalg i Sola nok en gang. FOTO: Trine Barka Højmark

– Dette er fantastisk bra, sier Ole Ueland, som var helt rørt over hva de hadde fått til.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.09.2015 kl 12:43

For fire år siden gjorde Høyre sitt beste valg på over 30 år. I kveld fikk de en enda større oppslutning etter at grovtellingen er gjort og forhåndsstemmene er talt med. De fikk hele 38,15 prosent av stemmene, noe som er to prosent bedre enn i 2011.

– Jeg er veldig fornøyd. Målet var å gjøre et like bra valg som sist, og nå gjorde vi det enda bedre, sier Ueland, som nå vil være ordfører i Sola i fire år til.

Han forteller at de ikke hadde våget å håpe på et så godt resultat.

– Men det er jo velgerne som har rett, sier han.

Stormende jubel

Ueland fikk stormende jubel da han entret valgvaken til Sola Høyre på Sandetun etter at stemmene var talt opp. Spesielt Siri Jordbrekk Forsberg, som leder årets valgkamp var i fyr og flamme.

– Vi har banket på 3.154 dører og det er tydelig at det har hjulpet. Det er viktig å snakke med folk direkte og alle har gjort en kjempejobb. Det er helt utrolig at vi gikk opp to prosent, sier hun.

Personstemmer er ikke helt klart ennå, så hvem som får sitte i kommunestyret vet man ikke ennå, men Høyre var i hvert fall klar på at de vil få ordføreren. Det var det ingen tvil om.

Se bildet større

Høyre sprettet champagnen etter et kjempebra valgresultat. FOTO: Trine Barka Højmark

Ap frem

Ap er også en valgvinner, og tilskriver kommunereformen noe av æren.

– Kommunereformen er viktig for folk, og vi har vært tydelige på at vi er imot kommunesammenslåing, sier Siv-Len Strandskog.

Hun mener det er en av hovedforklaringene på de gode valgtallene for både Ap og Sp. Ap fikk nesten 17 prosent av stemmene, mens Senterpartiet fikk 5,5 prosent. I 2011 fikk Sp bare 3,3 prosent av stemmene, så de gjorde et veldig godt valg.

Tanangerlisten fikk også flere stemmer enn flere hadde trodd. De økte med over en prosent.

Frp er partiet som går mest tilbake under kommunevalget. De fikk nesten fire prosent færre stemmer enn i 2011.

Grønn nykommer

Ap får derimot ett ekstra og ligger an til å få åtte medlemmer i kommunestyret. Senterpartiet, som har snakket om jordvern og nei til kommunesammenslåing, har vunnet på det og vil få ett ekstra mandat.

Nykommeren Miljøpartiet de grønne er også inne med ett mandag. Før resultatene var klare sa kandidattopp David Moen at han hadde store forhåpninger til et godt valg i Sola. Han fikk rett.

Så langt ser det ut til at valgresultatet ikke endrer noe for KrF, Venstre og Tanangerlisten, som beholder sine mandater.

Like før midnatt var grovsorteringen av stemme gjort. Den viser at Aps fremgang og Frps tilbakegang gjør at det bare er 42 stemmer som skiller dem.

Dette er resultatet etter grovtellingen:

Høyre: 4.098 stemmer (38,19 prosent)

Arbeiderpartiet: 1.819 stemmer (16,94 prosent)

Frp: 1.777 stemmer (16,54 prosent)

Krf: 1.012 stemmer (9,42 prosent)

Sp: 587 stemmer (5,47 prosent)

Tanangerlisten: 557 (5,19 prosent)

Venstre: 451 (4,20 prosent)

MDG: 261 (2,43 prosent)

SV: 179 (1,67 prosent)

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!