Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Brudd i sokkeloppgjøret

Norsk olje og gass ble enige med Industri Energi i natt, men de andre fagforbundene valgte å bryte forhandlingene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.05.2014 kl 13:51

Fagforbundene Lederne og Safe brøt sokkelforhandlingene med Norsk olje og gass sent i går kveld. Dette til tross for at Industri energi hadde akseptert det endelige tilbudet fra arbeidsgiverorganisasjonen.

Sokkeloppgjøret omfatter totalt 7.615 personer som jobber i Statoil, Norske Shell, BP, Marathon, ESS, Sodexo, KCA Deutag, Talisman, GDF Suez, ExxonMobil, ConocoPhillips og Wintershall.

Hovedgrunnen til bruddet er for Lederne at flere oljeselskaper etablerer pensjonsalder på 67 år, i stedet for dagens 65 år.

– Umulig å akseptere

På hjemmesiden til Lederne står det at pensjonskampen prioriteres høyt på vegne av medlemmene.

– En slik økning av pensjonsalderen er vi redd kan smitte over til andre selskaper, og vi er misfornøyde med at pensjonen for sliterne blir ytterligere forringet. Flere av selskapene på sokkelen er i ferd med å heve pensjonsalderen, noe som er svært overraskende og helt umulig for oss å akseptere, sier Ledernes forbundsleder Jan Olav Brekke til Lederne.no.

– Det er trist

Safe er også opptatt av pensjonsordninger i disse forhandlingene.

– At Exxonmobil nektet å innfri krav om pensjonsordning for ca 40 ansatte som i dag ikke har AFP, bidro vesentlig til bruddet, sier SAFE-leder Hilde-Marit Rysst på safe.no.

– AFP har vært obligatorisk for tusenvis av oljearbeidere i mange år, og det er trist at et av verdens rikeste oljeselskap ikke er villig til å finne en løsning i denne saken, sier Rysst videre.

På hjemmesidene til Safe står det at deres krav om løft for alle vedlikeholds disiplinene ikke ble imøtekommet. Det samme gjaldt lønnskrav til boring og forpleining. Det ble også fremmet krav om å utjevne de store forskjellene i lønns- og arbeidsvilkårene mellom faste og flyttbare innretninger. Safe frykter at dette lønnsgapet bare vil øke.

Kunne ikke imøtekomme kravet

– Det er beklagelig at verken Safe eller Lederne ville signere revidert Sokkelavtale, sier Jan Hodneland, forhandlingsleder i Norsk olje og gass på hjemmesidene til Norsk olje og gass.

– Etter tre dagers forhandlinger har vi blitt enige om en avtale med Industri Energi. Likevel valgte Safe og Lederne ikke å akseptere tilbudet. Vi kunne ikke imøtekomme deres krav knyttet til tariffesting av pensjon, dermed ble det brudd med de to fagforeningene, sier Hodneland.

Også ved tidligere tariffoppgjør er det gjort forsøk på å få inn pensjon i avtalen, senest i 2012, da det ble streik på norsk sokkel.

Nå går saken til Riksmekleren.

Avtale med Industri Energi

Avtalen som Norsk olje og gass inngikk med Industri Energi innebar et generelt tillegg på 15.800 kroner, samt at etterslepstillegget ble satt til 2.500 kroner. Skift- og nattillegget er økt med 2 kroner per time.

Helligdagsgodtgjørelsen er satt opp med 60 kroner til 1.880 kroner. Ved behov for konferansetid økes tillegget med 3,50 kroner per time, til 85 kroner. Satsen for improvisert nattlosji er økt til 780.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!