Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Bussjåførene må kunne norsk

– Bussjåførene må kunne norsk

Når passasjerene kommer ombord i bussen skal de bli møtt av sjåfører som kan norsk og som yter god service, har fylkespolitikerne bestemt. FOTO: Arkivfoto

Nå skal bussjåførene sikres norskopplæring og lære hva som er god service.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.03.2016 kl 14:08

– De fleste bussjåfører oppfører seg skikkelig, men det er de få som ikke gjør det som vi husker, påpeker Siv-Len Strandskog (Ap).

Må kunne norsk

Tirsdag fremmet hun er forslag i fylkestinget om at bussjåførene skal ha god norskopplæring og innføring i hva som er god service.

– Forslaget som lå på bordet var at sjåførene skulle sikres god opplæring. Det syntes vi var for lite konkret. Hva er det bussjåførene trenger opplæring i? Jo, det er kjøreopplæring, norskopplæring og innføring i hva slags servicestandard kundene forventer, sier hun.

Flere bussjåfører er utenlandske, og ikke alle har vært like sterke i norsk. Strandskog mener det er svært viktig at alle sjåfører behersker norsk slik at de kan kommunisere med og forstå kundene.

– De som får driftsavtaler med fylkeskommunen må nå sørge for at alle deres sjåfører får norskopplæring, sier Ap-politikeren.

Se bildet større

Ap-politiker Siv-Len Strandskog vil ha bussjåfører som snakker norsk og yter god service. FOTO: Arkivfoto

– Skal ikke kaste av unger

Språkforståelse er likevel ikke det eneste som man skal forvente av bussjåførene. Service er viktig, og Siv-Len Strandskog har selv erfart at ikke alle sjåfører gir gode nok på kundebehandling.

– Ulike kulturer har kanskje ulik forståelse av hva slags servicestandard som forventes på bussen. Det er god service å si «god morgen» til passasjerene, det er forventet at man venter med å kjøre til passasjeren i rullestol har kommet seg ordentlig på plass, og det er helt uakseptabelt å kaste av unger fordi busskortet/appen ikke virker, sier Strandskog.

– Ungdom skal behandles like godt som voksne

Hun har også lagt merke til at enkelte sjåfører behandler ungdom på en dårligere måte enn voksne.

– Det er ikke riktig. Vi vil at ungdom skal fortsette å ta bussen når de blir voksne, og de skal ikke behandles som annenrangs passasjerer, slår Ap-politikeren fast.

Hun mener dette er et godt eksempel på hva politikere skal engasjere seg i.

– Vi skal bry oss med slike ting, det er å være gode ombudspersoner for innbyggerne. Fylkespolitikk ses gjerne på som noe fjernt, men fylkeskommunen har to store ansvarsområder innen kollektivtransport og videregående opplæring; begge en viktig del av hverdagslivet til folk, sier hun.

Forslaget om å sikre norskopplæring og service-standard blant bussjåfører fikk flertall i fylkestinget. Høyre og Frp stemte mot.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!