Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

De legger ut på sin livs reise

De legger ut på sin livs reise

Turen starter den 9. november og ekteparet skal innom Nepal, India, Kenya, Sør-Afrika, Ecuador og Argentina.

Ekteparet Berit Cathrine og Eivind vil gjøre en forskjell. De tar derfor permisjon fra jobben i syv måneder for å reise verden rundt og jobbe frivillig for de som trenger det mest.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.11.2016 kl 14:05

REISE: Det startet med et enkelt spørsmål: «Hva ville dere gjort om dere kunne gjøre hva som helst?». Dette satte tankene i sving hos ekteparet Berit Cathrine Dysjaland (27) og Eivind Fjelde (29). Hva ville de egentlig gjort? De er begge glad i reise og samtidig ville de gjøre en forskjell.

– Vi hadde egentlig ikke snakket sammen om det før, men vi var begge enige om dette. Og så tenkte vi; «hvorfor gjør vi ikke bare dette, når vi har så lyst til det», sier Berit Cathrine.

Dermed satte de i gang med planleggingen av sin livs reise.

Skal samle inn penger

Den 9. november skal paret legge ut på en reise om skal ta dem jorden rundt, samtidig som de skal jobbe frivillige på ulike prosjekter som hjelper lokalbefolkningen der de er. De starter i Makwanpur i Nepal hvor de skal besøke en av sine to fadderbarn og fortsetter så til Goa i India for å jobbe i slummen på et barnehjem.

Deretter går turen til Afrika hvor de skal besøke sitt andre fadderbarn i Kwale i Kenya og så jobbe frivillig på et hjem for forlatte barn i Cape Town i Sør-Afrika. Til slutt skal de til Sør-Amerika, hvor de skal jobbe på et sykehus for barn i Ecuador, et suppekjøkken i Argentina og i Brasil.

Paret har inngått et samarbeid med Plan International Norge og skal samle inn penger og skaffe faddere til dem før og under selve reisen.

– Vi ønsket å gjøre en forskjell utover at vi bidrar med frivillig arbeid, derfor har vi startet en innsamlingsaksjon og en blogg, sier Eivind.

De har allerede skaffet tre nye faddere og samlet inn 3.000 kroner og håper folk blir inspirert til å gi penger eller bli faddere i løpet av reisen deres.

– Vi har selv vært Plan-faddere i to år og synes det er veldig givende. Med ni kroner til dagen bidrar man til at flere barn får utdanning, bedre helse, beskyttelse og økonomisk sikkerhet, sier de.

Se bildet større

Dette er reiseruten til ekteparet. FOTO: skjermdump

– Var nå eller aldri

Begge jobber innen olje- og gassnæringen og følte at hvis de skulle be om permisjon fra jobben til å legge ut på en slik reise, så var tiden riktig nå. Berit Cathrine jobber med HR i Norske Shell og Eivind er kokk i Eurest, som driver kantine hos ConocoPhillips.

– Jeg fortalte om ideen vår til sjefen min og hun var veldig positiv. Det er utrolig kjekt at arbeidsgiveren støtter opp om dette og ser på det som positivt for videre karriere, sier Berit Cathrine.

Begge to fikk derfor innvilget permisjon i syv måneder for å kunne dra på denne reisen. Paret har heller ikke barn ennå, og følte at det var nå eller aldri hvis de skulle reise på en slik tur.

– Vi er heldige som har mulighet til å gjøre dette, sier de.

Skal bo med lokalbefolkningen

Etter at de hadde ordnet med fri fra jobben startet arbeidet med å finne noen organisasjoner de kunne hjelpe. Paret tok kontakt med en rekke hjelporganisasjoner. De landet til slutt på at de ville ha et samarbeid med Plan, siden de allerede hadde fadderbarn hos dem og var fornøyde med oppfølgingen og måten de jobber på.

– De var veldig positive til ideen vår og hjalp oss med å sette opp besøk hos fadderbarna våre. I tillegg skal vi få besøke noen andre prosjekter som Plan har. Men hjelpeorganisasjonen vi har kontakt med hadde ikke mulighet til å legge til rette for frivillig arbeid for oss, forteller Berit Cathrine.

Derfor fant de Goxplore som hadde flere spennende prosjekt som de kunne delta på. Gjennom dem booket de arbeid i India, Sør-Afrika og Ecuador. Paret har også fått muligheten til å bo hos en vertsfamilie på noen av lokasjonene og håper at de på den måten kommer enda nærmere lokalbefolkningen og lærer mer om kulturen der de er. De vil ellers bo sammen med andre frivillige hjelpearbeidere.

Mange sene kvelder

Planleggingsprosessen har vært lang og de har holdt på omtrent hver kveld siden i sommer. Nå begynner det å nærme seg slutten, men fortsatt er det noen småting som gjenstår. De har ikke bestilt alle flybillettene og har ikke sikret seg overnatting hver dag, men de har i hvert fall fått booket plass på prosjektene og det var det viktigste.

– Det var det første vi gjorde og så har vi tilpasset reisen litt etter dette, sier Berit Cathrine.

Mens de er på turen håper de også å kunne gjøre litt mer kulturelle ting også, blant annet vil de prøve å komme seg til Kilimanjaro. Paret kommer også hjemom mellom hver verdensdel og skal være hjemme totalt 14 dager i løpet av de syv månedene.

– Det er mest for å kunne pakke om og ta med oss ting til barna. I tillegg synes jo familien at det er greit vi kommer hjemom. Farmor syntes det var veldig trist at vi skulle reise og så skal vi bli tante og onkel for første gang og vil være hjemme til det, sier Berit Cathrine.

Se bildet større

Ekteparet Berit Cathrine Dysjaland og Eivind Fjelde skal reise verden rundt i syv måneder og jobbe frivillig, mens de samler inn penger til Plan. De kaller det en reise for livet og målet er å gjøre en forskjell.

Forbereder seg mentalt

Paret jobber nå med å forberede seg mental til reisen. De tror det blir tøft å se hvordan barn har det i fattige land og møte folk som ikke har nok mat eller et sted å bo. Men de håper at de lærer mer om verden og tror at de vil bli enda mer engasjert etter reisen.

– Vi må prøve å tenke at vi ikke kan redde hele verden og ikke kan ta med oss hjem alle barna, selv om vi vil det. Vi ønsker å hjelpe andre og tror dette kan sette ting i perspektiv, sier Berit Cathrine.

– Hver nordmann kaster i gjennomsnitt rundt 46 kilo mat som kunne vært spis hvert år, mens nesten 800 millioner mennesker i verden lider av underernæring og mange tusen barn dør som følger av dette hver dag. Jeg håper vi vokser på dette, sier Eivind.

Deler alt på bloggen

Paret skal dele opplevelsene sine gjennom bloggen deres «En reise for livet». Her blir det også oppdatert hvor mye de har klart å samle inn så langt.

– Vi har ikke noe mål for hvor mye vi skal samle inn, men vi ønsker å gjøre en forskjell. Vi håper at reisen vår kan være med på å synliggjøre utfordringen vi har i verden i dag og håper at dette kan resultere i at andre også vil bidra eller legget ut på lignede reiser selv, sier de.

De skal også arrangere en kickoff-middag 5. november. Her skal Eivind sørge for at gjestene får en firerettersmiddag og hjemmelaget øl, i tillegg har de fått med seg leverandører som sponsorer. De har invitert rundt 50 personer til middagen og håper de kan samle inn en del penger i løpet av kvelden.

Hvor mye turen vil koste dem har de ikke helt oversikt over, men det blir nok en del. De betaler for kost og losji når de jobber frivillig, i tillegg kommer selve reisen med flybilletter og annet.

– Men vi er heldige og er i en god, økonomisk situasjon som gjør at vi kan gjøre dette, sier Berit Cathrine.

Plan International

• En global bistandsorganisasjon, som har visjon om en verden der alle barn får realisert sine muligheter.

• Jobber i mer enn 50 land for å oppfylle barns rettigheter, blant annet til skolegang, helsetjenester og beskyttelse. Barnekonvensjonen er grunnleggende for Plans arbeid.

• 1,2 millioner barn har en fadder gjennom Plan og 136.000 av disse har en norsk fadder. I tillegg samarbeider de med bedrifter, skoler og barnehager.

• Er en religiøst uavhengig og partipolitisk nøytral organisasjon.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!