Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

VIDEO: Kjenner politikerne forskjell på dagsfersk middag og "posemat"?

Den store kjøttkaketesten

Går det an å kjenne forskjell på en dagfersk kjøttkake og en kjøttkake som er laget 11 dager i forveien? Vi satte syv politikere til bords for å finne det ut.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.10.2015 kl 11:10

SAKEN: Sola storkjøkken KF lager i dag dagfersk mat til alle sykehjemmene i kommunen. I forbindelse med bygging av nytt sykehjem i Sola sentrum, tilrår kommunen å gå over til å servere mat laget på kok-kjøl-metoden. Kok-kjøl betyr at maten lages, has i plastposer og kjøles, før den senere varmes opp og serveres. Produktet ferdigstilles under oppvarmingen.

Rådmannen tilrår i tillegg at Sola storkjøkken legges ned og at tjenesten legges ut på anbud. Saken skal behandles av politikerne i utvalg levekår neste uke.

Se politikerne blindteste tradisjonelle kjøttkaker, mot kjøttkaker laget på kok-kjøl-metoden i videoen ovenfor.

Ernæringsekspertens dom:

Vi ba også ernæringsekspert Caroline Mydland gjøre en grov sammenligning av de to middagene, basert på ingrediensene. Her er hennes vurdering:

– Kjøttkakene fra Sola ser ut til å inneholde mer kjøtt og mindre tilsetningsstoffer enn kjøttkakene fra Stavanger, men det er vanskelig å si ut i fra deklarasjonen. Ingrediensene til den brune sausen er tilsvarende hos både Sola og Stavanger. Det kan derimot virke som om sausen til Sola inneholder mer salt enn i maten som blir brukt i Stavanger.

Se bildet større

Politikerne hadde mange ulike meninger om smaken på kjøttkakene som ble testet. FOTO: Linn Iren E. Nilsen

– Felles for begge hovedmåltidene er at de inneholder lite grønnsaker. Det anbefales at eldre skal spise «5 om dagen», hvor halvparten skal være grønnsaker og resten frukt. Hovedmåltidet samt desserten bør derfor gi et godt bidrag til å innfri denne anbefalingen. Her scorer maten fra Sola bedre, siden de også tilbyr gulrøtter i tillegg til potetene i hovedmåltidet. Desserten hos begge leverandørene er basert på frukt noe som er bedre enn desserter basert på raffinert sukker og fett.

– Alt i alt virker det som disse måltidene har et tilsvarende energiinnhold og næringsinnhold. Men det kan virke som kjøttbollene fra Sola inneholder en større andel kjøtt og inneholder mer grønnsaker enn maten fra Stavanger. Begge rettene skulle gjerne ha inkludert mer grønnsaker og da også gjerne friske bær i tillegg til frukt som dessert.

– Det ikke bare næringsinnholdet i maten som er avgjørende for god ernæringsstatus for eldre. For at kostholdet skal være helsefremmende er det like viktig at maten ser god ut, lukter godt og ikke minst bidrar til trivsel og sosialt samvær. Dette vil da også kunne bedre appetitten og dermed øke matinntaket.

Terningkast

Alle politikerne gav terningkast til hver rett. Her er gjennomsnittskarakteren de ulike rettene fikk:

Sola storkjøkkens kjøttkaker med tilbehør: 4

Sola storkjøkkens sviskegrøt med kremfløte: 5

SBD Kjøkkens kjøttkaker med tilbehør: 5

SBD Kjøkkens eplegrøt med matfløte: 5

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!