Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Elever reagerer på Instagram-mobbing

Mobberne henter inspirasjon fra Nrk Super

Elever reagerer på Instagram-mobbing

7. klassingene Andrine Antonsen Hellestø og Andrea Granfelt på Skadberg skole synes ikke det er greit at noen mobber andre elever på Instagram. FOTO: Trine Barka Højmark

Andrine Antonsen Hellestø og Andrea Granfelt på Skadberg skole synes ikke noe om at noen bruker Instagram til å mobbe andre. Flere skoler i Sola opplever at elever henges ut på det sosiale mediet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.02.2015 kl 11:13

Skadberg skole har nylig opplevd at elever, spesielt i 7. klasse, blir mobbet via bildedelingsapplikasjonen Instagram. På dette sosiale mediet er det opprettet en konto som heter «Sandheten om Skadberg skole». Elevene har hentet inspirasjon til mobbingen fra Nrk super-serien «Jenter».

Over hele landet er det opprettet Instagram-kontoer som heter «Sandheten om..». Som oftest er det sannheten om en skole, hvor det legges ut bilder av elever og skrives sladder om dem. I Sola er det tre skoler som har opplevd dette; Haga, Sola og Skadberg skoler.

Elevene på Skadberg skole synes ikke noe om denne formen for mobbing.

– Det er slemt det de har gjort. De kan utsette dem de mobber for store skader og såre dem. Det er verre å mobbe når det er anonymt sånn som dette, sier Andrea Granfelt som går i 7. klasse på Skadberg.

Hun og venninnen Andrine Antonsen Hellestø synes ikke det er greit at noen bruker Instagram til å skrive stygge ting om andre.

– Det er veldig dumt for dem det ble lagt ut bilde av, sier Andrine og forteller at det var 7. klasse som ble mest utsatt.

– Men det var også noen i femte og i sjette klasse, sier hun.

LES OGSÅ: Haga-elever mobbet på Instagram

Vil ikke følge dem

Elevene vet ikke hvem som har lagt ut bildene, men har sine mistanker. Bildene av elevene på Skadberg skole var hentet fra elevenes Instagram-konto og publisert på ny på kontoen «Sandheten om...».

– Hva kan dere selv gjøre med dette?

– Vi kan unngå å kommentere, ikke bry oss og heller ikke følge kontoen. Hvis de ikke får noen kommentarer eller «likes» på bildene så slutter de kanskje å legge ut noe, sier Andrea.

De synes også det er lurt at foreldrene følger med på hva barna holder på med. De har begge en Instagram-konto, til tross for at det er anbefalt at du er 13 år før du får en slik konto.

– Men foreldrene våre vet om det og følger kontoen vår, sier Andrine.

De legger ut bilder av hverdagen eller såkalte «selfies», bilder av dem selv på kontoen. De har en lukket profil og er enige med foreldrene at det er best. De fleste elevene på de eldste trinnene på Skadberg skole er på Instagram.

Se bildet større

Rektor ved Skadberg skole Grete Jensen synes det er trist at Nrk Super er med på å ødelegge de gode holdningene som elevene har. FOTO: Trine Barka Højmark

Skjer på flere skoler

Solabladet skrev i vår om Haga skole som opplevde mobbing på Instagram. Her var det en konto som het «Sandheten om Haga skole». Det ble lagt ut bilder av elever og skrevet nedlatende ting om dem. På kontoens beskrivelse stod det at de tok bilder av elevene når de ikke visste om det.

Haga skole tok raskt tak i problemet og så vidt ledelsen vet har det ikke blitt lagt ut noen flere bilder etter dette.

– Etter vi oppdaget dette laget skolen et skriv som ble sendt hjem til foreldrene. Vi hadde også en svarslipp på dette brevet for å sikre oss at foreldrene snakket med barna. I tillegg jobbet vi med dette i klassene og lærerne jobbet rundt noen enkelte elever. Kontoen ble så tatt bort, men ingen fikk noen gang vite hvem som stod bak. Og kanskje var det like greit, sier undervisningsinspektør Frode Rossavik ved Haga skole.

Sola skole har også opplevd det samme. De fikk stoppet det ganske raskt og har ikke hørt at flere bilder har blitt lagt ut siden det ble tatt opp i klassene. Også på Sola skole het profilen «Sandheten om ...», hentet fra Nrk super, og det ble lagt ut bilder og stygge kommentarer om elever.

– Vi tok kontakt med foreldrene og sendte brev med hjem til de eldste elevene. Vi oppfordrer foreldrene til å følge med, sier rektor Maria Joa.

Hun mener dette er en påminner om hvor viktig det er å lære elevene nettvett.

– Det er viktig å gjøre barna oppmerksomme på hva de begir seg ut på når de kommenterer i sosiale medier. Det er lett å trykke publiser, og vi har jobbet med å få dem til å forstå hva det betyr. Dette er blitt tatt alvorlig i hjemmene og vi håper det er over nå, sier Joa.

LES OGSÅ: – Vi må være observante

Trist at det kommer fra Nrk

Skadberg-rektor Grete Jensen synes det er trist at en offentlig TV-kanal bidrar til å lage dårlige holdinger blant elevene.

– Vi jobber mye med å skape gode holdninger blant elevene, og det er vondt når noen voksne er med på å ødelegge dette. Elevene blir påvirket av serien, men vi vil fortsette å jobbe med de gode holdningene, sier hun.

Andrine og Andrea følger selv med på serien og synes den er veldig kjekk. De synes likevel det er dumt at noen blir påvirket og henter inspirasjon fra det som skjer i serien.

Rektor Jensen fikk melding fra foreldrene om at noen elever hadde skrevet negative ting om andre elevene på Instagram. Det var ikke bare de som hadde lagt ut bilder som skrev negative ting, men også dem som kommenterte for å prøve å få fjernet bildet var negative. Rektoren satte i gang diskusjoner i klasserommene og like etter forsvant bildene fra bildedelingsapplikasjonen.

– Jeg fikk inntrykk av at foreldrene visste godt om dette og at de følger med. Lærerne visste også mye, og de har hatt samtaler med elevene. Vi har snakket mye om sosiale relasjoner og det å snakke fint om hverandre. Siden dette har jeg ikke hørt noe mer om bilder på Instagram, sier Jensen og peker på at de har nettvett som tema på skolen ofte.

Andrine og Andrea forteller at de heller ikke har sett flere bilder som er publisert på kontoen etter at det ble tatt opp i klassene.

Har snakket mye om det

Se bildet større

– Det er slemt det de har gjort. De kan utsette dem de mobber for store skader og såre dem, sier 7. klassingene Andrine Antonsen Hellestø og Andrea Granfelt. FOTO: Trine Barka Højmark

Lærer Heidi Orholm er imponert over hvor gode holdninger og meninger elevene har hatt rundt dette.

– Vi har snakket mye om det i klassene og snakket om at det som står på Instagram-kontoen ikke er sant. Foreldrene har også vært flinke og ha hatt gode samtaler med elevene. Jeg tror det er mye av årsaken til at dette ikke har eskalert. Barna har selv vært med på å begrense dette og fått stoppet det, sier Orholm.

Foreldrene har også laget en Facebook-side hvor de diskuterer dette og holder hverandre orientert. Læreren og rektoren setter stor pris på at foreldrene snakker med barna om dette og at de følger med på hva barna holder på med på mobilen.

Nrk beklager smitteeffekten

Nrk super klarte ikke å forutse at andre barn ville la seg inspirere av det hovedkarakterene i «Jenter» gjør. Nå har de skrevet om manuset for å tydeliggjøre at denne formen for mobbing ikke er greit.

Redaktør i Nrk super Hildri Gulliksen har lagt ut en beklagelse på Nrk Super sine facebooksider. Der skriver hun at Nrk Super ønsker å hjelpe barn til å bli empatiske og kompetente nettbrukere. Målet med dramaserien «Jenter» var å gi barn og unge verktøy til å mestre livene sine.

– Inspirasjonen til «Sandheten» fikk våre serieskapere fra målgruppen selv, som fortalte at dette skjer på Instagram. Siden vi ønsker å være så tett på livene til målgruppa vår som mulig, syntes vi det var viktig å lage en tilsvarende historielinje i «Jenter». Det vi ikke forutså, og som vi er lei oss for, var hvilken smitteeffekt dette viste seg å ha. Da vi forsto det, besluttet vi å spisse det opprinnelige manuset og la det komme enda tydeligere fram i dramaserien hvor dumt og skadelig det kan være å opprette en slik konto, skriver Gulliksen på Facebook.

Ny vri i serien

Nå har en av hovedkarakterene i serien opprettet en ny Instagram-konto kalt «Antisandheten». Dette skal være en motvekt til «Sandheten»-kontoen og skal være for dem som har fått nok av mobbing, sladder og anonyme brukere. De som stod bak «Sandheten» skal også ta sin straff og må stå frem og si unnskyld.

– Men baksnakking og utestenging på internett startet ikke med «Sandheten», og det vil neppe forsvinne når «Sandheten» er glemt. Å hjelpe barn og unge til å ha gode opplevelser på nett, er en stor og komplisert oppgave, som foreldre, skole og vi i media må gjøre sammen. Vår holdning er i hvert fall utvetydig; Vi ønsker at alle barn skal ha det bra når de er på nettet, og vi vil gjerne bidra til refleksjon rundt nettvett og gi barn positive forbilder, skriver Gulliksen.

Faktaboks

Råd til barn på Instagram:

Barnevakten.no gir følgende råd til barn og foreldre på Instagram:

• Du må være 13 år for å opprette en Instagram-konto.

• Følg kun personer du kjenner i det virkelige liv.

• Del aldri personlig informasjon om deg selv, hvor du bor eller hvor du går på skole.

• Skru av stedslokasjon. Denne funksjonen viser hvor bildet ble tatt og det er derfor relativt enkelt å finne ut hvor man befinner seg.

• Publiser aldri bilder som du vet er støtende eller kan sette andre mennesker i et dårlig lys.

• Tenk før du poster et bilde. Hvordan ville du selv reagert om noen andre postet et slikt bilde?

• Publiser aldri bilder av noen uten at de har gitt sitt samtykke. Spør dem på forhånd om det er greit at du deler det.

• Bruk privat profil. En offentlig profil har alle tilgang til.

• Snakk om Instagram, og sosiale nettverk generelt. Ha en åpen tone mellom barn og foreldre.

• Foreldre bør vurdere å følge barnet sitt på Instagram, og sjekke kommentarer og bilder på deres profil jevnlig.

Kilde: Barnevakten.no

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!