Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fått en gave du ikke liker?

Fått en gave du ikke liker?

Det er ingen lov som sier at du har bytterett, men du kan inngå en avtale med butikken. FOTO: Trine Barka Højmark/Illustrasjon

Her får du en kort innføring i byttereglene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.02.2015 kl 10:54

Du har i utgangspunktet ikke rett på å bytte noe du har kjøpt eller fått. Det er ingen lov som sier at du har bytterett. For å få kunne bytte en gave, må det derfor være avtalt bytting med butikken, eller det må være vanlig praksis i bransjen for at du skal få lov å bytte. Dette gjelder bare om du handler eller har fått gaver fra en butikk.

På nett

I dag er det flere og flere som handler julegavene på nett, for å slippe å stå i kø i butikkene eller for å kjøpe noe helt spesielt. Gjør du det får du angrerett og får altså mulighet til å angre på det du har kjøpt.

Snillere etter jul

Mange butikker har ofte bytterett, fordi det er vanlig i den bransjen. I følge Forbrukerrådet gjelder dette spesielt bøker, gullsmedvarer og ofte klær eller andre tekstiler.

Og som regel er butikkene litt snillere etter jul og du får bytterett etter jul på de fleste varer.

Husk kvitteringen

Det er likevel viktig at du husker å spare på kvitteringer eller spør om du kan få byttelapp i butikken. I tillegg bør gaven være ubrukt og uskadd. Mange butikker krever ofte at du også tar med originalemballasjen.

Hvis varen er slitt eller skadet får du ikke bytterett, men var det noe galt med varen før du kjøpte den kan du klage.

Tilgodelapp eller penger igjen?

Ønsker du å bytte gaven din inn i en dyrere vare, går det som regel fint så lenge du betaler mellomlegget. Bytter du derimot den inn mot en billigere vare vil du som regel få en tilgodelapp, men i noen tilfeller kan du også få pengene tilbake.

Noen butikker tilbyr også åpent kjøp – altså at du kan levere inn gaven din og så får du pengene tilbake.

Hvis du ikke finner noe som du ønsker å bytte gaven din inn mot, kan du få en tilgodelapp. Hvis det ikke står noe om hvor lenge denne varer skal den være gyldig i tre år.

Sjekk byttefristen

Når det gjelder frister for bytting, varierer dette fra butikk til butikk. De fleste lar deg få bytte julegavene i romjulen og derfor er det som regel et bytterush de dagene butikkene har åpent. Fristen for å bytte kan variere fra bare to dager til flere måneder.

Fristen bør undersøkes av den som kjøper gaven, slik at den er sikker på at den som får gaven har anledning til å bytte den. Men siden mange ofte er tidlig ute med julegavene, er det normalt å forlenge fristene for disse varene.

Husk å bruke gavekortet

Har du fått gavekort til jul? Husk å bruke det. Det finnes ingen lover om gavekort, men som regel har de avgresninger på cirka ett år. Står det ingenting om hvor lang fristen er, gjelder gavekortet i tre år.

Det er ikke alltid du får bruke gavekort på salgsvarer, så dette må du forhøre deg med butikken om. Klarer du ikke å handle for hele summen på kortet får du vanligvis ikke pengene tilbake, men kan få tilgodelapp.

Nøkkelord

Faktaboks

Huskeregler ved bytting:

• Be om byttekort og pass på kvitteringen.

• Varene må være ubrukt og uten skader.

• Hygieniske artikler, kroppsnære klær, ømfintlige varer eller varer som taper seg raskt i verdi får du ofte ikke bytte.

• I hovedsak kan du bare kreve å få bytte i samme butikk eller kjede og til en annen vare.

• Du kan bytte til en dyrere vare dersom du betaler mellomlegget.

• Du kan ikke kreve å få penger tilbake dersom varen du bytter til er vesentlig billigere enn den du hadde - men du kan kreve en tilgodelapp som er gyldig i tre år.

• Kjøper du varer på nett gjelder angrerettloven. Du har da 14 dager angrerett.

Kilde: Forbrukerombudet

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!