Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Feirer 200-årsjubileet med historisk bauta

Feirer 200-årsjubileet med historisk bauta

Ordfører Ole Ueland, fylkesordfører Janne Johnsen og Anne-Marie Broszies fra Sola skole avduket grunnlovsbautaen i skolegården utenfor Sola skole. FOTO: Andreas Askildsen

200-årsjubileet for Grunnloven ble markert med en helt spesiell avduking i Sola.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.05.2014 kl 16:59

Sammen med Anne-Marie Broszies fra 6. klasse på Sola skole, avduket ordfører Ole Ueland og fylkesordfører Janne Johnsen 17. mai en stein som første gang ble reist i forkant av grunnlovsjubileet i 1914. Steinen ble den gang reist som støtte for en flaggstang.

- Lars Tobias Sømme søkte herredsstyret om å få støtte til flagg og flaggstang, men fikk nei. Likevel fikk han reist både steinen og flaggstangen. Steinen har ligget nede i flere år, men nå tok vi i historielaget initiativ til å reise den på nytt, sier Tor Erik Hansen, leder i Sola historielag.

Historisk skolegård

Mens Håland herredsstyre sa nei til å støtte prosjektet for 100 år siden, er kommunen med på prosjektet nå.

- Sola har endret seg enormt de siste 100 årene. I 1914 var Sola en del av Håland herred og var en fattig jordbrukskommune. Likevel var det krefter som jobbet for å få reist bautasteinen og vi skal få gjøre det enda en gang i dag. Denne gangen blir det på skikkelig måte og denne gangen er også Sola kommune med, sier Ueland.

Både store og små hadde møtt opp i skolegården utenfor Sola skole for å overvære jubileumsmarkeringen. Skolekoret ved Sola skole sørget for et 17. mai-potpurri og lot deretter Solasangen runge ut i skolegården.

Hele markeringen ble avsluttet med den nye jubileumssangen «Det går et festtog gjennom landet».

Sagnet om Skjalgsson

Ved siden av bautaen som markerer grunnlovsjubileet står en av Erling Skjalgsons hvilesteiner. Med støtte fra kommune og fylkeskommune har historielaget også fått på plass et skilt som forteller hele historien.

- Alt som ligger bak oss i tid er historie. Når dere går hjem i dag, har dere opplevd historie. Dette er en markering for både 200-årsjubileet til Grunnloven, det markerer at det er 100 år siden steinen ble reist første gang og at det er nesten 1000 år siden Erling Skjalgsson omkom, sa Hansen til de fremmøtte.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!