Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fikk brev fra Sierra Leone

Fikk brev fra Sierra Leone

Forrige onsdag kom Monja Harestad (lengst til venstre på 2. rekke) til Storevarden skole for å overlevere svarbrev som jenter i Sierra Leone har skrevet til 7. klassingene. FOTO: Linn Iren Nilsen Oppedal

I februar sendte 7. trinn på Storevarden skole rundt 40 brev til ukjente elever i Sierra Leone. Nå har de fått svar.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.06.2016 kl 12:26

– I lost my mother during the outbreak of Ebola (Jeg mistet moren min under utbruddet av ebola. Red. anm.), kan syvendeklassing Ida Lyse Magnussen lese i det personlige brevet hun nettopp har fått i hendene.

– Det er trist å lese, sier Ida.

Brevet hun har fått kommer helt fra det vestafrikanske landet Sierra Leone og er skrevet av ungdomsskolejente i byen Rotifunk.

Se bildet større

Ida Lyse Magnussen og Noah Mæland Grønås syntes det trist å lese at de unge jentene i Sierra Leone har det vanskelig. FOTO: Line Iren Nilsen Oppedal

Brev til en ukjent

I slutten av mars skrev Ida og de andre elevene på 7. trinn ved Storevarden skole hvert sitt brev til en ukjent mottaker. Oppfordringen kom fra mor Monja Harestad, som har datteren Christina på trinnet.

Harestad jobber i IT-selskapet Atea, som støtter skolen «Prosperity Girls High School» i Sierra Leone. Da Harestad og syv andre kolleger fikk tilbud om å reise til det afrikanske landet, for å besøke jenteskolen, ønsket hun å ha med noe spesielt hjemmefra.

– Jeg tenkte det kunne være kjekt for elevene på skolen å få en hilsen fra Norge. I tillegg er ville det være god engelsktrening for Christina og de andre å skrive et brev, sier Harestad.

Hun kontaktet lærerne på trinnet som syntes det var en veldig god idé.

– Det er kjekt for elevene å ha en reell mottaker å skrive til. Det blir mer meningsfylt, sier lærer Renate Bø Nilsen.

Personlig overlevering

Nesten alle syvendeklassingene ville være med på brevskrivingen. Da Harestad satte seg på flyet i begynnelsen av mars hadde hun med seg rundt 40 brev fra Storevarden.

– Jeg skrev om hvordan det ser ut i Norge og hva vi gjør. Jeg spurte om lærerne på skolen deres er strenge, for det hadde jeg sett for meg, forteller elev Frida Teresa Helgå.

Andre elever skrev om fritidsinteresser og familien sin. Da Harestad kom frem til skolen og delte ut de norske brevene var det glade jenter som tok imot dem.

– Det var en lørdag kveld og jentene hadde kledd seg opp i uniformene sine og stod oppstilt da jeg skulle dele dem ut. De synes det var kjempestas, forteller Harestad, da hun var innom Storevarden sist onsdag for å fortelle om turen.

Hun viste også frem bilder fra brevutdelingen og fortalte om mye av det hun hadde opplevd på reisen sin. Turen gjorde sterke inntrykk på henne.

– Damen dere ser der fortalte at hun hadde vært barnesoldat. Hun hadde drept andre mennesker og gjort fæle ting fordi voksne sa at hun måtte gjøre det, sier Harestad.

Hun kunne også fortelle at jentene på skolen måtte få opplæring i å bruke vannklossett når de begynte der, fordi nesten ingen har dette i sitt eget hjem.

På slutten av besøket på Storevarden fant Harestad fant frem bunken med svarbrev fra jentene i Sierra Leone. Det var det mange var mange fjes som lyste opp da hun delte dem ut.

– De har svart til den de selv fikk brev av. Mange av jentene måtte spørre meg om det var en gutt eller en jente de skrev til, for de har jo aldri sett norske navn før, sier Harestad.

Se bildet større

Monja Harestad hadde mye å fortelle om fra turen til det fattige landet. FOTO: Line Iren Nilsen Oppedal

Tøff lesning

– Hun skriver om hva de gjør på skolen og at lærerne ikke er for strenge, sier Frida, etter at hun har lest brevet som Aminata på 16 år har skrevet til henne.

For flere av Storevarden-elevene ble lesingen ganske tøff. Sierra Leone var et av landene som ble hardest rammet da Ebola-epidemien herjet som verst i 2014 og i fjor.

Flere av jentene på skolen i Rotifunk mistet familiemedlemmer under utbruddet. En av dem skrev brev til Noah Mæland Grønås.

– Hun skriver «We are not lucky here» (Vi er ikke heldige her. Red. anm.), sier Noah.

Han syntes det var hyggelig å få svar på brevet han sendte, men at det også var trist.

– Jeg synes det er ganske kjipt å høre hvordan hun har det, sier syvendeklassingen.

Han synes Norge og rike land bør gjøre mer for å hjelpe de som er fattige.

– De rike bør sende medisiner slik at de får hjelp, sier Noah.

Flere av elevene på Storevarden forteller at de kunne tenkt seg å opprettholde kontakten med brevvennen sin fremover. Harestad fortalte at postsystemet i Sierra Leone ikke fungerer, men lovde at dersom noen ville sende flere brev skulle hun få en kollega i Atea til å overlevere dem ved neste reise til Rotifunk.

Nøkkelord

Sierra Leone

Republikken Sierra Leone ligger ved Atlanterhavet, og er i motsetning til resten av Vest-Afrika et fjellrikt land.

Det bor i underkant av seks millioner innbyggere der og befolkningen består av en rekke etniske grupper.

To tredjedeler av dem bekjenner seg til islam, mens én fjerdedel hører til kristendommen. Mange praktiserer også ulike naturreligioner.

Kilde: Wikipedia

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!