Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Finner stadig nye spøkelsesteiner

Finner stadig nye spøkelsesteiner

Dykkerne i Havhesten undervannsklubb finner fortsatt mange hummerteiner på havets bunn. Denne uken fant de 24 teiner utenfor Risnes. FOTO: Bjørn S. Asbjørnsen og Raymond Hobberstad.

Dykkerne i Tananger finner stadig nye hummerteiner på havets bunn utenfor Sola. Denne uken hentet de opp 24 teiner utenfor Risnes.

Tekst:

Publisert:

– Havhesten har igjen vært på spøkelsestokt utenfor Risnes. Fangsten ble hele 24 teiner som ble hentet opp en tirsdags ettermiddag, skriver Bjørn Seglem Asbjørnsen fra Havhesten undervannsklubb i Tananger i en mail.

Han hentet opp teinene sammen med Jarl Egil Kro, Ståke Ueland Bratås og Raymond Hobbestad.

– Det var flere krabber i samtlige teiner. Den ene teinen inneholdt sågar en rognhummer.
 Det var også mye rester etter krabbe som var «oppmalt» av sine artsfrender. Så en god jobb denne dagen, sier Asbjørnsen.

Se bildet større

Ståle Ueland Bratås var en av dem som var med og hentet opp teiner denne dagen. FOTO: Bjørn S. Asbjørnsen og Raymond Hobberstad

Fisker til evig tid

Solabladet har tidligere skrevet om Havhesten undervannsklubb som henter opp teiner som er forsvunnet utenfor Tananger. Hvert år forsvinner mellom fem og ti prosent av alle teiner i Norge. Når disse teinene løsner fra dobben sin, synker de som oftest til bunn. Her blir de liggende å fiske i årevis og det fører til at mange fisker og skalldyr dør.

Fiskene og krabbene svømmer inn i teinen og kommer seg ikke ut. Der blir de liggende som agn for andre fisker, som igjen svømmer inn og ikke kommer seg ut. Slik går det i en ond sirkel, til omsider teinen går i oppløsning, eller den blir hentet opp. De største teinene kan også fiske på havbunnen i nesten evig tid.

Det er Norges Dykkeforbund som har satt i gang ryddeaksjonen under vann. De har fått penger til tiltaket og deler derfor ut 400 kroner til lokale dykkerklubber for hver teine de henter opp.

Ønsker tips

Da Solabladet snakket med dykkerne i januar hadde de hentet opp nesten 100 teiner og ryddingen pågår fortsatt. Det er ennå mange teiner som har sunket til bunns utenfor Tananger.

– Det er mange kilometer med kystlinje vi ennå ikke har vært på. Så det er nok mange teiner igjen der ute, sa Raymond Hobberstad til oss i januar.

Undervannsklubben ønsker tips til hvor de skal lete etter teinene. Hvis du har mistet en teine kan du be dem om å hente den opp for deg.

Det har ikke vært en så omfattende rydding av havbunnen utenfor Tananger tidligere, derfor har mange av teinene som dykkerklubben finner trolig ligget der i mange år.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!