Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fylkestingets vedtak:

Flytter bomringer i Sola

Flytter bomringer i Sola

Fylkespolitikerne vil flytte bomstasjonen på Snøde og i Sømmevågen og hører dermed på de lokale politikerne. FOTO: Trine Barka Højmark

Fylkespolitikerne hører på Sola og vil flytte bomringen både på Snøde og i Sømmevågen. Men du må betale 40 kroner i rushtiden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.02.2015 kl 11:11

Fylkespolitikerne ble i natt enige om bompakke som de mener de kan stå for og la den frem på en pressekonferanse i forbindelse med møte i Fylkestinget i dag. Forslaget ble fremmet på vegne av Høyre, Venstre, Krf, Sv og Ap, samt de uavhengige representantene.

– Jeg vil begynne med å takke de som sitter rundt dette bordet. Vi har hatt syv forhandlingsmøter med mange gode diskusjoner underveis og har prøvd å få til et forlik. Vi vet hva smertegrensen er og hva folk er opptatt av. Alle har tatt og gitt i denne prosessen og vi er trygge på at det vi nå legger frem er noe alle kan stå bak, sier fylkesordfører Janne Johnsen (H) under pressekonferansen.

Opp til staten

Fylkespolitikerne ønsket først og fremst at staten skulle bidra mer, både til kollektivtilbudet, Transport korridor Vest, bussfelt på E39 og sykkelstamvei.

– Hvis vi får mer penger, utover dette, går det til å redusere bomsatsene, sier Johnsen.

Fylkespolitikerne forventet også at staten tok regningen for elbilene som i dag har fritak fra bompenger. Dette fordi det er staten som har bestemt at elbilene skal ha fritak, og ikke dem.

– Vi ber også om at det sees på muligheten for fritak for bompenger for barnefamilier i forbindelse med henting og levering i barnehagen, sier Johnsen.

Dobbelt i rushtiden

Prisen for å kjøre gjennom bomstasjonene skal være 20 kroner uten om rushtiden, men blir det dobbelte i rushtiden. Mellom klokken 07.00-09.00 og 15.00-17.00 skal det koste 40 kroner å kjøre gjennom bomringene. Bilister med bombrikke vil få ti prosent i rabatt og det koster da 18 kroner utenom rushtiden og 36 kroner i rushtiden.

– Med denne tidsdifferensieringen unngår vi at de som kjører barn til og fra fritidsaktiviteter får en høyere pris, sier Johnsen.

Politikerne vil videreføre timesregelen og det er bare envegsinnkreving i bomringene. I tillegg blir det et tak på 75 passeringer i måneden.

Fylkespolitikerne ønsker også å flytte to av bomringene, akkurat slik som politikerne i Sola foreslo. De vil flytte bomstasjonen nord i Risavika, som til nå har vært plassert ved Hagakrossen, til sør for Hafrsfjord bru og bomstasjonene ved flyplassen vil flyttes slik at beboerne i Nordsjøvegen slipper bomringen.

Bomstasjon ved Solastranden plasseres mellom avkjørselen til Sola Strandhotel og rundkjøring ved avkjørselen til flyplassen. Bomstasjon i Flyplassveien flyttes til sør for Nordsjøvegen.

Viktig pakke

– Det er køer og dårlig fremkommelighet, både for biler og de som sykler. Dette blir paradigmeskiftet. Det viktigste blir å få frem kollektivtrafikken, sykkelen og de næringsdrivende. Bilen må stille seg i siste rekke, sier Ellen Solheim (Krf), som pekte på at dette måtte være en jubeldag.

– Dette er en så viktig pakke at det er umulig å si nei til det, derfor sier jeg ja, sier Terje Larsen (uavhengig).

– Det er til slutt Stortinget og regjeringen som kommer til å bestemme hvor mye bompenger det kommer til å bli, sier Tom Tvedt (Ap).

Fellesforslaget ble vedtatt med 36 stemmer. Frp og Sp fremmet hver sine alternative forslag som falt.

Nøkkelord

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!