Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Folk spydde, sjanglet og sov stående i Tanangerhallen

– Folk spydde, sjanglet og sov stående i Tanangerhallen

Rundt 600 gjester deltok på årets oktoberfest i Tanangerhallen. Blant dem var det flere som fikk i seg for mye alkohol, ifølge skjenkekontrollen.

Skjenkekontrollen fant flere avvik under oktoberfesten i Tanangerhallen. Skjenkebestyrer Kjell-Arne Slethei stiller spørsmålstegn til kontrollens troverdighet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.10.2016 kl 12:15

Lørdag 24. september ble det utført skjenkekontroll i Tanangerhallen da Tanangerblæsen arrangerte oktoberfest for åttende året på rad, med rundt 600 gjester.

Arrangøren hadde på forhånd fått skjenkebevilling for kvelden av Sola kommune. Under kontrollen ble det funnet flere brudd på retningslinjene. Da de to kontrollørene ankom i halv tolv-tiden om kvelden befant det seg flere personer som åpenbart var overstadig beruset i idrettshallen.

– Tegn på beruselse var sovende personer på bord, oppkast, sjanglende gange, brautende og sjenerende oppførsel, noen klarte ikke stå oppreist og hadde generelt dårlig kroppskontroll, står det i rapporten.

Kontrollørene skal blant annet ha observert en synlig beruset kvinne i kostyme som prøvde å styrte en halv ølmugge, men som sølte mesteparten over seg selv og gulvet. Senere ramlet hun over ende inne i gymsalen før hun stilte seg opp ved en mann og begynte å sove stående.

I rapporten står det at flere vakter befant seg rundt de beskrevne tilfellene, men at vaktene gikk rett forbi ved flere anledninger.

Pålegg om profesjonelle vakter

Som følge av regelbruddene har Sola kommune sendt rapporten til oppført skjenkebestyrer for kvelden, Kjell-Arne Slethei fra Tanagerblæsen, og bedt ham om å uttale seg i saken.

– Dersom det ikke kommer noen uttalelse innen fristen legger vi rapporten til grunn, sier Egil Larsen, spesialrådgiver i Sola kommune.

– Hva vil i så fall skje videre?

– Det viktigste for kommunen sin del er at det blir gjort tiltak som forhindrer at dette skjer igjen. Vi venter på å få vaktplanen deres, og hvis kommunen mener at vaktene ikke gjorde en god nok jobb, kan det bli gjort pålegg om at de må leie inn et profesjonelt vaktselskap neste gang. Dette vil føre til en ekstrautgift for arrangøren, svarer Larsen.

Bukken og havresekken

Skjenkebestyrer Slethei fra Tanangerblæsen forteller at de skal gi kommunen et svar angående rapporten i løpet av uken, og sier at han har en annen opplevelse av kvelden enn det skjenkekontrollen beskriver.

– Jeg vil ikke forskuttere svaret vi gir kommunen, men jeg opplevde at kvelden var vellykket og vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra folk som var der, sier han.

– Så folk var ikke fullere i år enn tidligere?– Nei, jeg mener oktoberfesten var slik den pleier å være. Det er en spesiell fest med musikk, kostymer, øl, pølser og de greiene der, men jeg opplevde det som et bra arrangement, sier Slethei.

Tanangerblæsen har vært teknisk arrangør av oktoberfesten i Tananger samtlige av de åtte årene den har eksistert, og vaktarbeidet har basert seg på dugnad. Slethei er klar over at kommunen kan gi pålegg om profesjonelt vakthold, men stiller spørsmål til hvor troverdig skjenkekontrollen er, ettersom firmaene som utfører kontrollen ofte er de samme firmaene som selger vaktholdstjenester.

– Det blir litt som å sette bukken til å vokte havresekken, sier Slethei.

Dersom Tanangerblæsen blir pålagt å leie inn profesjonelt vaktselskap neste år, kan det se mørkt ut for en ny oktoberfestival.

– For mye pålegg som koster økonomisk vil være med på å strupe det, sier han.

Ofte uenighet

Det er selskapet Securitas som tar seg av salg- og skjenkekontroll på vegne av Sola kommune, og som utførte skjenkekontrollen under oktoberfesten i Tananger.

Helmer Hass, avdelingssjef for Securitas i Stavanger, avviser på det sterkeste at selskapet har noen som helst interesse av å beskrive forhold som ikke har funnet sted i virkeligheten, for at arrangørene skal få pålegg om å bruke profesjonelt vakthold.

– Vi utfører ikke noe som helst vakthold i forbindelse med arrangementvakthold, sier Hass.

At datterselskapet PSS Securitas tilbyr slike vakttjenester mener han er irrelevant.

– Vi er to helt forskjellige selskap med forskjellig ledelse og styrer, sier han.

Ifølge Hass er det ikke uvanlig at skjenkebestyrer er uenig i regelbrudd som blir avdekket i skjenkekontroller.

– Det ligger i sakens natur at det ofte er to forskjellige oppfatninger. Kontrollørene våre gjør observasjoner på en objektiv måte og forholder seg til konkrete sjekkpunkter. Skjenkebestyrer får også mulighet for motsvar før det fattes vedtak, sier han.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!