Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kommunesammenslåing:

- Forstår at folk er skeptiske

- Forstår at folk er skeptiske

Ole Ueland (t.v.), Siv-Len Strandskog, Håkon Rege og Ine Marit Torsvik Bertelsen leverte i kveld en rekke argumenter for og imot en storkommune. FOTO: Helene Pahr-Iversen

Motstanderne av storkommune er i klart flertall, men tilhengerne tror de blir flere frem mot folkeavstemningen. – Jeg skjønner skepsisen hos folk, men skal vi bare være fornøyd med det vi har i dag, spør ordfører Ole Ueland.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.05.2016 kl 23:03

Kveldens folkemøte om storkommunen trakk både unge og eldre tilhørere til kulturhuset. I debattpanelet forsvarte ordfører Ole Ueland og Venstre-politiker Ine Marit Torsvik Bertelsen sine ja-standpunkt til Nord-Jæren kommune, mens tidligere ordfører Håkon Rege og Ap-politiker Siv-Len Strandskog utgjør nei-siden.

- Finner ingen ja-argumenter

Under ledelse av Aftenbladets møteledere Finn Våga og Siv Helen Kvalvåg fikk debattantene bryne seg både mot hverandre og mot spørsmål fra innbyggere.

– Hva er det beste og det verste med kommunesammeslåing, er det første spørsmålet de fire i panelet fikk.

– Det beste er at våre tre gode kommuner sammen kan bli enda bedre. Men jeg har også forståelse for dem som er bekymret for lokaldemokratiet, og at én storkommune kan bety mer byråkrati, sier Ole Ueland.

– Det beste argumentet for en storkommune må være at i enkelte plansaker kunne det vært hensiktsmessig. Men motargumentene er blant annet at vi har en veldig god kommune og at det er et godt og sunt konkurranseforhold mellom våre tre kommuner, sier Siv-Len Strandskog.

– Min motstand mot storkommunen dreier seg om at det vil svekke nærheten til lokaldemokratiet og tjenestetilbudene. Madla ble en bydel i Stavanger i 1964 og se hvor lite de fikk ut av det. De beste argumentene for en storkommune klarer jeg ikke å finne, kanskje det ville vært greit med én IT-avdeling, sier Håkon Rege.

– For meg er det beste med en storkommune at planprosessene blir mer effektive og at vi blir et kraftsenter. Tenk hvor store og sterke vi vil bli. Jeg har ingen argumenter mot storkommunen, sier Ine Marit Torsvik Bertelsen.

- Hvorfor ikke bli enda bedre?

Torsvik Bertelsen fremhever flere ganger at en storkommune vil stå langt sterkere enn hva de tre kommunene på egen hånd gjør i dag.

- Ta Forus, for eksempel. Det er landets viktigste næringsområde, men hvorfor skal vi nøye oss med det når vi kan strekke oss enda lenger, spør hun.

Nærhet til tjenestene

Også Ole Ueland fremhever at en storkommune vil kunne gi Sola og våre to nabokommuner fordeler ved å bli større og sterkere, ikke minst når det gjelder utvikling og i å kunne tilby bedre tjenester til innbyggerne.

- Vi har mindre grupper i dag som vi ikke har et godt nok tilbud til fordi vi ikke er store nok, slik som unge demente. Ved å slå oss sammen vil våre innbyggere som trenger helt spesielle tilbud kunne få det bedre, mener han.

Motstanderne av storkommunen har derimot fryktet at en kommunesammenslåing vil kunne bety at foreldre i Sola kan risikere å få barnehageplass langt unna.

– Kan du love at barn i Sola ikke må gå i barnehage på Hundvåg, spør møteleder Finn Våga ordføreren.

- I prinsippdokumentet som vi alle skal stemme over står det at det er nærhet til tjenestene som skal ligge til grunn. Men det er ikke sikkert at alle ønsker barnehageplass der de bor. Noen ønsker kanskje barnehageplass der de jobber, og i en storkommune vil det være større mulighet til det, svarer han.

Bare småhett

Selv om de fire debattantene er engasjert og til tider svært uenige, overgår ikke temperaturen i diskusjonen den varme maikvelden utenfor. Litt friskt blir det likevel når Ine Marit Torsvik Bertelsen litt spøkefullt beskylder Håkon Rege for å ha bygget ned matjorden i Sola.

– I 1988 var vi 14.000 innbyggere. I dag er vi 27.000. Vi har vært nødt til å skaffe tak over hodene på folk, sier en lettere irritert eks-ordfører om påstanden fra Venstre-politikeren.

Matjord

Vern av matjord opptar også representantene fra næringslivet som deltok på sidelinjen under kveldens folkemøte. Jordbærbonde Geir Joa er mest mot storkommunen, men han legger ikke skjul på at han ser at næringslivet og jordvern vil ha fordeler av en storkommunen.

- Hadde vi vært en storkommune for flere år siden ville vi ikke vært verstingen på å bygge ned matjord. Vi ville sett til Sandnes øst og bygget der, og så ville vi hatt mye mer matjord i Sola, sier han spøkefullt.

- Enklest med én kommune

Solabu og varehussjef hos Ikea, Hans Inge Skadberg, er enig i at næringslivet nok ønsker en storkommune for enkelhetens skyld.

- Det betyr likevel ikke at det ikke går greit å forholde seg til to eller tre kommuner når en driver næring på Forus, legger han til.

Han mener derimot at avstandene mellom de tre kommunene er så små og grensene så ubetydelige at vi kan tillate oss å se raust på hverandre.

- Går det godt med Sandnes, går det godt med Sola. Sola kommer ut på topp år etter år som den beste næringskommunen i landet, og de tre kommunene ligger alle blant de fem beste. Det er dermed ikke pest eller kolera man skal velge mellom, men tvert om å slå sammen tre av de beste kommunene i landet, sier han.

Blå motstandere

Kveldens kommentator er tidligere Aftenbladet-redaktør Tom Hetland som mener kveldens debatt bærer preg av hvor stolte deltakerne i panelet er over Sola.

- Denne stoltheten går på tvers av partiene. Sola er den blåeste kommunen i Rogaland, men her betyr det ingenting. I Sola Høyre er tre av fire motstandere av storkommunen, mens i Sola Frp er fire av fem mot en sammenslåing, sier han.

Stolthet viktigere enn størrelse

Hvordan tjenestetilbudet, lokaldemokratiet, busstilbudet, barnehagedekningen eller sentrumsutviklingen blir med en storkommune blir ikke det viktigste under kveldens debatt. Den handler først og fremst om å si ja eller nei til en endring.

– Jeg tror folk synes de har det godt, og at de er redde for at en storkommune vil endre på noe, sier Malin Elisabeth Bjerknes Sviland, som er leder i Stor-Stavanger Unge Venstre og selv for storkommunen.

– Det finnes to typer mennesker. De som er for endring, og alle de andre, slår Ine Marit Torsvik Bertelsen fast.

Verken Håkon Rege eller Siv-Len Strandskog tror storkommunen vil klare noe Sola ikke selv klarer.

- Se hva vi har fått til, både med de gode tjenestetilbudene vi har, med Risavika og Forus. Dette har vi bygget opp selv, påpeker Rege.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!