Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forventer flere lærlingplasser i år

Forventer flere lærlingplasser i år

Heli-One er i dag den største lærlingplassen på Sola. FOTO: Arkiv

I år vil det være rundt 20 flere læreplasser innen flyfag enn i fjor.

Tekst:

Publisert:

Onsdag morgen samlet Sola kommune, i samarbeid med Greater Stavanger, helikopterbransjen på Sola. Formålet med møtet var å få synliggjort alle aktørene og diskutere hvordan de kan styrke helikopterklyngen på Sola.

Blant dem som hadde sikret seg taletid på møtet, var Janne Handeland, rektor ved Sola videregående skole. Hun kom med en klar påminnelse om hvor viktig lærlingplassene bransjen tilbyr, er for elevene deres. Er det få lærlingplasser forsvinner elevene gjerne til oljebransjen i stedet.

Bedre i 2014

I fjor var det 58 læreplasser innen flyfag på landsbasis. Prognosene for dette året er derimot høyere, i år er det ventet at bedriftene vil ta inn minst 79 lærlinger.

– I fjor ble et magert år, men prognosene for dette året, sammen med signalene som kom på møtet i dag, tyder på at det blir det bedre i år, sier Kjell Eivind Forsmo, avdelingsleder ved flyfaglinja ved Sola videregående skole.

Totalt er det rundt 110 flyfag-elever på landsbasis. Dermed er det hvert år en del som ikke får læreplass innen fagfeltet.

– En del av dem forsvinner til oljebransjen, noe som selvsagt ikke er ønskelig, sier Forsmo.

Viktig for rekrutteringen

På Sola er det i dag fire aktører som tar inn lærlinger: Heli-One, CHC Helikopter Service, Bristow Norway og Norwegian. Ved Sola vgs håper de at også Aero Gulf, som har gitt nytt liv i motorverkstedet etter at Pratt & Whitney la ned, etter hvert vil ta imot lærlinger.

Den største lærlingbedriften lokalt, er Heli-One. De tar hvert år imot 15–20 lærlinger.

For dem er lærlingordningen en viktig ressurs for å rekruttere nye medarbeidere.

– Tidligere kom de fleste flymekanikerne våre fra forsvaret. Nå er det i hovedsak lærlingordningen som sikrer oss nye folk, sier kvalitetssjef Karl Gjelvik i Heli-One, til Solabladet.

Forutsigbare rammer

Han mener det er viktig at bransjen samarbeider for å gi flylinjene forutsigbare rammer og at skolene vet hvor mange lærlinger bransjen totalt sett vil kunne ta imot.

– Det vil selvsagt være konjunktursvingninger i bransjen, men selv om noen opplever en nedtur, betyr det ikke at alle gjør det. Som regel balanserer det seg ut og ved å samarbeide innad i bransjen kan vi gi dem gode forutsetninger for å vite hvilke behov det er i industrien, sier Gjelvik.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!