Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Giverglede over hele Sola

Giverglede over hele Sola

Jane Høyer tar imot poser som står klar hos Tina Ottem Andersen på Skadberg. – En selvfølge at vi skal hjelpe, sier trebarnsmoren.

Bildet av den døde treåringen Aylan har knust mange mamma- og pappahjerter. Flere solabuer har nå saumfart loft og kjellere etter ting de kan donere til syriske flyktninger. Forsker Joakim Hertzberg Ulstein råder imidlertid heller folk til å gi penger.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.09.2015 kl 11:00

Jane Høyer er på rundtur i Sola. Sykepleieren fra Stavanger er en av mange som har engasjert seg i "Dråpen i havet"-innsamlingsaksjonen, som det ble opprettet lokallag av for Stavanger og omegn tidligere denne uken.

– Jeg og en venninne satt og snakket om at vi burde starte noe selv, da vi fikk høre om denne organisasjonen. Da var det ikke vits i å finne opp den dype tallerken to ganger. Det er utrolig flinke damer som har fått til dette, sier Høyer.

Mange vil hjelpe

Og hun er langt ifra den eneste i distriktet som har stilt seg til disposisjon. Interessen og giverlysten har vært enorm, og kontaktpersonene har blitt sittende oppe til langt på natt for å svare på hundrevis av henvendelser fra folk som vil bidra. Enkelte har også meldt seg frivillig til å fylle opp kofferten, betale for ekstra kolli og dra ned til Hellas på egen hånd, og SAS melder fredag kveld at de gir gratis bagasje til reisende til middelhavsland som har med medisinser/utstyr for å hjelpe.

I skrivende stund har imidlertid organisasjonen fått inn så mye ting at lagrene er fulle, og foreløpig har de måttet si nei til flere bidrag i påvente av mer lagringsplass og at logistikken videre kommer på plass.

Bare i Tananger fikk kontaktpersonen der inn en full bil med klær på én dag og fikk over 100 henvendelser fra folk som ville gi.

Se bildet større

Trine Fløtre-Gansmoe har satt en eske med ting klar til avhenting på trappa.

Mellom kveldsvakt, nattevakt og studier har Høyer tatt med seg sin åtte måneder gamle sønn på kjøretur i Sola for å fylle opp bilen. Første stopp er hos Tina Ottem Andersen på Skadberg. Hun har poser med vinterklær, tepper og bleier klar i gangen. Det er fra både henne og en venninne som har vært innom tidligere. Som trebarnsmor blir hun tydelig preget av bildene av de syriske flyktningene.

– Det stikker dypt når man ser hvordan folk lider. For meg har det ikke vært ett enkelt bilde som har vært utslagsgivende, det er hele pakken. Det er klart at man vil hjelpe folk som lider, sier trebarnsmoren.

Turen går videre oppover Skadberg. Her har Trine Fløtre-Gansmoe satt klar en eske på trappa som Høyer setter inn i bagasjerommet. Det begynner allerede å bli fullt.

Fikk ikke sove

På parkeringsplassen til CHC Helikopter Service står Gunnar Jansson og vifter med en refleksvest for å gjøre seg til kjenne. Kona Silje Jansson har sendt med ham poser med klær, tepper, en bæresele og to kartonger bleier på jobb.

– Kona fikk ikke sove i natt. Det traff henne rett i hjertet. Med fire unger selv så går det innpå en, sier Jansson, og referer til de sterke bildene av tre år gamle Aylan.

Se bildet større

Gunnar Jansson har fått med en stabel med ting på jobb som kona Silje har pakket. – Hun fikk ikke sove i natt, så hun kunne like godt stå opp og gjøre noe, sier han.

Midt på natta stod Silje opp og pakket ting til innsamlingen.

- Vi har prøvd å finne ut hva som trengs mest og gitt deretter. Det er fantastisk at noen engasjerer seg og bryr seg på denne måten som dere gjør, sier han til Høyer.

Selv om Skodaen hennes begynner å bli full og babyen en smule utålmodig, gir hun seg ikke ennå.

– Jeg blir så rørt av å se hvor mange fantastiske mennesker det finnes. Og det skulle egentlig bare mangle at vi som har trukket det beste loddet ikke bidro. Hva er det som får oss til å tro at vi fortjener mer enn andre? sier hun.

– Gir det jeg kan

Syria-konflikten har engasjert henne en stund allerede, men det som virkelig fikk henne til å engasjere seg var en kommentar til en artikkel om "Dråpen i havet"-innsamlingen.

– Det var en som skrev noe om at dette bare er folk som hater kristne og som vi ikke vil ha her i landet. Da kjente jeg at det nesten kokte over for meg. Den slags holdninger har ingenting med kristendom å gjøre, sier hun.

Siste stopp i Sola i denne omgang er hos Chamilla Søiland Meland på Grannes. Hun fikk vite om innsamlingen via Facebook, og har pakket barneklær, voksenklær og sko i poser.

– Jeg bidrar med det jeg kan. Jeg jobber ikke akkurat nå, så det er ikke så lett for meg å gi penger, men jeg vil gjerne hjelpe, for jeg synes alle fortjener det samme som oss, sier hun.

Se bildet større

Chamilla Søiland Meland på Grannes har to små barn og tredjemann på vei. – Bildet av den lille gutten traff meg midt i hjertet. Jeg vil gjerne bidra med det jeg kan, sier hun.

"Dråpen i havet" er imidlertid ikke den eneste aksjonen for syriske flyktninger som har dukket opp lokalt den siste uken. Røyneberg-mannen Christer Bjerga Frøiland og kompisene samlet ifølge RA inn 130.000 kroner på en dag med sin Røde Kors aksjon via Facebook.

Vi har også fått høre om kakesalg i Tananger til inntekt for samme sak, og at en kakebod under støttemarkeringen i Stavanger søndag også er under planlegging av en tanangerbu.

– Gi heller til de etablerte aktørene

Joakim Hertzberg Ulstein forsker på humanitære organisasjoner ved Universitetet i Oslo. Han har også jobbet for Flyktninghjelpen i flere år, særlig med profesjonalisering av humanitære organisasjoner. Han understreker at selv om vi kaller dette en europeisk krise, har brorparten av flyktningen kommet til land som Libanon, Tyrkia og Egypt, og det største humanitære ansvaret nå ligger hos FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Gjør mer skade enn nytte

På spørsmål om det er en god idé at nordmenn som vil hjelpe syriske flyktninger pakker fire kolli med barneklær og bleier og drar nedover Europa, er svaret et klart nei.

– Min erfaring er at folk som reiser ned på måfå gjør mer skade enn godt. Veldig ofte tar de opp ressurser som ellers ville ha kommet til nytte for de som trenger det, sier Hertzberg Ulstein.

Han understreker at han synes det er kjempebra og viktig at folk engasjerer seg, men mener at det å samle inn klær, sko, babymat og andre ting i Norge, for så å transportere det ned til Sør-Europa, ikke er den metoden som er mest effektiv og bidrar mest for flest.

– Gi penger

– Det som virker best og som folk bør gi er helt klart penger. Mange av disse varene som trengs er langt dyrere i Norge enn i landene hvor de behøves. Det er langt bedre å starte med å finne ut hva folk trenger, for så å kjøpe det inn. Da legger man også igjen penger i den lokale økonomien, i stedet for at man skal rote rundt og lete etter noen som trenger det man har. Det er en teknisk ganske krevende operasjon, sier Hertzberg Ulstein.

Forskeren sier at i nødhjelpssituasjoner er som regel alltid penger bedre enn ting, nettopp fordi folk donerer ut ifra hva de vil kvitte seg med og ikke ut ifra hva mottageren trenger.

Og ved utdeling av ting er det viktig å vite hva man gjør.

– Hvis en gruppe velmenende norske borgere deler ut dyre ting til en tilfeldig gruppe asylsøkere i Hellas kan det få utilsiktede konsekvenser. Det kan oppleves om urettferdig for de som ikke fikk noe og dermed skape unødvendig splid. Om man ønsker å gi ting er det derfor viktig at man gir til noen som kan hjelpearbeid og at man gir de tingene de spør etter, sier Hertzberg Ulstein.

Lite går til administrasjon

– Hvilke organisasjoner bør man donere penger til?

– Alle de norske organisasjonene er som regel flinke, og man kan trygt gi penger til dem, så det er vanskelig for meg å plukke ut én spesifikk organisasjon. Flyktninghjelpen har det beste nettverket, mens Røde Kors kan mobilisere mange på stedet. Caritas og Redd Barna er også relevante organisasjoner å gi til i denne sammenheng.

Se bildet større

Joakim Hertzberg Ulstein forsker på humanitære organisasjoner. Han råder folk som vil hjelpe til å gi penger fremfor ting. FOTO: Christopher Olssøn

– Mange er redd for at pengene deres forsvinner i administrasjon, har de rett?

– Hos de fleste organisasjoner går rundt 4 prosent av pengene de får inn med til administrasjon. Det som koster er markedskampanjer og ververe på gata som skal ha sin del av kaka. Donerer man direkte ligger det rundt fire prosent, altså et lite beløp sammenlignet med hva det ville koste å sende noen pappesker avgårde nedover Europa, sier Hertzberg Ulstein.

UNHCR har ansvar for å drifte mange av flyktningleirene i samarbeid med myndighetene i landene, og det er fullt mulig å donere penger direkte hit via ulike nødhjelpsnumre. En grunn til heller å gi til ikke-statlige nødhjelpsorganisasjoner som Røde Kors eller Flyktninghjelpen er at UNHCR er noe dyrere i drift enn de andre.

– Solidaritet er like viktig

Forskeren sier at denne krisen først og fremst er en politisk krise, og at ansvaret nå hviler på de europeiske stater.

– Nærheten åpner for mer moralsk refleksjon hos folk. Det er vondt å se at vi har feilet, og det er kjempeviktig at vi får gjort noe med dette, sier Hertzberg Ulstein.

Han mener at det å vise solidaritet er nesten vel så viktig som donasjoner.

– Initiativet "Refugees Welcome to Norway" er et godt tiltak for å vise solidaritet og hvilke vei man ønsker politisk, sier Hertzberg Ulstein.

Innsamling til Syria

"Dråpen i havet"

Innsamlingsaksjon startet av Trude Jacobsen som befinner seg på Lesvos og tar imot flyktninger daglig. Formålet er å skaffe klær og utstyr til flyktninger som kommer i land i Hellas og som har en lang gåtur foran seg.

Det er opprettet en rekke lokallag basert på den nasjonale gruppen. Dråpen i havet avdeling Stavanger og omegn har i skrivende stund rundt 4000 medlemmer.

Flyktninghjelpens råd til de som vil engasjere seg i Syria-konflikten:

  • Støtt redningsarbeid i Middelhavet og hjelpearbeid i landene som tar i mot båtflyktninger, for eksempel gjennom Flyktninghjelpen, Redd Barna, Røde Kors, Leger Uten Grenser, UNHCR og CARITAS. Flyktninghjelpen bidrar til hjelpearbeidet med eksperter fra vår beredskapsstyrke NORCAP i Hellas, Italia og Makedonia.
  • Bruk sosiale medier, spre informasjon, skriv støtteerklæringer, for eksempel til Flyktninghjelpens og mange andres krav om at Norge skal fortsette å bidra til redningsarbeidet i Middelhavet og det humanitære arbeidet i land som Hellas, Italia og Makedonia.
  • Engasjer deg for flyktninger der du bor og be kommunen din om å ta i mot flere. Stem på lokalpolitikere som vil bidra til å gi flyktninger en ny start gjennom bosetting og integrering.

Kilde: Flyktninghjelpen

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!