Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gutter og jenter dusjer sammen på Dysjaland skule

Gutter og jenter dusjer sammen på Dysjaland skule

I for- og etterkant av svømmetimen deler guttene og jentene i 1. klasse på Dysjaland skule samme garderobe. FOTO: Trine Barka Højmark/arkiv

Foreldre reagerer på at gutter og jenter i 1. klasse dusjer sammen før svømmetimen. – Det er mest praktisk å gjøre det sånn, sier rektor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.04.2016 kl 14:55

– Jeg synes det er ubehaglige. For meg er det ikke naturlig at førsteklassinger skal dusje sammen med det motsatte kjønn. Jeg synes de er for store til det, sier Alice Frantzen.

Hun har en datter som går i 1. klasse på Dysjaland skule. På et foreldremøte for noen måneder siden fikk hun vite at guttene og jentene på 1. trinn skifter og dusjer i samme garderobe når de har svømming på skolen.

– Datteren min har hatt svømming siden i høst, men jeg ante ingenting om dette. Jeg synes foreldre burde blitt informert fra starten av. Personlig synes jeg ikke det er greit at de dusjer med det motsatte kjønn, sier Frantzen og understreker at meningen hennes ikke har noe med religion å gjøre.

Hun forteller at ingen av de andre foreldrene på møtet reagerte.

– Jeg vet ikke om det var fordi ingen turte å si noe, eller om de synes det er greit. Jeg er innflytter og kjenner ikke de andre foreldrene, derfor ville jeg ikke si noe selv der og da, sier hun.

Frykter mobbing

Moren sier at hun motstander av at 1. klassingene deler garderobe med det motsatte kjønn fordi hun tror det kan føre til mobbing.

– Barna skal gå på skole sammen i mange år og trenger ikke se hverandre nakne. En vet aldri hva de kan bruke mot hverandre senere. Og hva om noen har med seg en mobil eller andre spillkonsoller de kan ta bilde med, sier hun.

Hun tror også at garderobedeling sender blandede signaler til barna, og at det kan føre til at de raskere kler av seg og er nakne sammen i tidlig ungdomsalder.

– Skal det være naturlig for dem å være nakne foran hverandre nå, men ikke om noen år? Hvorfor skal vi gjøre nakenhet normalt? Det er dét som er hovedpoenget mitt, sier Frantzen.

Hun kjenner også til foreldre som skal ha barna sine på Dysjaland neste år, men som er urolige for garderobedelingen i 1. klasse.

– De reagerte da de fikk høre om det og lurte på om dette i det hele tatt er lov, sier hun.

– Naturlig

Rektor på Dysjaland skule, Atle Tanum, bekrefter at elevene i 1. klasse deler garderobe når de har svømming og at praksisen på skolen har vært slik lenge.

– Det er av praktiske årsaker vi gjør det slik. Det er bare små grupper på rundt åtte elever som har svømming samtidig når elevene går i 1. klasse. Det er ikke nødvendig at åtte elever skal fordeles på to store garderober, sier Tanum, og legger til at det pleier å være både mannlig og kvinnelig lærer tilstede i garderoben.

Se bildet større

Rektor Atle Tanum mener det er uproblematisk at elever i seksårsalderen deler garderobe, men er åpen for endringer dersom foreldrene ønsker det. FOTO: Trine Barka Højmark/arkiv

Han forteller også at i år blir svømmehallen brukt av en barnehagegruppe på samme tid som 1. trinn, og at den andre garderoben blir benyttet av barnehagen i samme tidsrom.

I motsetning til Frantzen mener Tanum det er uproblematisk at gutter og jenter i 6-årsalderen skifter og dusjer i samme rom.

– Vi må ikke sykeliggjøre dette. Kropp er naturlig og jeg tror ikke ungene tenker over det engang. Vi har aldri hørt at elever eller foreldre har reagert på dette før, sier Tanum.

Han tror tvert imot at garderobedeling kan forebygge skrekken mange unge får for å dusje foran medelever når de blir eldre.

– Det er et problem at mange ungdommer ikke vil vise kroppen sin og dusje foran andre elever, selv om de er i egne gutte- og jentegarderober. Vi må ikke gjøre dette til et problem enda tidligere, sier han.

Ønsker dialog

Selv om rektor personlig mener det er uproblematisk at 1. klassingene deler garderobe med det motsatte kjønn, har han forståelse for at ikke alle er av samme oppfatning som han.

– For alle del. Hvis noen synes at det problematisk er det viktig at de kommer til oss for å gi beskjed. Vi er kjempeopptatt av å ha god kontakt med foreldrene. Hvis de ikke synes det er greit kan vi gjerne gjøre endringer, sier han.

Ingen klare regler

Solabladet har tatt kontakt med Barneombudet og Fylkesmannen for å finne ut om praksisen med garderobedelingen på Dysjaland strider mot regelverket.

– Opplæringsloven uttaler seg ikke om lovligheten av at gutter og jenter bruker samme garderobe samtidig. Dermed kan ikke dette anses ulovlig, opplyser Una Bjørnseth Haugen, rådgiver hos Fylkesmannen i Rogaland.

Hun viser likevel til bestemmelser i opplæringslovens kapittel 9A, som går på skolens fysiske og psykososiale miljø.

– Disse tilsier at skolen må sørge for å ha dusjfasiliteter for begge kjønn separat.

Og selv om dusjing ikke er direkte omtalt i loven sendte Utdanningsdirektoratet ut et brev i desember 2014, hvor det ble presisert at skolene ikke kan pålegge elever å dusje, og at skolen skal ta hensyn til elever som synes dusjing og garderobesituasjonen er vanskelig.

For Barneombudet var garderobedeling mellom seksåringer i skolen en ny problemstilling.

– Vi har aldri hørt om dette før. De fleste steder starter en ikke med svømming så tidlig, og det er ikke vanlig at en dusjer i forbindelse med kroppsøving før rundt fjerde klasse. Vi tenker at det må være opp til barna å avgjøre om de synes det er greit, sier pressekontakt i Barneombudet, Kari Stenquist.

Gallup

Er det greit at gutter og jenter dusjer sammen i 1. klasse?

Ja
Nei
Vet ikke

Vis resultat

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!