Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Har storkontroll som studentpraksis

Har storkontroll som studentpraksis

Politistudent Ingvild Stokkeland synes trafikkontroller er en grei måte å møte folk som politi for første gang. Her smiler hun bredt etter å ha gjennomført en vellykket promillekontroll i Sømmevågen. FOTO: Trine Barka Højmark

Politistudent Ingvild Stokkeland trente på å snakke med folk som politikvinne under en storkontroll i Sømmevågen i dag. 12 studenter sjekket bilister for førerkort og promille.

Tekst:

Publisert:

– Hei, har du med deg førerkort, spør Ingvild Stokkeland damen bak rattet.

Hun og elleve andre politistudenter har i dag øvet på å ha trafikkontroll i Sømmevågen. Hele uken har praksisstudentene lært om trafikk og hva politiets oppgaver i trafikken er. De har gjennomført små og store kontroller hele uken for å øve seg på å snakke med folk som politibetjenter. Uken avsluttet de med en storkontroll i Sømmevågen hvor de sjekket om folk hadde med seg førerkort og vognkort og at ingen hadde promille når de kjørte.

– Det har godt veldig bra i dag, ingen har hatt promille og vi har bare noen få som manglet førerkort. Så det er bra, sier Stokkeland fornøyd.

Hun har akkurat gjennomført en promillekontroll hvor føreren blåste 0,0.

Lærer å bli politi

– Vi har opplæring for politistudenter og har en gjeng på 12 studenter her i dag, forteller Jane Kristine bakken, praksisansvarlig i Rogaland politidistrikt.

Hun forteller at målet med trafikkontrollene er at politistudentene skal lære seg å snakke med folk når de har på seg uniform og hvordan de skal oppføre seg som betjenter. Studentene har hatt et år teori på skolen og er nå plassert rundt om i politidistriktene for å lære mer om å være ute i felten. Her skal de være i ett år.

– Gjennom kontrollene lærer de også at det er viktig å gi klare tegn til bilistene slik at det ikke blir noen misforståelser, sier Bakken.

– Et rollebytte

Politistudentene fikk stort sett prøve seg alene når de vinket inn bilister for å sjekke om de hadde førerkort. Men trafikkontrollørene var like i nærheten om de trengte hjelp. Det var også noen studenter som satt på post og fulgte med på om bilistene brukte bilbelte og om førerne snakket i telefonen mens de kjørte bil.

– Det er greit å komme seg ut å møte mennesker. Vi har vært her i Rogaland i to måneder nå og har hatt mye kursing. Dette er en fin måte å lære oss hvordan vi skal snakke med folk. Det er jo et rollebytte her. Vi går fra å være den vanlige mannen i gata, til å bli den som bestemmer over den vanlige mannen i gata. Og så får vi jo en innføring i å gjøre litt mer kjipe ting, som å skrive ut bøter og forelegg. Det er ikke alle som er like blide da, sier studenten Stokkeland.

300 kontrollert

Under dagens kontroll i Sømmevågen stoppet politistudentene 300 biler. De aller fleste hadde alt i orden, men det ble noen forelegg. 23 bilister fikk bot for ikke å ha med førerkort, ti personer fikk et forenklet forelegg for å ha snakket i mobiltelefonen og 15 bilister fikk en muntlig advarsel for tekniske mangler, som stort sett gjaldt lys.

– I tillegg gjorde vi fire avskiltinger på biler som lå inne med begjæring om avskilting hos oss. Det kan gjelde manglende omregistrering eller forsikring sier Bakken.

Se bildet større

300 biler ble kontrollert da 12 politistudenter fikk prøve seg på trafikkontroll. FOTO: Trine Barka Højmark

Se bildet større

– Vi har vært her i Rogaland i to måneder nå og har hatt mye kursing. Dette er en fin måte å lære oss hvordan vi skal snakke med folk, sier politistudent Ingvild Stokkeland. FOTO: Trine Barka Højmark

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!