Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Konkurrer om å samle inn mest i Movember

Helen savner farens bart

Helen savner farens bart

I fjor donerte Jostein Økland bort snurrebarten han hadde hat i 40 år til movember-saken. Datteren Helen Økland (innfelt) savner barten så mye at hun har utfordret faren til et veddemål - i håp om at han vil gro ut barten igjen. FOTO: Trine Barka Højmark/Anne Buckle/Privat

Hvis Helen Økland klarer å samle inn mer penger enn faren Jostein Økland i årets movember-aksjon, da skal faren gro ut snurrebarten han hadde for ett år siden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.02.2015 kl 11:17

– Jeg savner den barten, han er en helt annen mann uten og jeg har ikke helt klart å venne meg til det, sier Helen Økland på telefon fra Oslo.

Hun er datteren til Jostein Økland som samlet inn aller mest penger som enkeltperson under movember-aksjonen i fjor. Han hadde da i 40 år hatt en stor snurrebart, men alt håret forsvant 30. november. Igjen satt Økland med en naken overleppe.

Datteren var selv på jobb den dagen faren tok barten, og fulgte det hele fra nettavisene. Hun innrømmer at det falt en liten tåre fra øyekroken da Jostein ble glattbarbert.

SE VIDEO: Her fyker barten

Savner barten

Nå vil Helen prøve å få barten til faren tilbake og utfordret ham til en aldri så liten konkurranse i årets Movember-aksjon. Hvis hun klarer å samle inn mer penger enn faren i Movember-aksjonen, så skal faren gro frem snurrebarten igjen. Vinner faren, får han beholde den nakne overleppen.

– Jeg var litt usikker på om han kom til å ta utfordringen, men det gjorde ham. Og jeg har ledet helt frem til i dag, sier Helen, som nå må gjøre noe drastisk for å få inn mer penger.

Hun vet at det ikke er alle som savner barten til faren, for eksempel moren, men hun håper flere ønsker å støtte saken i seg selv.

– Det er en viktig sak og den trenger oppmerksomhet. Vi damer har brystkreft-saken, som det er stor åpenhet om, mens menn har prostatakreft-saken som få vil snakke om. Det er skremmende at tre personer dør hver dag av prostatakreft i Norge. Med denne aksjonen vet vi at pengene går til noe bra, sier Helen.

Mest i landet

Faren Jostein Økland samlet inn hele 100.000 kroner i fjor da han donerte bort barten sin, noe som var mest i hele landet. Nå følte han seg nesten forpliktet til å delta i år også.

– Jeg tok utfordringen fra Helen med en gang. Hun trodde det ville bli vanskelig å slå meg siden jeg gjorde det så godt i fjor, men jeg tror hun fint klarer det om hun mobiliserer litt, sier Økland.

Om han taper veddemålet og må gro barten ut igjen, er han usikker på om han vil beholde den.

– Vi får nesten se hvordan den ser ut. Jeg har ikke laget noen avtale med datteren min om hvor lenge barten skal være der, sier Jostein lurt.

Han peker på at det kanskje hadde sett finere ut om han hadde hatt noen farge på hårene.

– Jeg har fått tips om å bruke konens maskara på barten, men det ser kanskje rart ut når barten er svart og resten er grått og hvitt, sier han med et smil.

Se bildet større

Helen Økland likte faren mye bedre med bart, og vil gjøre det hun kan for å samle inn mest penger i Movember-aksjonen. FOTO: Privat

Spent på resultatet

Helen er usikker på om faren savner barten selv, men tror at han må ha vært litt glad i den, siden han tok utfordringen.

– Nå er jeg spent på om han faktisk klarer å få samme barten tilbake - hvis jeg vinner. Foreløpig har han bare klart å gro en fjortissbart nå i november, sier datteren.

Faren selv har hatt et rart år uten sin faste snurrebart:

– Jeg kan vel ikke akkurat si jeg har savnet den, men det har vært veldig uvant. Jeg reagerer hver gang jeg ser meg i speilet eller på bilder fordi jeg synes jeg ser rar ut, sier Jostein, som også forteller at han fortsatt tar seg til leppa for å snurre på barten, som han da ikke finner.

– De faktene henger igjen, men det går seg vel til. Det har uansett vært et rart år, og jeg har fått mye løye ut av dette også. Blant annet opplever jeg daglig at folk jeg kjenner går rett forbi meg. De kjenner meg ikke igjen uten barten, sier han.

Også for jenter

Movember er en sammensetning av ordene moustache som betyr bart, og november. Det er en aksjon for forebygging av prostatakreft, der menn oppfordres til å la barten gro i november for å skape oppmerksomhet rundt menns helse.

I tillegg til dette brukes også barten som et verktøy for å samle inn penger til Kreftforeningen, og barten kan også brukes som en innledning til samtaler om menns helse, slik at flere blir mer bevisste.

Helen synes hennes prosjekt er en fin måte for en jente å engasjere seg i Movember-aksjonen.

– Vi har jo ikke så mye å bidra med - det er jo veldig synlig når en mann er med på dette. Men vi må hjelpe til med det vi kan, sier Helen, som er med på aksjonen for første gang.

Per nå har Helen Økland samlet inn 3.100 kroner, mens faren Jostein har samlet inn 3.700 kroner. Så det er foreløpig et jevnt løp.

Nøkkelord

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!