Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Helsegevinsten

Inaktivitet blant befolkningen har store negative konsekvenser, både for den enkelte og for samfunnet som helhet.

Tekst:

Publisert:

LEDER: I Solabladet i dag kan du i dag lese om solajenten Hanna Melhus som er leder av Den norske turistforenings ungdomsgruppe, DNT ung. Den engasjerte 21-åringen har satt seg som mål å få flere nordmenn opp av stolen og ut i naturen.

Etter å ha ledet foreningen i snart om lag et år roper hun nå et varsku når det gjelder nordmenns inaktivitet. Undersøkelser viser at 80 prosent av alle voksne nordmenn beveger seg for lite, noe som overrasker og bekymrer henne.

Det er ikke bare Melhus som bør være overrasket og bekymret. Inaktivitet blant befolkningen har store negative konsekvenser, både for den enkelte og for samfunnet som helhet. Tall fra Helsedirektoratet viser at dersom to millioner nordmenn går ett kvarter mer hver dag, så vil dette spare samfunnet for 50 milliarder kroner i utgifter relatert til helseproblemer hvert år.

Dette er tall som blant annet bør få flere arbeidsgivere til å tilrettelegge for trening, både i og utenfor arbeidstiden. Erfaring viser at prisen arbeidsgiver betaler for dette, er lav sammenlignet med gevinsten i form av lavere sykefravær.

Men selv om økt fysisk aktivitet blant nordmenn vil gi enorme økonomiske gevinster for samfunnet, er det den personlige gevinsten i form av bedre fysisk og psykisk helse som bør motivere hver og en til å hoppe opp av stolen og forsere dørstokkmilen.

En liten daglig innsats i form av noen minutters dans, gange eller annen fysisk aktivitet vil generere enorme helsegevinster. Det er all grunn til å ta Hanna Melhus på ordet.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!