Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her må han bare ta sjansen

Mener Risavika havnering er ekstremt trafikkfarlig

Her må han bare ta sjansen

Erik Svanes i Hymek klarer ikke å se om det kommer noen biler rundt svingen i Risavika havnering når han er på vei ut utkjørselen deres. FOTO: Trine Barka Højmark

Når store lastebiler kjører ut fra Risavika havnering 224 klarer de ikke å se om det kommer noen biler i møte og må bare ta sjansen. Da hjelper det ikke at bilene kjører langt over fartsgrensen.

Tekst:

Publisert:

Bedriftene som holder til i Risavika havnering 224 har mye tungbiltrafikk og opplever at veien ikke er dimensjonert til dette.

– Dette er et gammelt bygg og utkjørselen er ikke tilrettelagt for den trafikken som er her i dag. Det oppstår mange farlige situasjoner og nesten-ulykker her, sier Erik Svanes, daglig leder i Hymek, som er en av bedriftene som leier lokaler i Risavika havnering 224.

Han peker på at Risavika havnering mer og mer er blitt brukt som en snarvei om køen på Tanangervegen. Dette fører til at det er mye trafikk på denne veien i tre-fire-tiden.

Kjører for fort

I tillegg opplever de at få holder fartsgrensen på 50 kilometer i timen og at bilene derfor kommer svært raskt rundt svingen.

– Når en semi-trailer skal inn til M-I Swaco for eksempel må den rygge ut i veien for å komme til. Hvis det da kommer en bil rundt svingen, så ser den ikke at det står en trailer der før han er helt oppi. Det er farlig og flere ganger har det vært på hengende håret, sier Svanes.

Han peker på at det hadde hjulpet om haugen hadde blitt planert ut, slik at sikten i svingen ble bedre.

Dårlig sikt

Sikten er nok det aller verste for lastebilsjåførene som kjører ut av Risavika havnering 224, selv om også den økende mengden biler og hastigheten de kjører i er en utfordring. I en stor trailer er sikten en helt annen en i en personbil. Svanes tok Solabladet med på en liten rundtur for å vise hvor lite du faktisk ser når du sitter i førersetet på en stor bil. Og uansett hvor langt frem du lener deg, klarer du ikke å se om det kommer en bil fra høyre i denne utkjørselen.

– Det er helt umulig, du må bare ta sjansen, sier Svanes.

En av bedriftene som holder til i Risavika havnering 224 fikk også porten sin ødelagt for noen år siden, da en bil kjørte i den. Da tok bedriftene opp problematikken for første gang.

– Det blir bare verre og verre, for det blir flere og flere biler på denne veien, sier Svanes.

Vil ha fartsredusering

I Risavika havnering 224 kan det være fire-fem semitrailere på besøk bare på en dag, i tillegg til lastebiler og andre store biler. For å redusere trafikken på havneringen ønsker Svanes og de andre bedriftene at det blir en «gjennomkjøring forbudt»-vei.

– Det nytter ikke bare med en fartsredusering her, det må komme skikkelige fartsdumper, sier han.

I tillegg etterlyser de et skilt som varslet om at det er en utkjørsel rundt svingen, slik at bilistene som kjører her er mer observante. Bedriften som forvalter dette bygget, Eiendomsmegler 1, har nå sendt et brev til kommunen der de ber om redusert fartsgrense, fartsdumper og et «gjennomskjøring forbudt»-skilt. De peker også på i brevet at strekningen blir brukt som snarvei for å unngå køen og at det oppstår mange farlige situasjoner, spesielt på glatt føre.

Et spørsmål om tid

– Vi har meldt inn om utfordringene flere ganger, men det er lite som skjer. Vi har jo ingen råderett, siden vi bare leier her, sier Savnes.

Han peker på at det tidligere var snakk om en innkjørsel på andre siden bygget, men det ville ikke ha hjulpet på tungbiltransporten.

– Vi blir også flere og flere leietakere i dette bygget og trafikken ut herfra øker også, sier Svanes.

Han mener det bare er spørsmål om tid før det skjer en alvorlig ulykke her.

Saken skal tas opp på det neste møte i Trafikksikkerhetsgruppen i kommunen sammen med avdeling kommunalteknikk. Kommunen vil da bestemme om dette er noe de vil gjøre noe med.

Se bildet større

Daglig leder i Hymek, Erik Svanes, mener utkjørselen til Risavika havnering 224 ikke er dimensjonert for den trafikken som i dag er der. Han mener noe bør gjøres. FOTO: Trine Barka Højmark

Se bildet større

Ut fra høyre vindu i en stor bil ser man nesten ingenting. Da er det ikke lett å vite om det faktisk kommer biler i mot, eller om veien er klar. FOTO: Trine Barka Højmark

Se bildet større

Det er mye tungtransport som kjører Risavika havnering og bedriftene som holder til der melder om at antallet bare øker. FOTO: Trine Barka Højmark

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!