Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

HMS-uke i Skadberg barnehage

HMS-uke i Skadberg barnehage

Barna i Skadberg barnehage lærer om førstehjelp på bamsesykehuset. FOTO: Brit-Oddny Nygård og June Hellvik

– Hvor har du vondt, spør Doktor Kim en myk teddybjørn. Barna i Skadberg barnehage lærer HMS og førstehjelp på Bamsesykehuset.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.02.2016 kl 14:47

Barna kommer inn på vente-værelset først og får utdelt hårnett, akkurat som de har på sykehuset. Dette måtte vi ha på fordi det er mange bakterier på et sykehus. Et og et barn får så komme frem til doktoren med sin bamse.

– Ikke farlig

Doktor Kim foretar en helsesjekk hvor han først spør om navnet til bamsen, hvilken rase det er, hvor gammel bamsen er og navnet på barnet som eier den. Deretter måler doktor Kim hvor lang bamsen er og spør hvor bamsen har vondt. Det må han gjøre for å finne ut hvilken behandling han skal gi.

Én bamse hadde vondt på foten sin fordi han hadde falt hjemme, og da måtte bamsen få bandasje. En annen hadde vondt i hodet sitt og måtte sjekke pulsen sin. Den var litt lav så da måtte bamsen få tilført litt oksygen. Doktor Kim forklarer at bamsen trengte litt hjelp til å få puste og måtte få dette en stund og at det ikke var farlig, selv om det så litt rart ut med maske på ansiktet. Etterpå forklarte doktor Kim at det var viktig at bamsen fikk hvile og kos. Det var også lurt å unngå tv-titting og ikke spille dataspill, for da kunne bamsen få vondt i hodet sitt igjen. Andre bamser som var til undersøkelse fikk plaster, måtte måle blodtrykket sitt og trengte å få ei sprøyte for smertelindring fordi han hadde spist for mye honning.

Bamsesykehuset

Torsdag 18. september var vi så heldige å få besøk av Kim Fredriksen fra Medicrew, som personalet har hatt førstehjelps-kurs av i flere år. Han er kjempegod til å gi forklaringer som gir mening slik at førstehjelpen blir forståelig. Han lurte på om han kunne få prøve ut et nytt konsept:«Bamsesykehus».

Dette ville vi også at barna skulle få oppleve, så akkurat i dag skulle alle barn på de to store avdelingene få ha med seg en bamse som skulle få seg en helsesjekk på bamsesykehuset.

Doktor Kim var veldig snill med oss, han gav alle barna en premie fordi de hadde vært hos han med bamsen sin. Barna fikk en kjekk tegnebok «Villy vaskebjørn» og tannkrem. Til slutt fikk alle hver sin seigmann, som var bamsemedisinen/belønningen.

Årlige HMS-kurs

I etterkant var det mange barn som lekte videre med bamsene sine og passet godt på dem i vogner og lignende. Det er veldig spennende med en litt annerledes dag i barnehagen.

I september og april har vi i Skadberg barnehage HMS-uke. Fokuset vårt da er på brann og førstehjelp. Men hvorfor har vi egentlig HMS uker to ganger årlig? Det er fordi vi vil være med å gi enkel kunnskap og riktige holdninger om brannvern, og øke bevisstheten om førstehjelp både hos barn og voksne. Vi mener det er viktig å fokusere på medmenneskelighet og hjelpevilje.

Dukkehjelp

Når vi har om brann har vi gode erfaringer med å bruke under-visningsopplegget for barnehager; «Eldar og Vanja» som er utarbeidet av Samarbeidsgruppen for brannvern i skolen.

Eldar og Vanja er to hånddukker som kommer på besøk inn til avdelingene våre, og som vi kombinerer med ulike temaplansjer som er knyttet til forskjellige emner som har med brannvern å gjøre.

Vi prater om ulike temaer som: Røykvarsleren, krype under røyken, barn som gjemmer seg, brannøvelse i barnehagen og hjemme, nødnummeret til brannvesenet, barns lek med fyrstikker, pass på stearinlysene, komfyren kan være farlig, vær forsiktig med løse lamper og de voksne har ansvaret for brannsikkerheten.

Lærer førstehjelp

Til de ulike temaene har vi også leker og aktiviteter sammen med barna. Vi pleier å ha en meldt øvelse og en uanmeldt øvelse i barnehagen, dette for nettopp å se om det er noe vi bør øve på eller ha videre fokus på.

Når vi har om førstehjelp, blir barna kjent med dukka Henry. Henry er et pedagogisk læringsopplegg for barn i barnehagen (Røde Kors). Formålet med opplegget er å øke barnas hjelpevilje, bevissthet og kunnskap om førstehjelp.

Vi synes det er viktig at barna i Skadberg barnehage skal lære hva de skal gjøre dersom noen slår eller skader seg. Å ta ansvar uansett hvem det er som trenger hjelp er viktig i en barnehage. Vi øver på situasjoner hvor barna skal spørre hva som har skjedd, eventuelt trøste og hente hjelp. Deretter er det vi voksne som skal foreta rett vurdering og behandling. Eksempler vi går gjennom med barna er skrubbsår, kutt, stikk, klemt seg, flis, kul i hodet, brannsår, neseblod, satt noe i halsen og bevisstløs.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!