Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

I dag blir det forbudt
å brenne bål i utmarka

I dag blir det forbudt <br>å brenne bål i utmarka

En liten glo kan føre til en stor gress- og lyngbrann. Brannvesenet ber alle følge restriksjonene om ikke å gjøre opp ilde utendørs i perioden 15. april til 15. september. FOTO: Pressebilde/Rogaland brann og redning IKS

Hele sommerhalvåret er det generelt bålforbud i Norge. Dette starter i dag og betyr at du ikke lenger kan brenne bål eller grille i skog og utmark.

Tekst:

Publisert:

– De aller fleste er flinke til å følge disse bestemmelsene, men likevel har det oppstått flere store gress- og lyngbranner i Sør-Rogaland de siste årene opplyser seksjonsleder tilsyn, Rune E. Håland, ved brannforebyggende avdeling i Rogaland brann og redning IKS i en pressemelding.

Det generelle bålforbudet varer fra 15. april til 15. september. Da er det verken lov til å brenne bål, bruke av engangsgriller og andre bål- og peisinnretninger i nærheten av skog og utmark. Oppsending av såkalte skylanterner og håndtering av brannfarlig avfall er også omfattet av begrepet.

– Glo kan bli gressbrann

– Våren er den tiden på året hvor faren for gress- og lyngbranner er størst. Flere store gress- og lyngbranner i Sør-Rogaland har oppstått akkurat på denne tiden de siste årene. Vår utfordring er å nå fram til publikum med hva åpen ild i skog og mark kan føre til, og at det i perioder av året faktisk er totalforbud mot å tenne opp ild i naturen. I 2013 var en sigarettglo årsaken til gress- og lyngbrannen på Vårlivarden i Sandnes. I april 2014 startet en gress- og lyngbrannen i Bjørnalia i Time kommune. Brannen på Edlandsfjellet i Gjesdal startet som følge av bruk av engangsgrill. I januar 2015 var det ulovlig bruk av fyrverkeri som førte til gress- og lyngbrannen på Lifjell, sier Håland videre.

Du har imidlertid fortsatt lov til å grille i hagen din, så lenge du er aktsom. Du kan også grille på stranden eller tilrettelagte og godkjente bålplasser.

Kan innføre totalforbud

Under spesielle værforhold kan brann- og redningssjefen legge ned totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs. I slike tilfeller blir situasjonen vurdert slik at det ikke er trygt å gjøre opp ild utendørs, selv ikke på godkjente grillplasser. Hvis det blir lagt ned totalforbud i sesongen hvor det er generelt forbud, vil totalforbudet gjelde frem til faren vurderes over. Brannvesenet vil opplyse når totalforbudet opphører.

I 2014 rykket brannvesenet ut på flere bålbranner i Sola, til tross for totalforbudet mot bålbrenning utendørs.

Brannvesenet slukket bråtebrann

Svidde av 100 kvm gress

To nye bål i Sola

Hvis det er totalforbud kan du fortsatt grille i din egen hage, men ikke noen andre steder. Du kan heller ikke brenne hageavfall på egen tomt. Ved helt prekære hendelser kan brannvesenet legge ned forbud mot all ild, også i folks hager.

Hvis man ønsker å tenne bål som ikke er tillatt i disse periodene, kan man søke brannvesenet om dispensasjon.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!