Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Inviterer til folkemøte om Shell-tankene

Inviterer til folkemøte om Shell-tankene

Plan- og bygningssjef i kommunen, Ståle Undheim (t.v.), inviterer sammen med innbyggerkontakt Marthe Berge og saksbehandler Christian Meyer til folkemøte for å informere og lytte til innbyggerne om Shell sine planer om tankanlegg i Risavika. FOTO: Helene Pahr-Iversen

Shell planlegger nytt tankanlegg i Risavika. Kommunen inviterer til kafédialog med innbyggerne for å lytte til deres innspill i saken.

Tekst:

Publisert:

– Vi vil ikke bare informere folk, men også høre hva de har og si. Alle innspill, også eventuelle bekymringer knyttet til dette, skal vi lytte til. Det er en fin anledning for oss å kunne møte slike bekymringer på et tidlig tidspunkt, mener innbyggerkontakt i kommunen, Marthe Berge.

Tankanlegg på høring

Torsdag kveld inviterer kommunen til folkemøte på Haga skole. På agendaen står Shell sine planer om et oppgradert tankanlegg i Risavika. Plan- og bygningssjef Ståle Undheim sier han ønsker innspill fra folk.
– Det blir mer som en kafédialog enn et møte der informasjonen går én vei. Vi vil ha innspill og engasjement fra folk, sier han.
Sammen med Marthe Berge, saksbehandler Christian Meyer og representanter fra Shell vil Undheim møte folk for å informere og diskutere tankanlegg-planene.
Shell sin reguleringsplan er ute på høring etter at politikerne i utvalg for arealsaker behandlet den i februar. Da hadde Shell kommet med en utvidet vurdering av de ulike lokaliseringsalternativene, etter ordre fra de folkevalgte. Tre alternative plasseringer er nå utredet; Risavika, Risavika Sør og oppgradering av egen tomt i fjellhallene under Snøde.

– Risikovurdering viktig

Shell og Sola kommune mener kaiområdet i Risavika vil være den beste plasseringen, og samtidig alternativet som er rimeligst og kjappest å realisere. Her tenker oljeselskapet seg sju utendørs tanker som hver av dem rommer inntil 8000 kubikkmeter bensin, diesel eller flybensin.
I dag har Shell tanker i fjellanlegget under Snøde. Disse er utdaterte og oljeselskapet vil sanere dem. En av grunnene til at Shell ikke ønsker å oppgradere dette anlegget er at de ikke kan gå rundt fjelltankene og observere. Ved å sette opp tanker utendørs mener selskapet at de vil ha en mye bedre oversikt og kontroll.
– I denne saken har risikobildet vært veldig sentralt. Shell er en storulykkebedrift, og det er utarbeidet grundige risikoanalyser i forbindelse med tankanlegget, forteller saksbehandler i kommunen, Christian Meyer.

Må ha DSB-tillatelse

Worst case-scenariet som risikoanalysene tar for seg er knyttet til brann og eksplosjon enten inne i tankene eller på skipene under tanking.
– Denne risikoen er svært minimal, og risikoen er ytterligere redusert på grunn av ny teknologien med trykkavlastningsluker inni tankene, legger Meyer til.
– Det innebærer også at den ytre hensynssonen ikke lenger inn i boligområdet på Snøde, men stopper ved riksvegen, forteller plan- og bygningssjef, Ståle Undheim.
Dagens tankanlegg inne i fjellhallen er mer enn 50 år og utdatert. I reguleringsplanen viser Shell til at de nye utendørs tankene vil være bedre og sikrere.
Tankanlegget må godkjennes av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB.
Det betyr at DSB blant annet skal ha beredskapsplaner og risikoanalyser, samt sjekke prosjekteringenfør de gir en tillatelse, forteller Christian Meyer.
Tillatelsen vil da bli gitt etter storulykkeforskriften.

Åpen kontordag

Kommunen inviterer i kveld til et folkemøte om tankanlegget både for å informere, besvare spørsmål og for å lytte til innspill fra innbyggerne.
– Høringsfristen for anlegget går ut 30. april, og innspillene vi får inn vil vi ta med oss og vurdere nøye, sier Ståle Undheim.
I tillegg vil saksbehandler Christian Meyer arrangere en åpen kontordag på rådhuset mandag der folk kan komme for å stille spørsmål og få informasjon om tankene som skal plasseres i Risavika. Innbyggere som ønsker denne tjenesten må henvende seg til Sola kommune ved servicetorget, sier innbyggerkontakt Marthe Berge i Sola kommune.
– Vi vil ikke bare informere folk, men også høre hva de har og si. Alle innspill, også eventuelle bekymringer knyttet til dette, skal vi lytte til. Det er en fin anledning for oss å kunne møte slike bekymringer på et tidlig tidspunkt, mener innbyggerkontakt i kommunen, Marthe Berge.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!